ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Καταλήψεις σε ΑΕΙ: «Μη διανοηθείτε να κάνετε μαθήματα…»

0

Κλοιός καταλήψεων αρχίζει να δημιουργείται γύρω από τα εμβληματικά πανεπιστημιακά κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Η Νομική Σχολή Αθηνών θα επαναλειτουργήσει διά ζώσης την επόμενη Δευτέρα, καθώς το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισε το εμβληματικό Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών της οδού Σόλωνος να κλείσει για την αποφυγή μιας φοιτητικής κατάληψης λόγω των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη και τις πολλαπλές ευθύνες που υπάρχουν. Υπό κατάληψη τελούν τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι χώροι του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, ενώ κατάληψη έχουν αποφασίσει αυτές τις ημέρες οι φοιτητικοί σύλλογοι σε επτά σχολές του ΕΜΠ, στην Πολυτεχνειούπολη. Καθώς φοιτητικές παρατάξεις θα επιδιώξουν την επανάληψη των συγκεντρώσεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πίεση φοιτητικών ομάδων προς τις Αρχές των ιδρυμάτων για καταλήψεις στα κτίρια. Πίεση που ερμηνεύεται και πολιτικά στο πλαίσιο της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύει η χώρα.

Ενόψει του συλλαλητηρίου της Πέμπτης, με απόφαση της ηγεσίας της σχολής το κτίριο της Νομικής Σχολής σταμάτησε τη διά ζώσης λειτουργία του από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή υπό τον φόβο κατάληψης από μειοψηφικές ομάδες. Βέβαια, τα μαθήματα αποφασίστηκε να γίνονται εξ αποστάσεως. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση-παραίνεση με τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος. Αλλωστε, από τις αρχές της εβδομάδας ένα πανό για «κατάληψη» κυριαρχεί στην είσοδο των Προπυλαίων, όπου βρίσκεται και η πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Στελέχη της σχολής που μίλησαν χθες στην «Κ» σημείωσαν ότι η απόφαση ελήφθη για να προληφθούν τυχόν καταστροφές και η απώλεια «ελέγχου» της σχολής από μια μακροχρόνια κατάληψη. Παράλληλα υπήρξε πίεση –μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων– από φοιτητικές ομάδες προς καθηγητές χθες να μην πραγματοποιηθούν τηλεμαθήματα. «Μη διανοηθείτε να κάνετε μαθήματα», έλεγε ένα.

Την ίδια στιγμή, κατειλημμένοι είναι οι χώροι της Αρχιτεκτονικής και της ΑΣΚΤ στο συγκρότημα του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, ενώ καταλήψεις έχουν αποφασισθεί σε όλες τις σχολές της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου, πλην των Πολιτικών Μηχανικών. Στο «μέτωπο» δεν περιλαμβάνεται το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ) στην Πατησίων (ήταν κλειστό μόνο την Πέμπτη), ενώ κάποιοι προσθέτουν στο «τόξο» των καταλήψεων εκείνο του Θεάτρου Ρεξ στην οδό Πανεπιστημίου και το κεντρικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Απώλεια έργου

Εκτός από την πιθανότητα φθορών στις υποδομές, υπάρχει το δεδομένο της απώλειας έργου κατά τη διάρκεια μιας κατάληψης. Ενδεικτικά, η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Μαρία Γαβουνέλη μιλώντας χθες στην «Κ» ανέφερε ότι «υπάρχουν συνέδρια που ακυρώνονται, εκδηλώσεις που μετακινούνται εκτός των χώρων του πανεπιστημίου. Βιώνουμε και πάλι τις ίδιες στερεοτυπικές αντιδράσεις, τις ίδιες τελετουργικές διαδικασίες που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας στα χρόνια της χρεοκοπίας. Δεν είναι μόνο οι χαμένες ώρες μαθήματος, τα εργαστήρια που δεν γίνονται, οι εργασίες που δεν παρουσιάζονται: είναι η ζημιά στη φήμη και στο όνομα του δημόσιου πανεπιστημίου, που επενδύει ατέλειωτες ώρες δουλειάς για να ανέβει τα σκαλιά των διεθνών αξιολογήσεων, αλλά τινάζει στον αέρα τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία του στο όνομα μιας κάποιας ψευδεπίγραφης επαναστατικής γυμναστικής». Και τόνισε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την παντελώς απαράδεκτη, αναιτιολόγητη θυσία νέων ανθρώπων στον βωμό ενός διαλυμένου συστήματος που πάει όπως είναι. Αναρωτιέμαι όμως μήπως τελικά ο σπασμός της οδύνης δεν είναι παρά η συναίσθηση της δικής μας ενοχής που γνωρίζαμε και ανεχθήκαμε τόσο πολλά τέτοια διαλυμένα συστήματα γύρω μας. Ολοι ξέρουμε – μόνο που αντί να προχωρήσουμε μπροστά, ξεριζώνοντας την κουλτούρα του ωχαδελφισμού και του δεν βαριέσαι, συνεχίζουμε την ίδια αδιέξοδη προσκόλληση σε τελετουργίες και συνθήματα του παρελθόντος».

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ