ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέο πλήγμα για την περιουσία των Ρεθυμνιωτών η απόφαση της ΝΔ για τα εκτός σχεδίου

0

Χιλιάδες Ρεθυμνιώτισσες και Ρεθυμνιώτες, ιδιοκτήτες γης και κατοικιών (!) σε εκτός σχεδίου περιοχές του Ρεθύμνου, αλλά και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που αποφάσισαν να επενδύσουν στο Ρέθυμνο, βρίσκονται, ξανά, στον αέρα με τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τους δασικούς χάρτες, η κυβέρνηση, με την άρνησή της να προστατέψει δικαιώματα δόμησης στην εκτός σχεδίου γη, ακόμη κι αν αυτή είναι άνω των 4 στρεμμάτων, συνεχίζει την πολιτική της «REAL ESTATE για τους δικούς της ανθρώπους κι όχι δίκαιη ανάπτυξη για τους καθημερινούς ανθρώπους». Η απαξίωση της γης συνεχίζεται πολυεπίπεδα και προσβάλει τόσο το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, αλλά ακόμη κι αναπτυξιακά σχέδια  έργα, ή επενδυτικά πλάνα που είναι σε εξέλιξη.

Δυστυχώς μετά την απόφαση του ΣτΕ όπου έκρινε παράνομη τη δόμηση ακόμη και στα εκτός σχεδίου γήπεδα με εμβαδό πάνω από 4 στρέμματα, αν δεν έχουν πρόσωπο σε κάποιον από τους ελάχιστους αναγνωρισμένους δρόμους, η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού ΠΕΝ κ. ταγαρά ενώ καθησύχασε (από το βήμα της Βουλής μάλιστα) πολίτες και μηχανικούς ότι θα ακούσει τις εισηγήσεις του ΤΕΕ αλλά και των εκατομμυρίων πολίτων που θίγονται, τελικά επέλεξε, με δόλο, να μην φέρει καμία τροπολογία, κι ενώ κλείνει για μήνες η Βουλή, που θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ιδιοκτητών γης.

Η με αριθμό 176/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακύρωσε οικοδομική άδεια 17 ολόκληρα χρόνια μετά την έκδοσή της, ανατρέπει τη μέχρι σήμερα ισχύουσα βασική ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης, η οποία όριζε ότι μοναδική προϋπόθεση για αρτιότητα και οικοδομησιμότητα ενός ακινήτου είναι το ελάχιστο εμβαδόν (4.000μ2), αρκεί το ακίνητο αυτό να υφίσταται πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2003 (Ν3212/2003 ΦΕΚ308Α/2003).

Ουσιαστικά το ΣτΕ όχι μόνο αφαιρεί το δικαίωμα δόμησης ως έχει σήμερα στα άνω των 4 στρεμμάτων, αλλά βγάζει παράνομες κι όσες άδειες έχουν ήδη εκδοθεί. Βγάζει παράνομους δηλαδή όσους εφάρμοσαν το Νόμο κι αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ και οι βουλευτές της το βρίσκουν λογικό (!) κι ότι δε χρίζει άμεσης ρύθμισης.

Η απόφαση μάλιστα αυτή της ΝΔ, να μην παρέμβει και να διασώσει τη συνέχεια του κράτους και την περιουσία των πολιτών έρχεται σε συνέχεια της κατάργησης των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου γη ( Νόμος 4759/2020 από τον οποίο είχαν ήδη διαφανεί οι προθέσεις Μητσοτάκη) αλλά και του εγκλωβισμού χιλιάδων συμπολιτών μας στους δασικούς χάρτες όπου η επιτροπή για την εξέταση των αντιρρήσεων τους, μια για πάνω από 9000 αιτήσεις στο Νομό, δεν έχει καν ξεκινήσει ουσιαστικά να εξετάζει τα θέματα, προκαλώντας σταδιακή απαξίωση της ιδιοκτησίας συμπολιτών μας.

Η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εκτός του ότι θα διασφαλίσει τόσο την προστασία της ιδιωτικής γης από τους δασικούς χάρτες όσο και το δίκαιο κι άμεσο δασικό ή μη χαρακτηρισμό των γεωτεμαχιών των πολιτών, θα επιστρέψει το δικαίωμα της ως έχει δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, μέχρι να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια τα οποία και θα ορίσουν περιγράψουν και διαμορφώσουν χρήσεις και δικαιώματα στις εκτός σχεδίου περιοχές προκειμένου και να προστατευτεί ουσιαστικά το δομημένο κι αδόμητο περιβάλλον αλλά και να εξυπηρετείται το συλλογικό αναπτυξιακό μοντέλο μας.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο, γιατί δεν είναι όλοι το ίδιο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενώ είχε από το 2018 δρομολογήσει την ολοκλήρωση του Πολεοδομικού σχεδιασμού μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών σχεδίων έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση αλλά και την στήριξη των Δήμων, δεν είχε ποτέ πλήξει την ιδιοκτησία των πολιτών και τελικά την ασφάλεια δικαίου για τους καθημερινούς ανθρώπους, τις ρεθυμνιώτισσες και τους ρεθυμνιώτες,  και τις επιχειρήσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ