ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Wing Tsjun: Η τεχνική αυτοάμυνας που δεν χρειάζεται «μπράτσα»

0

Ο δάσκαλος πολεμικών τεχνών Γιάννης Ζαντιώτης*, μιλάει για το Wing Tsjun, την κινέζικη τεχνική αυτοάμυνας που δημιουργήθηκε προκειμένου και οι ασθενέστεροι σωματικά, να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε οποιαδήποτε απειλή.

Όπως ο ίδιος αναφέρει το Wing Tsjun είναι ένα πολύ έξυπνο σύστημα αυτοάμυνας που λειτουργεί με την αίσθηση της αφής, χρησιμοποιεί γρήγορες, μικρές και κοφτές κινήσεις και δεν πηγαίνει κόντρα στη δύναμη του αντιπάλου, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται κάποιος να είναι σωματικά δυνατός για αντιμετωπίσει οποιονδήποτε αντίπαλο.

Ο κ. Ζαντιώτης μέσα από τις απαντήσεις του στο «Ρ» δίνει μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέροντα  στοιχεία για την πολεμική τέχνη που μαθαίνει στον εκπαιδευόμενο, να επιτίθεται καθώς αμύνεται και να αμύνεται καθώς επιτίθεται…

 

 

Τι είναι και από που προέρχεται το Wing Τsjun;

«Το Wing Tsjun είναι μία πολεμική τέχνη που προέρχεται από την Κίνα, γι’ αυτό και συνοδεύεται από τον όρο «Kung-Fu», που σημαίνει «σκληρή δουλειά».

Σύμφωνα με τον πιο δημοφιλή μύθο το Wing Tsjun επινοήθηκε τον 17ο αιώνα μ.Χ. από μία μοναχή ονόματι Ng Mui με σκοπό τη δημιουργία μιας πολεμικής τέχνης όπου μια γυναίκα να μπορεί να αντιμετωπίσει έναν δυνατότερο άντρα.

Πρώτη μαθήτριά της ήταν η Yim Wing Tsjun, από την οποία η τέχνη πήρε το όνομά της.

Το Wing Tsjun έγινε γνωστό στο δυτικό κόσμο από τις ταινίες του Bruce Lee, ο οποίος το διδάχθηκε από τον GrandMaster Ip Man, γνωστός και εκείνος πλέον από την πρόσφατη βιογραφική τριλογία «Ip Man» που προβλήθηκε στους κινηματογράφους όλου του κόσμου.»

Ποια είναι η διάφορα του με τις άλλες γνωστότερες πολεμικές τέχνες και γιατί θεωρείται ως το πιο αποτελεσματικό σύστημα αυτοάμυνας;

«Το Wing Tsjun, σε αντίθεση με τις πιο γνωστές πολεμικές τέχνες, δεν έχει μεταβληθεί σε κάποιο άθλημα, κρατώντας ζωντανές τις βασικές αρχές, τη φιλοσοφία και την αποτελεσματικότητά του. Όταν μία πολεμική τέχνη γίνει «άθλημα», αναγκαστικά πρέπει να αφαιρέσει όλες τις επικίνδυνες τεχνικές της, να βάλει κανόνες στο που επιτρέπεται να χτυπήσει κάποιος και με ποιο τρόπο. Στους αγώνες υπάρχει διαιτητής ο οποίος εξασφαλίζει την ασφάλεια των αθλητών. Έξω στον δρόμο όμως ούτε κανόνες υπάρχουν, ούτε διαιτητής να τους επιβάλλει.

Στο Wing Tsjun υπάρχει μόνο ένας κανόνας: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ». Φυσικά η προπόνηση γίνεται με έναν απολύτως ασφαλή τρόπο και δεν υπάρχει επικίνδυνη επαφή μεταξύ των μαθητών, καθώς, οι τεχνικές στις οποίες εξασκούνται, αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε επίθεση σε ελάχιστο χρόνο.

Το Wing Tsjun είναι ένα πολύ έξυπνο σύστημα αυτοάμυνας. Λειτουργεί με την αίσθηση της αφής και αυτό δίνει την δυνατότητα να μπορείς ακόμα και από πολύ κοντινή απόσταση να αντιδράς πολύ γρήγορα και με κατάλληλο τρόπο. Εκπαιδεύοντας τις κινήσεις να λειτουργούν με την αίσθηση της αφής, οι τεχνικές λειτουργούν όπως και τα αντανακλαστικά μας. Γίνονται αυτόματα και χωρίς καμία σκέψη. Σε μία κλασική πολεμική τέχνη, πρώτα γίνεται η αμυντική κίνηση και μετά η αντεπίθεση. Στο Wing Tsjun, επιτίθεσαι καθώς αμύνεσαι και αμύνεσαι καθώς επιτίθεσαι. Γίνονται όλα ταυτόχρονα.»

Ποια στρατηγική χρησιμοποιεί το Wing Tsjun;

«Το Wing Tsjun χρησιμοποιεί μικρές και κοφτές κινήσεις για να αντιμετωπίσει οτιδήποτε. Δεν πηγαίνει κόντρα στη δύναμη του αντιπάλου, οπότε δεν χρειάζεται να είσαι πιο δυνατός ή με καλύτερη φυσική κατάσταση από αυτόν για να τον αντιμετωπίσεις. Όταν κινείται ο αντίπαλος, με την αίσθηση της αφής καταλαβαίνεις τι θέλει να κάνει, αντιδράς άμεσα και εκμεταλλεύεσαι τη δύναμή του χρησιμοποιώντας την εναντίον του. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για παράδειγμα ακόμα και σε μία γυναίκα να αντιμετωπίσει έναν σωματώδη άντρα και να τον εξουδετερώσει μέσα σε δευτερόλεπτα.»

 

Ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσει κάποιος που θα διδαχτεί αυτή την τεχνική;

«Αυτός που θα ασχοληθεί με το Wing Tsjun θα αποκτήσει σωματική και ψυχική υγεία. Θα γυμνάζεται με ένα φυσικό τρόπο χωρίς να τραυματίζεται και να καταπονεί ιδιαίτερα το σώμα του, μαθαίνοντας ταυτόχρονα αυτοάμυνα. Θα δυναμώσουν οι μύες του, θα αποκτήσει γράμμωση το σώμα του, θα φτιάξει τη φυσική του κατάσταση και με συχνή εξάσκηση θα μπορεί να ελέγχει το σωματικό του βάρος. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, καθώς συγκεντρώνεσαι στις τεχνικές σου, εγκαταλείπεις τις αρνητικές και στρεσσογόνες σκέψεις, οι οποίες τη σημερινή εποχή ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό ασθενειών. Αποκτάς ψυχική υγεία και αυτοπεποίθηση και μάλιστα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Με κατάλληλη εκπαίδευση μπορείς να νιώθεις ασφαλής στο δρόμο και αυτό έχει πολύ θετική επίδραση στη ζωή σου. Όποιος ασχοληθεί με το Wing Tsjun, θα αποκτήσει μία δραστηριότητα που θα τον ακολουθεί για όλη του ζωή, καθώς είναι μία τέχνη και όχι κάτι που τελειώνει ή ολοκληρώνεται.»

 

Έχει σημασία η σωματική διάπλαση και η δύναμη;

«Είναι θετικό να έχει κάποιος ικανή σωματική δύναμη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος είναι σωματικά ασθενέστερος, (π.χ. μία γυναίκα ή ένας ηλικιωμένος), δεν έχει ελπίδες απέναντι σε μία ενδεχόμενη απειλή.  Αυτό που επιτυγχάνουμε στο Wing Tsjun είναι να προσθέτουμε  νεύρο και έκρηξη στην όποια δύναμη έχει ο μαθητής και όχι «μπράτσα» με σκληρή και αργή δύναμη. Όλες οι κινήσεις υπάγονται σε κανόνες  φυσικής και γεωμετρίας που σε συνδυασμό με την κατάλληλη κινησιολογία, έχουμε έναν «έξυπνο» και συνάμα επιστημονικό τρόπο να αυξάνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης, απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο δρόμο. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορούν να εκπαιδευτούν άτομα αγύμναστα ή με παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος».

 

Γιατί είναι σημαντικό για τις γυναίκες και τα παιδιά

«Όσον αφορά στις γυναίκες, έχουν περισσότερο ανάγκη να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ικανότητα στη μάχη, αφού γίνονται συχνότερα θύματα και δεν μπορούν να βασιστούν στη μυϊκή τους δύναμη. «Η Αυτοάμυνα είναι δικαίωμα όλων» και αυτό είναι το σύνθημά μας.

Ωστόσο, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά τμήματα εκπαίδευσης. Το τμήμα (Wing Tsjun) που αφορά ενήλικες και εφήβους από 15 ετών και το (Kung Fu Kids) που αφορά παιδιά από 4 ετών.

Η φιλοσοφία και ο τρόπος εκπαίδευσης των παιδιών είναι διαφορετικοί από εκείνη των εφήβων - ενηλίκων. Ακόμα και στο παιδικό τμήμα, αλλάζει ο τρόπος  εκπαίδευσης ανάλογα με την ηλικία. Ένα νήπιο 4-6 ετών δε μπορεί να αποκρούσει επίθεση από έναν ενήλικα. Αυτό που μαθαίνει είναι να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο και όταν βρεθεί μπροστά του, να γνωρίζει ότι βασικό του όπλο είναι φωνή και το να τρέξει όσο γίνεται πιο μακριά.

Παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία που έχουν αποκτήσει κάποια ικανή δύναμη και ωριμότητα εκπαιδεύονται σε δύο διαφορετικές καταστάσεις.

Στην πρώτη, όταν είναι απέναντι σε έναν ενήλικα ο οποίος έχει σκοπό να τα βλάψει, μαθαίνουν τεχνικές αυτοάμυνας οι οποίες σε συνδυασμό με χτυπήματα σε καίρια σημεία, τους δίνουν τον απαραίτητο χρόνο να απομακρυνθούν και να ζητήσουν βοήθεια.

Η δεύτερη περίπτωση είναι η βία από ένα ενδεχομένως μεγαλύτερο παιδί στο σχολείο (bullying). Εκεί το παιδί μαθαίνει να αποφεύγει την επαφή, αν είναι εφικτό και να ενημερώνει άμεσα δασκάλους και γονείς. Αν δε μπορεί να αποφύγει τον καυγά εκπαιδεύεται σε τεχνικές αποφυγής ή ακινητοποίησης. Είναι αντιπαιδαγωγικό να εκπαιδεύσουμε ένα παιδί πώς να χτυπάει ένα άλλο παιδί.

Πρώτο μας μέλημα είναι τα παιδιά να αποκτήσουν βασικές αρχές όπως πειθαρχία, αυτοέλεγχο, αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και να μάθουν να δραστηριοποιούνται αρμονικά με άλλα παιδιά.»

 

Τι περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης;

« Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης καταρχάς περιλαμβάνει τις «φόρμες» του Wing Tsjun, μέσα από τις οποίες ο μαθητής εξασκείται μόνος του στον καθρέφτη, έχοντας αντίπαλο τον εαυτό του, αποκτώντας ακρίβεια στις κινήσεις και την σωστή κινησιολογία. Επίσης, το πρόγραμμα περιέχει τεχνικές αυτοάμυνας, αντιδράσεις δηλαδή απέναντι σε γροθιές, λακτίσματα και λαβές ακινητοποίησης και συνδυασμό αυτών. Υπάρχει και το ένοπλο κομμάτι της εκπαίδευσης, όπως χειρισμός μαχαιριών και ράβδου αλλά και αντιμετώπιση αυτών με γυμνά χέρια. Τέλος, υπάρχει η εξάσκηση σε στόχους με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας των χτυπημάτων καθώς και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης».

Πως μπορεί να εξασφαλιστεί ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν τις τεχνικές του συστήματος μόνο για αυτοάμυνα;

«Πρώτο μέλημα στο Wing Tsjun είναι να περάσουμε στους μαθητές βασικές αρχές και ηθικές αξίες. Δεν είναι στόχος μας να δημιουργήσουμε «φονικές μηχανές» που θα βγαίνουν στον δρόμο και θα προκαλούνε τον κόσμο με σκοπό την επίδειξη των ικανοτήτων τους, ή ακόμα χειρότερα, εκπαιδευμένους εγκληματίες. Σκοπός εκμάθησης στο Wing Tsjun είναι η υγεία, η αυτοπεποίθηση, η αυτοάμυνα. Στα πλαίσια της εκπαίδευσης υπάρχει και σχετική ενημέρωση της ελληνικής νομοθεσίας (π.χ. υπέρβαση ορίου αμύνης)».

 

ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

Γιάννης Ζαντιώτης είχε την πρώτη του επαφή με τις πολεμικές τέχνες το 1993 όταν ξεκίνησε Tae Kwon Do στο  Βασιλικό Ευβοίας. Το 1998, κάτοχος πλέον μαύρης ζώνης, γνώρισε το Wing Tsjun Kung Fu, στην οποία τέχνη αφοσιώθηκε και προπονείται αδιάκοπα τα τελευταία είκοσι χρόνια, παρακολουθώντας  σημαντικό αριθμό σεμιναρίων.

Σήμερα είναι ιδιοκτήτης Σχολής Wing Tsjun, στην οδό Καποδιστρίου 55 στο Ρέθυμνο, με τμήματα για ενήλικες και παιδιά, υπό την καθοδήγηση του Grand Master Thommy Luke Boehlig, ιδρυτή της International Wing Tsjun Association καθώς και του Αρχηγού Ελλάδος Sifu Γεώργιο Γροντή.

Για περισσότερες πληροφορίες στο 6980 451488 ή στο www.wingtsjun.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ