ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Aκαδημία Ρεθυμνιακού:«Παίζουμε-Μαθαίνουμε-Διασκεδάζουμε»

0

Φ. Ξενικάκης:« Γίνεται πολύ καλή δουλειά στις ακαδημίες του Ρεθυμνιακού»

Την αρχή έκανε ο κ. Ξενικάκης και μας απάντησε με μεγάλη προθυμότητα στις ερωτήσεις μας.

Πλέον με την ύπαρξη του Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο τα πάντα έχουν επηρεαστεί με το ποδόσφαιρο να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Εσείς σαν ακαδημία τι μέτρα έχετε πάρει για να προφυλάξετε τα παιδιά:

«Πρώτα πρώτα απ 'όλα όσον αφορά την διαδικασία που ζούμε όλοι αυτή την στιγμή με τον Covid-19, να πούμε ότι η ομάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου για το γήπεδο της Σοχώρας και τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν για τις προπονήσεις των ακαδημιών. Επίσης να πούμε  βέβαια την συνεργασία που έχουμε με τους προπονητές και με όλη την ομάδα του Ρεθυμνιακού για τους χώρους όπως είναι τα αποδυτήρια ή τα γραφεία και όποιον άλλο χώρο χρησιμοποιούμε σαν ακαδημία. Έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για να πληρούμε τις προϋποθέσεις βάση γενικής γραμματείας αθλητισμού. Υπάρχει και ένα σημείωμα που δίνουμε και στους γονείς των παιδιών και τους ζητάμε να μάθουμε αν το ίδιο το παιδί ή κάποιος γονιός η και ακόμα αν ένα μέλος της οικογένειας έχει περάσει τον  Covid-19. Από εκεί και πέρα ξαναλέω ότι σαν ομάδα τηρούμε όλα τα μέτρα σε καθημερινή βάση καθαρίζουμε και τα αποδυτήρια αλλά και το υλικό που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να είμαστε εντάξει».

Θα μας μιλήσετε λίγο για την φιλοσοφία της ακαδημίας:

«Όσον αφορά την φιλοσοφία της ακαδημίας, να πούμε ότι και φέτος γίνεται μια πολύ σημαντική και καλή προσπάθεια για την ομάδα του Ρεθυμνιακού στο κομμάτι των ακαδημιών. Να πούμε ότι είναι πολύ ευχάριστο γεγονός ότι η ανδρική ομάδα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ΄Εθνικής και γνωρίζοντας αυτό θα πρέπει και εμείς να δουλέψουμε σκληρά και με πολύ ζήλο για να μπορέσουμε και να αποκτήσουμε μια καλή ακαδημία ώστε να είμαστε μέσα στο πλάνο που έχει η ομάδα και στην ιστορία που έχει η ομάδα του Ρεθυμνιακού. Σίγουρα μιλάμε για την πιο ιστορική ομάδα του Ρεθύμνου και η ακαδημία θα πρέπει να έχει πολύ σημαντικό κομμάτι σε αυτό. Η φιλοσοφία μας είναι όπως είναι και στο σλόγκαν μας μαθαίνουμε-παίζουμε- διασκεδάζουμε. Το πιο σημαντικό για μας είναι η διασκέδαση του παιδιού. Στην συνέχεια με τους κατάλληλους ανθρώπους και προπονητές να μπορούμε να δείξουμε και να μάθουμε στα παιδιά τι σημαίνει το ποδόσφαιρο, είτε αγωνιστικά είτε τι σημαίνει το ήθος του ποδοσφαίρου και σίγουρα θέλουμε να βγάλουμε σωστούς ανθρώπους μέσα από την διαδικασία αυτή. Θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να μπορούν στο μέλλον να κυνηγήσουν ότι στόχο βάζουν στην ζωή τους και μέσα από το ποδόσφαιρο να περάσουμε το νόημα αυτό, φυσικά μαζί με τους γονείς που θέλουμε την συνεργασία τους για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Μπορείτε να μας πείτε πόσα παιδιά απαρτίζουν την ακαδημία:

«Όσο αφορά τον αριθμό των παιδιών βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε παιδιά να εγγράφονται στην ακαδημία μας και στην οικογένεια του Ρεθυμνιακού και αυτό είναι ο στόχος μας να μεγαλώνει κάθε μέρα η οικογένεια της ακαδημίας του Ρεθυμνιακού. Βρισκόμαστε κοντά στα 70 παιδιά και ο στόχος μας είναι να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ο αριθμός αυτών των παιδιών, και ελπίζω να μας βοηθήσουν οι συνθήκες για να μεγαλώσει όλο αυτό το κομμάτι της ακαδημίας του Ρεθυμνιακού και γι'αυτό εργαζόμαστε όλοι στην ομάδα».

Θα μας πείτε δύο λόγια για τους προπονητές που απαρτίζουν την ακαδημία:

«Φέτος σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται αν και υπάρχει νεανικό σχήμα, πρέπει να τονίσουμε ότι διαθέτουμε αρκετή εμπειρία είτε σαν ποδοσφαιριστές -προπονητές, είτε σαν προπονητές που ήδη υπήρχαν από παλιά. Σε αυτή την ομάδα μπορώ να πω με μεγάλη μου χαρά ότι συνεργάζομαι με πολύ ικανούς προπονητές, παιδιά που ασχολούνται πολλά χρόνια με το ποδόσφαιρο. Ξεκινώντας θα πω για τον Στέλιο τον Δελήμπαση, ένα παιδί που όπως γνωρίζει όλο το Ρέθυμνο έχει περγαμηνές πάρα πολύ σπουδαίες, είτε σαν ποδοσφαιριστής και φέτος ξεκινάει και αυτός σαν προπονητής, πρόκειται για ένα παιδί που έχει ζήσει πάρα πολλά πράγματα όταν ήταν στην οικογένεια του ΠΑΟΚ. Έτσι λοιπόν έχουμε την χαρά να έχουμε προπονητή φέτος διπλωματούχο μάλιστα, τον Στέλιο τον Δελήμπαση που συμμετέχει και είναι και αρχηγός στην Ανδρική ομάδα. Στην συνέχεια έχουμε και τον γυμναστή της Ανδρικής ομάδας και προπονητή UEFA B’ αλλά τελειόφοιτο ΤΕΦΑΑ τον Ανδρέα τον Δρυγιαννάκη. Πρόκειται για ένα παιδί που ασχολείται πάρα πολύ με αυτό που κάνει και το αγαπάει πάρα πολύ και πρέπει να πούμε ότι είναι από τους καλύτερους στην Κρήτη σε αυτό που κάνει σαν γυμναστής αλλά και σαν προπονητής ακαδημιών που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια και είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόσωπο που ανήκει στην οικογένεια του Ρεθυμνιακού. Να πούμε για τον Λόρενς τον Ταμάμη, προπονητής που είναι ο πιο παλιός στην οικογένεια του Ρεθυμνιακού και έχει αφήσει το στίγμα του με την δουλειά του. Αγαπητός σε όλη την οικογένεια του Ρεθυμνιακού αλλά και τους γονείς και αυτός τελειόφοιτος ΤΕΦΑΑ και γνώστης αρκετών πραγμάτων πάνω στο ποδόσφαιρο. Για το τέλος το πιο νέο μέλος ο Χρήστος ο Μερτίρη, εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στην Ανδρική ομάδα και όπως και τα άλλα παιδιά έτσι και αυτός είναι διπλωματούχος προπονητής UEFA C και έχει και εκείνος πάρα πολύ όρεξη όπως όλοι οι νέοι άνθρωποι, να δουλέψουν για την ακαδημία και ένα παραπάνω με τα παιδιά που είναι ότι πιο σημαντικό μπορεί να έχει μια ομάδα, δηλαδή τις ακαδημίες της». 

 Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος σας για την ακαδημία του Ρεθυμνιακού:

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος για την ομάδα του Ρεθυμνιακού είναι σίγουρα να μεγαλώσει η οικογένεια της ακαδημίας, να αυξηθούν τα παιδιά και πάνω σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε όλοι οι προπονητές και όλη η διοίκηση του Ρεθυμνιακού. Υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των προπονητών  της Α’ ομάδας αλλά και της ακαδημίας και αυτό είναι ένα στοιχείο που το θέλουμε, καθώς και ο προπονητής της Ανδρικής ομάδας ο Γιώργος ο Λυρώνης παρακολουθεί τις μικρότερες ηλικίες. Σίγουρα στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την ακαδημία και να υποστηρίξουμε το όνομα της ομάδας που είναι πολύ μεγάλο για το Ρέθυμνο, καθώς όπως γνωρίζετε έχει αγωνιστεί σε πολύ μεγάλες κατηγορίες και έχουν περάσει μεγάλοι ποδοσφαιριστές από την ομάδα του Ρεθυμνιακού και αυτό σίγουρα αποτυπώνετε στα μέλη που υπάρχουν στην διοίκηση του Ρεθυμνιακού και στους ανθρώπου που συμμετέχουν αυτή την στιγμή στην οικογένεια της ομάδας. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε όσο μπορούμε αυτή την στιγμή το όνομα της ομάδας και να υποστηρίξουμε όλη αυτή την δουλειά και όλο αυτό που υπάρχει από πίσω σε αυτό που κάνουμε και εμείς σαν προπονητές».

Τέλος θα μας πείτε το πλεονέκτημα του να έρθει ένα παιδί στην ακαδημία του Ρεθυμνιακού, Δηλαδή τι κέρδη θα αποκομίσει ένα παιδί συμμετέχοντας στην ακαδημία:

«Αυτό που μπορούμε να πούμε σε κάποιον για να έρθει στην οικογένεια του Ρεθυμνιακού, σίγουρα είναι τα νέα πρόσωπα που υπάρχουν με πάρα πολύ όρεξη για δουλειά και όπως πριν σας ανέφερα τους προπονητές, καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για νεαρούς μεν από την άλλη όμως έμπειρους πάνω στο ποδόσφαιρο. Σίγουρα ο στόχος της ομάδας σας λέω ξανά ότι είναι να διασκεδάσουμε τα παιδιά και αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα αυτή την χρονική στιγμή και για αυτό ούτε το σκορ μας ενδιαφέρει, ούτε μας ενδιαφέρουν πράγματα που ίσως κάποιες άλλες ομάδες έχουν πρωταρχικό στόχο. Σίγουρα νομίζω ότι γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και θα γίνει ακόμα καλύτερη και σε αυτό το σημείο θέλω να πω ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς στην ακαδημία μας που το έχουμε από την αρχή είναι ότι θέλουμε συγκεκριμένα γκρουπ, δηλαδή όχι μεγάλο αριθμό σε γκρουπ με παιδιά, ώστε να δουλέψουμε με τον καλύτερο τρόπο. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο αριθμός των παιδιών που υπάρχει σε ένα γκρουπ και μιλάω ανάλογα με την ηλικία και με αυτά που υπάρχουν από την διοργανώτρια αρχή να έχουμε έναν πολύ ικανοποιητικό αριθμό παιδιών σε κάθε γκρουπ για να μπορέσουν να δουλέψουν ακόμα καλύτερα με τους προπονητές τους και τους υπευθύνους τους».

Γ. Ξηράκης: «Ο Ρεθυμνιακός εκπροσωπεί την μεγαλύτερη ιστορία του Ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου»

Την δική του εκδοχή έδωσε σε μερικές από τις ερωτήσεις μας ο κύριος Γ. Ξηράκης.

Αναλυτικά στην Ερώτηση για τον covid-19 και τις ακαδημίες ο κύριος Ξηράκης δήλωσε:

«Όπως όλες οι άλλες ομάδες θα τηρήσουμε τα μέτρα που έχουν έρθει από την ομοσπονδία. Τα τμήματα έχουμε φροντίσει και είναι ολιγομελή( 10-12 άτομα) παρόλο που είναι ανοιχτός ο χώρος, τηρώντας τα νούμερα συγκέντρωσης που έχει δώσει το υπουργείο υγείας. Έχουμε ζητήσει από όλες τις οικογένειες που φέρνουν τα παιδιά τους χαρτί που πιστοποιεί ότι είναι υγιή τα παιδιά και δεν έχουν περάσει κάποια συμπτώματα του covid. Από εκεί και πέρα, σαφώς τα μέτρα με τα απολυμαντικά υπάρχουν παντού. Το βασικότερο που έχουμε κάνει πέρα από τον covid-19  είναι ότι φέτος ξεκινήσαμε μια συνεργασία και με μια πολύ σοβαρή εταιρεία την Alianz όπου είναι ασφαλισμένα όλα τα παιδιά των ακαδημιών. Σε ότι έχει να κάνει με την αθλητική τους δραστηριότητα δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε πέρα από το αγωνιστικό και στα θέματα υγείας».

Για το ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας:

«Καταρχάς το έχει δείξει η πρώτη ομάδα και οι κινήσεις που κάνουμε ότι η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι από το Ρέθυμνο. Είναι μια κατεξοχήν Ρεθυμνιώτικη ομάδα, οπότε πρέπει να αντικατοπτρίζει και το ποδόσφαιρο του Ρεθύμνου. Η πρώτη ομάδα έχει στελεχωθεί το μεγαλύτερο της ποσοστό από Ρεθυμνιώτες, όποτε ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι κάποια στιγμή να καταφέρουμε αυτοί οι Ρεθυμνιώτες ποδοσφαιριστές να έχουν βγει και από τις ακαδημίες μας. Δυστυχώς πληρώνοντας αμαρτίες προηγούμενων χρόνων, έχουμε ξεκινήσει μια καινούργια προσπάθεια. Είναι γνωστό στο Ρέθυμνο ότι μπορεί να είμαστε η πιο ιστορική ομάδα που έχει παίξει μακροπρόθεσμα στις επαγγελματικές κατηγορίες και αυτό μας έχει δυναμώσει και μπορούμε να αναπληρώνουμε γρήγορα τις πληγές μας. Αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει τα 70 άτομα, την στιγμή που πριν από μερικά χρόνια δυστυχώς από χειρισμούς κάποιων ανθρώπων οι οποίοι δεν σεβάστηκαν αυτό που εκπροσωπεί ο Ρεθυμνιακός και έτσι είχαμε ως αποτέλεσμα μια μαζική απώλεια παιδιών. Παρόλα αυτά πάρα πολύ γρήγορα αρχίζουμε και αναπληρώνουμε αυτό τον αριθμό. Η φιλοσοφία είναι από αυτά τα παιδιά να καταφέρουμε να βγάλουμε κάποιους από αυτούς που θα κάνουν καριέρα στην αρχή σαν πρώτο σκαλοπάτι με την Ανδρική ομάδα του Ρεθυμνιακού και από εκεί και πέρα με πολύ μεγάλη μας χαρά να βοηθήσουμε να εξελιχθούνε και να πάνε σε παραπάνω κατηγορίες. Για τα υπόλοιπα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να κάνουν καριέρα, το σίγουρο θα είναι ότι θα έχουν εκπαιδευτεί στο να γίνουν πολύ σωστοί φίλαθλοι, να γνωρίζουνε ποδόσφαιρο μέσα από μια ευγενή άμυλα και την σωστή γνώση του ποδοσφαίρου, οπότε να γίνουν σωστοί κριτές αύριο που θα είναι φίλαθλοι ( ελπίζουμε πρώτα του Ρεθυμνιακού και μετά κάποια άλλης ομάδας). Μαζικό προτέρημα είναι ο υγιής ανταγωνισμός, σεβασμός στον αντίπαλο γιατί και αυτοί δουλεύουνε- ιδρώνουνε. Πρέπει να  ξέρεις να κερδίζεις και να έχεις σωστή συμπεριφορά όταν κερδίζεις και να ξέρεις να χάνεις και να αναγνωρίζεις την ανωτερότητα όταν ο άλλος είναι καλύτερος. Οπότε με αυτά τα ιδανικά θέλουμε να καταφέρουμε να βγάλουμε τους σωστούς ποδοσφαιριστές και αν όχι τους υπόλοιπους σωστούς φιλάθλους».

 το πλεονέκτημα του να έρθει ένα παιδί στην ακαδημία του Ρεθυμνιακού:

«Ο Ρεθυμνιακός εκπροσωπεί την μεγαλύτερη ιστορία του Ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου. Έρχονται σε μια ένδοξη ομάδα η οποία ήταν η μόνη που έχει παίξει επί σειρά ετών στις εθνικές κατηγορίες. Είναι η μοναδική ομάδα του Ρεθύμνου που έχει παίξει με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ , Ηρακλή, χωρίς να χάσει κανένα παιχνίδι. Έχουν περάσει από τις τάξεις της παίκτες εγνωσμένης αξίας που έχουν παίξει σε αυτές τις μεγάλες ομάδες, όπως ο Κοκολάκης, ο Πατσιαβούρας, ο Βασιλείου, ο Βλαστός. Οπότε το να έρθουν σε μια ομάδα με βαριά ιστορία και βαριά φανέλα, του δίνεις και μια διαφορετική οντότητα. Θα έρθουν να γαλουχηθούν μέσα από αυτή την ιστορία, να χτίσουν μια ψυχολογία πρωταθλητή για παιδιά που θα μπορέσουν να κάνουν μια καριέρα. Για εκείνα που δεν θα μπορέσουν να κάνουν μια καριέρα, είναι σίγουρο ότι θα μπορέσουν βγούνε μετά μέσα από την εκπαίδευση των διπλωματούχων προπονητών σωστοί και υγιείς φίλαθλοι με σωστή γνώση του ποδοσφαίρου. Αυτό για μένα είναι ένας λόγος το να προτιμήσει. Κάποιοι διαλέγουν να πάνε στην ακαδημία του Ολυμπιακού και όχι της Αργυρούπολης, για τον λόγο ότι ο Ολυμπιακός είναι ιστορική ομάδα και θέλουν όλοι το παιδί τους να πάει κάπου που θα τον κάνουν πρωταθλητή. Ξεκινάς με το παίζω και διασκεδάζω που είναι οι ηλικίες 6-8-10 χρονών και αρχίζεις και γίνεσαι πλέον πιο απαιτητικός. Πηγαίνεις 12-14 και ετοιμάζεσαι πας στην πρώτη ομάδα. Έτσι ένας γονιός που απευθύνεσαι και το παιδί του είναι στα 14-16, θα σου πει δεν θέλω να έρθει να διασκεδάσει. Οπότε εκεί του παρέχεις το πρώτο κομμάτι αλλά επίσης του παρέχεις και μια ομάδα η οποία είναι ήδη στην Γ΄Εθνική με βαριά φανέλα και ιστορία και του δίνεις την ευκαιρία όταν θα είναι έτοιμος να μπει. Έτσι και στον μακροπρόθεσμο στόχο αλλά και στο γιατί να έρθουνε, είναι ότι η πλειοψηφία των παιδιών είναι Ρεθυμνιώτες και θέλουμε να χτίσουμε μια ομάδα βασισμένη σε Ρεθυμνιώτες. Οπότε στην εξέλιξη της ακαδημίας θα θέλουμε αρκετά παιδιά από τον τόπο μας ώστε να εκπροσωπούν το Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ