ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όραμα για τους δημότες

0

Και να που αισίως φτάσαμε σε άλλη μια αυτοδιοικητική προεκλογική περίοδο. Όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και στη συνέχεια οι υποψήφιοι Δήμαρχοι άρχισαν και θα συνεχίσουν να ξεδιπλώνουν τις ιδέες και το όραμά τους για την πόλη και τον Δήμο μας. Όλοι θέλουν να εντυπωσιάσουν, να πρωτοτυπήσουν, να προτείνουν το νέο, το καινοτόμο. Όμορφες και εντυπωσιακές προτάσεις, μεγαλοστομίες, φαραωνικά έργα…

Προχθές, σε μια συνάντηση με μια φίλη, πάνω στην κουβέντα μου είπε κάτι πολύ απλό, αλλά συνάμα πολύ σημαντικό: «Συχνά, αν κοιτάς πολύ μπροστά, δεν βλέπεις δίπλα σου». «Να κοιτάς μπροστά, αλλά να μην ξεχνάς τον πολίτη», ήταν η δεύτερη ατάκα της αγαπημένης φίλης. Το σκέφτηκα και το ξανασκέφτηκα. Ναι! Αυτή είναι η ουσία!

Ποια είναι η ιδανική πόλη που θα ήθελε να ζει ο καθένας από εμάς; Η πόλη ή ο οικισμός που η «Εξουσία» θα έχει εξασφαλίσει στους πολίτες και στους επισκέπτες της, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβασμό, τις βέλτιστες υπηρεσίες και παροχές, ώστε να είναι ο τόπος φιλόξενος, ασφαλής και φιλικός.

Και ποιες είναι, αλήθεια, αυτές οι υπηρεσίες και παροχές; Δεν θα προσπαθήσω να τις βάλω σε ιεραρχική σειρά, αφού η καθεμιά από αυτές έχει τη δική της μοναδικότητα και αναγκαιότητα. Το νερό, η ύδρευση, που χωρίς σπατάλη πρέπει να είναι επαρκές και μέσα από ένα καλοδιατηρημένο δίκτυο να φτάνει σε όλα τα νοικοκυριά, όλη την περίοδο του έτους. Μαζί, ακολουθεί και η αποχέτευση, που για τη μεν πολιτεία θεωρείται εν πολλοίς αυτονόητη, αλλά για πολλούς οικισμούς ακόμα αποτελεί ζητούμενο και ίσως «ακριβή πολυτέλεια», με τα ρέματα να αποτελούν ακόμα τους τελικούς αποδέκτες των λυμάτων.   

Η καθαριότητα και η αποκομιδή των απορριμμάτων, θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα. Καθαροί δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι, καθαροί κάδοι απορριμμάτων που θα πλένονται συχνά, χωρίς να ξεχειλίζουν από απορρίμματα, με την ανακύκλωση να επεκτείνεται και στον τελευταίο οικισμό. Καλαθάκια απορριμμάτων παντού, που δεν θα είναι ποτέ ξεχειλισμένα, με μια υπηρεσία καθαριότητας που θα είναι σωστά και επαρκώς στελεχωμένη, με ένα σύγχρονο στόλο απορριμματοφόρων και άλλων σύγχρονων μηχανημάτων καθαριότητας.

Ασφαλείς και καλοδιατηρημένοι δρόμοι, χωρίς το καθημερινό βάσανο της λακκούβας, με ανάλογα πεζοδρόμια, που οι τυχόν ζημιές και κακοτεχνίες θα επιδιορθώνονται στην ώρα τους, χωρίς παράνομες καταλήψεις, με διαβάσεις πεζών που θα συντηρούνται και θα βάφονται συχνά.

Μια πόλη, που το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν θα είναι ο καθημερινός πονοκέφαλος του δημότη. Με περιφερειακά, αλλά και αστικά πάρκινγκ και αξιόπιστη, συχνή αστική συγκοινωνία. Με διανοίξεις δρόμων που θα ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό και θα διασυνδέσουν μεταξύ τους τις γειτονιές της πόλης.

Χώροι πρασίνου και αναψυχής, με σύγχρονες πιστοποιημένες παιδικές χαρές σε κάθε γειτονιά και οικισμό, με συχνή συντήρηση. Παράλληλα, δημιουργία χώρων αθλητισμού και αθλοπαιδιών σε πυκνό δίκτυο, σε διάφορες περιοχές κάθε δημοτικής ενότητας.

Σύγχρονα και καλοδιατηρημένα σχολεία, ανοιχτά στην κοινωνία, που να αποτελούν κυψέλες πολιτισμού και χώρο συγκέντρωσης και συνάθροισης των τοπικών κοινωνιών.

Ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους δημότες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Προώθηση της επιχειρηματικότητας βασισμένη σε αυστηρούς κανόνες αποδεκτούς από όλους και να εφαρμόζονται από όλους.

Τέλος, δημοτικές υπηρεσίες, φιλικές για τον δημότη, που θα τον εξυπηρετούν άμεσα, θα υποδέχονται και θα διεκπεραιώνουν τα αιτήματά του.

Όλα τα παραπάνω είναι βασικές λειτουργίες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, που ο δημότης βρίσκεται στο επίκεντρο και η δημοτική αρχή είναι «υπηρέτης» του πολίτη. Όλα τα υπόλοιπα είναι δράσεις και έργα που σίγουρα θα προσδώσουν υπεραξία  στον τόπο. Αλλά σίγουρα αποτελούν δευτερεύοντα στοιχεία, αν δεν έχουν ικανοποιηθεί και υλοποιηθεί οι πρωταρχικές ανάγκες και υποδομές που θα κάνουν μια πόλη, ένα Δήμο φιλικό στην καθημερινότητα του δημότη.

Νίκος Δερεδάκης

Δάσκαλος

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ