ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από το ειδικό αισχροδικείο στα καρτέλ

0

1941 Απρίλης. Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα. Η ζωή για το λαό αρχίζει να γίνεται μαρτυρική από τη συνεχή έλλειψη τροφίμων. Ασυνείδητοι έμποροι έκρυβαν τα εμπορεύματα και τα πωλούσαν στη μαύρη αγορά. Άλλοι πάλι πωλούν όσο θέλουν.
2023. 83 χρόνια μετά. Οι μαυραγορίτες λέγονται «κερδοσκόποι». Έχουν συγκροτήσει καρτέλ και «τσακίζουν» τις τσέπες του Ελληνικού λαού με απίστευτα μεγάλες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Στο «κόλπο» είναι σχεδόν όλοι. Οι πολυεθνικές, οι οποίες θησαυρίζουν από την ανυπαρξία ελέγχων στην αγορά. Έντρομη η κυβέρνηση βλέποντας ότι οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το 85% του κόσμου θυμωμένο από το «κτηνώδες» κύμα ακρίβειας υποχρεώνει την Επιτροπή ανταγωνισμού να προχωρήσει σε ελέγχους στις πολυεθνικές, των τροφίμων και ειδών υγιεινής μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια ληστείας στις τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων.
 
Τι έδειξε ο έλεγχος; Πολυεθνική πωλούσε δεκάδες προϊόντα ακριβότερα 362%!!! σε σχέση με τη φθηνότερη χώρα της Ευρώπης.
Ανακοίνωσαν πρόστιμο 1.000.000 ευρώ αφού όμως κέρδισαν πάρα πολλά εκατομμύρια.
Η αύξηση της μαύρης αγοράς την κατοχή υποχρέωση την κατοχική κυβέρνηση να πάρει μέτρα κατά της αισχροκέρδειας. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνιος Λιβιεράτος ο οποίος ασκούσε και καθήκοντα υπουργού Αγορανομίας ίδρυσε στις 6 Μαΐου ’41 το «Ειδικό Αισχροδικείο Αθηνών». Ήταν 5μελές. Οι πρώτοι που δικάστηκαν ήταν: Ιωάννης Συριγούλης οπωροπώλης επί της οδού Ηροδότου 14 στο Κολωνάκι σε φυλάκιση 5 μηνών γιατί πωλούσε τα κουκιά προς 20 δρχ. την οκά.
Επίσης δικάστηκε και ο Θεμιστοκλής Χιούρδης  Ιπποκράτους 27 γιατί πώλησε προς 900 δρχ. ζευγάρι υποδημάτων.
 
Καθημερινά στο «Ειδικό Αισχροδικείο εκδικάζονταν 50-60 υποθέσεις. Μόνο στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 1941 βεβαιώθηκαν περίπου 1.450 περιπτώσεις μαύρης αγοράς.
Τα ράφια των καταστημάτων άδειασαν και 23 Ιουλίου 1941 έχουμε τον πρώτο θάνατο από ασιτία. Αν συνεχίσει αυτή η φοβερή ακρίβεια και αισχροκέρδεια είναι κοντά να έχουμε 83 χρόνια μετά, νέους θανάτους στους λεηλατημένους και πτωχευμένους Έλληνες.
 

Τέλη Οκτωβρίου 1941 όργανα της Αγορανομίας βρήκαν σε υπόγειο πολυκατοικίας της οδού Κοραή αποθηκευμένα: 4.000 οκάδες ζάχαρη, 750 οκάδες όσπρια (κυρίως φασόλια) και εκατοντάδες κονσέρβες με γάλα, ρέγκες, μπάμπιες και κρέας. Μέχρι και ο Τσολάκογλου μετέβη στην πολυκατοικία έξαλλος και χαστούκισε τους μαυραγορίτες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ