ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Εορτολόγιο: Των Τριών Ιεραρχών - Ποιοι γιορτάζουν τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

0

Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει τα ονόματα Αρχοντής, Αρχοντίων, Αρχοντίωνας, Αρχοντία, Αρχοντή, Αρχοντούλα, Αρχόντισσα, Αρχόντω, Μαύρος, Μαυρουδής, Μαυροειδής, Μαυρέτα, Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσούλα, Σήλια, Χρυστάλλα, Χρυσταλλία, Αύρα.

Των Τριών Ιεραρχών

Επειδή οι τρεις μεγάλοι Ιεράρχες της Εκκλησίας εορτάζονται τον ίδιο μήνα (Ο Μέγας Βασίλειος την 1η Ιανουαρίου, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος την 25ην Ιανουαρίου και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος την 27η Ιανουαρίου), οι χριστιανοί, ανάλογα με τον Άγιο που τιμούσαν περισσότερο, είχαν χωριστεί σε «Βασιλείτες», «Γρηγορίτες» και «Ιωαννίτες». Για να μην υπάρχει αυτή η διαίρεση στην Εκκλησία, το 1100, όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Αλέξιος Κομνηνός, άρχισε να εορτάζει τη μνήμη και των Τριών Αγίων Πατέρων μαζί στις 30 Ιανουαρίου, ως εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Η εορτή αυτή είναι γιορτή της εκκλησίας και των σχολείων, γιατί οι τρεις Ιεράρχες, περισσότερο από όλους τους άλλους είχαν ενώσει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία με τη χριστιανική πίστη. Δίδαξαν πως η καλύτερη παιδεία είναι εκείνη που συνδυάζει την πίστη του Χριστού με τα αγαθά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ