ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΡΧΕΙΟ

Ρήξη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης λόγω διαθεσιμότητας

0

 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε το Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με άλλα 8 πανεπιστήμια της χώρας που θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας των εργαζομένων τους.

Με την προσφυγή τους ζητούν ακύρωση της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι από τα Ιδρύματα αυτά.

Στο μεταξύ από τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν έλειψαν οι εντάσεις, αφού τα συλλογικά όργανα των σχολών του Ηρακλείου έχουν πάρει απόφαση να λειτουργήσει από βδομάδα το πανεπιστήμιο προκειμένου να γίνονται οι εγγραφές και οι εξετάσεις, ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη απόφαση από το Ρέθυμνο, ούτε ανάλογο κλίμα.

Όπως διαφάνηκε υπάρχουν δύο τάσεις εντός του πανεπιστημίου, μία – του Ηρακλείου - να πέσουν οι τόνοι για το συμφέρον της εξεταστικής και των φοιτητών κι η δεύτερη του Ρεθύμνου για μια πιο μαχητική στάση απέναντι στις πιέσεις του υπουργείου.

Τα τμήματα του Ρεθύμνου καλούνται να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσει η λειτουργία του πανεπιστημίου ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν απεργία μέχρι και την Παρασκευή τουλάχιστον.

Πιέσεις από τον Υπουργό Παιδείας

Τα οκτώ ιδρύματα που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι τα εξής: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι με την ΚΥΑ αφενός παραβιάστηκε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και αφετέρου ότι η Πολιτεία στερεί τα ιδρύματα από πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους.

Ο υπουργός Παιδείας, ωστόσο, από την πλευρά του, αυξάνει τις πιέσεις προς τους πρυτάνεις, ζητώντας τη συνδρομή του Αρείου Πάγου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την παραγγελία του προς τα πανεπιστήμια να αποστείλουν άμεσα τις λίστες με τα ονόματα στο ΑΣΕΠ, ενώ την ίδια παραγγελία κοινοποίησε στις εισαγγελίες πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.

Δικαίωση για τρεις φύλακες

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με το μέτρο της διαθεσιμότητας, χάνει 49 υπαλλήλους και μάλιστα όλους τους φύλακες. Για το θέμα των φυλάκων ωστόσο το πανεπιστήμιο είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο αποφάνθηκε για τους τρεις εξ αυτών – οι οποίοι εργάζονται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου - ότι πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους. Η υπόθεση των υπόλοιπων δέκα που είναι μόνιμοι θα εξεταστεί από τη δικαιοσύνη ξεχωριστά. Οι τρεις φύλακες που δικαιώθηκαν εργάζονται στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο.

Συμπαράσταση στους εργαζόμενους από το ΠΑΜΕ Ρεθύμνου

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ρεθύμνου εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της στον δίκαιο, όπως αναφέρει, αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

«Η κυβέρνηση αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για άμεσες προσλήψεις εργαζομένων με σταθερή και μόνιμη εργασία, ώστε στοιχειωδώς να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ΑΕΙ – ΤΕΙ, προχωρά σε απολύσεις μέσω της διαθεσιμότητας (1349 σαν πρώτη δόση).

Απολύει όλους τους εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων (φύλακες, τεχνίτες κ.α.), ώστε να παραδώσει τους συγκεκριμένους τομείς σε εταιρείες σεκιούριτι και μεγαλοεργολάβους.

Για την εξέλιξη αυτή οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Τούτη τη στιγμή, ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων είναι σε κρίσιμη φάση και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους διοικητικούς υπαλλήλους, όλους τους εργαζόμενους στα ιδρύματα, τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές σε συστράτευση και κοινό αγώνα.

Καλεί τα συνδικάτα, τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με κάθε τρόπο να πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε να στηρίξουν και να σταθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Με ανακοινώσεις συμπαράστασης, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συσκέψεις φορέων, κοινά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις, με όποιο τρόπο κρίνουν, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους, να ξεδιπλώσουν γενικότερα την αντεπίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική.

Καλεί τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συμβάλουν στην ενίσχυση των απεργών.

Ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων για:

- Καμιά απόλυση καμιά διαθεσιμότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

- Όχι στην υποχ-ρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας και των δήμων. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια.

- Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Επιστήμη κι έρευνα για την κάλυψη των δικών μας αναγκών και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

- Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκποίηση του δημόσιου πλούτου, καμιά εκχώρηση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους άρπαγες των επιχειρηματικών ομίλων.

- Κανένας πλειστηριασμός στη λαϊκή κατοικία. Κανένας μόνος του, κανένας απροστάτευτος. Ταξική αλληλεγγύη, όλοι μαζί για να μην πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια μας.

- Όχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.

- Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους. Όχι στη νέα αντι-ασφαλιστική επίθεση! Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και επιστροφή των λεηλατημένων από τα αποθεματικά των ταμείων».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ