ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Υπάρχει εναλλακτική για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

0

Ποτέ ξανά στη στο πρόσφατο παρελθόν του τόπου μας, το Ρέθυμνο, οι ρεθυμνιώτες και οι ρεθυμνιώτισσές αλλά και οι χρήστες και χιλιάδες επισκέπτες της πόλης μας, δεν έχουν βρεθεί σε τόσο χαμηλό επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας. Από τα μονίμως χαλασμένα και τελικά μη λειτουργικά ασθενοφόρα του Κ.Υ Σπηλίου, που αφήνουν έκθετο όλο το Νότιο τμήμα του Νομού, μέχρι την λειτουργική κατάρρευση του μοναδικού νοσοκομείου μας, η κατάσταση για το σύνολο της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας υγείας στο Ρέθυμνο κρίνεται πλέον οριακή, τόσο με όρους προσβασιμότητας για τους ανθρώπους του Ρεθύμνου, όσο και με όρους επιστημονικής επάρκειας, δεδομένων των σοβαρών ελλείψεων και της συνεπαγόμενης κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε Νοσοκομείο και κέντρα υγείας.

Παρόλες τις κυβερνητικές και παρακυβερνητικές προσπάθειες να παρουσιαστεί η σημερινή κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας στο Ρέθυμνο ως χρόνια ή χρονίζουσα ή με κάποιο τρόπο φυσιολογική, αφού «παρόμοια κατάσταση εξελίσσεται και σε άλλους νομούς της Ελλάδας», οι καθημερινοί άνθρωποι του Ρεθύμνου, καταλαβαίνουν πλέον ότι η μοναδική στόχευση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πολιτικής επιλογής της για λίγο κράτος, είναι η απαξίωση και μετατροπή του Νοσοκομειακού ιδρύματος της πόλης σε ένα κέντρο διαλογής και καταμερισμού των ασθενών στο ιδιωτικό σύστημα υγείας ή τα Νοσοκομεία των όμορων Νομών. Είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το Ρέθυμνο σε ένα μεγάλο κέντρο υγείας.

Αυτό εξάλλου αποδεικνύουν τα (μη) έργα της και τα νομοθετήματά της. Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της για την Υγειονομική Περιφέρεια του Ρεθύμνου,  εδώ και μερικά χρόνια δεν εκτελούνται ουσιαστικά τακτικά χειρουργεία στο ΓΝΡ, δεν στελεχώνονται οι κλινικές του Νοσοκομείου μας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού με τους όρους που βάζει η κυβέρνηση και τα δεδομένα της εποχής οι προκηρύξεις κηρύσσονται προδιαγεγραμμένα άγονες,  ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται η σωματική εξόντωση και  επιστημονική έκπτωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου μας ώστε τόσο να μην είναι ελκυστικό σε νέες και νέους επιστήμονες, όσο και να απαξιωθεί τελικά από την τοπική κοινωνία, η οποία, αν αντέχει, θα στραφεί στα νέα ιδιωτικά νοσοκομεία ή αλλιώς θα σωρευτεί σε μεγάλες ουρές αναμονής στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης. Ούτε καν ένα ασθενοφόρο παρόλες τι εκκλήσεις του ίδιου του Δημάρχου και των κατοίκων δεν έχουν φροντίσει να προμηθεύσουν το Νομό για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Ταυτόχρονα με όλα όσα απαξιωτικά έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το δημόσιο σύστημα υγείας στο Ρέθυμνο, η κεντρική της επιλογή με το Νόμο Μητσοτάκη Πλεύρη για τη δευτεροβάθμια υγεία, που ουσιαστικά  καταργεί τον πυρήνα του ΕΣΥ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες, στερεί κάθε δικαίωμα ελπίδας και προοπτικής, στους γιατρούς μας ότι θα μπορέσουν να ασκήσουν με επάρκεια, με καθολικότητα αλλά και με αξιοπρέπεια την επιστήμη τους.

Η διάσωση του δημόσιου συστήματος υγείας στο Ρέθυμνο, με επιστημονο/ανθρωποκεντρική αναδιάρθρωση του Οργανισμού Γ.Ν.Ρ, το αίτημα για αναβάθμισή του τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας φροντίδας με προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και στελέχωση των κλινικών και δομών υγείας (σωματικής και ψυχικής), με τη θέσπιση ειδικών κινήτρων (επιστημονικών, οικονομικών, διοικητικών) για τα περιφερειακά νοσοκομεία και την ένταξη του Ρεθύμνου στα άγονα της Γ ζώνης κινήτρων, το αίτημα για αξιοπρέπεια και ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας,  πρέπει ως μεγάλα ζητούμενα, ως εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, να ενώσουν όλες κι όλους μας, σε ένα κοινό κοινωνικό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις στρατηγικές επιλογές της για τον τόπο μας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Δεν ήταν πάντα έτσι, δεν είναι αυτονόητο αυτό που συμβαίνει, δεν είναι νομοτέλεια η απαξίωση του ΕΣΥ, μα κυρίως δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αυτοί που το δημιούργησαν γιατί δεν πιστεύουν σε ένα καθολικά προσβάσιμο σύστημα υγείας.

Το εναλλακτικό σχέδιο που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σχέδιο λύσης και αξιοπρέπειας, σχέδιο ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι σχέδιο σεβασμού στον πολίτη και τον επιστήμονα και υπό αυτό το πρίσμα, σχέδιο ενίσχυσης και ποιοτικής αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στο Ρέθυμνο. Είναι το σχέδιο που αξίζουμε, όλες και όλοι μας, ρεθυμνιώτισσες και ρεθυμνιώτες,  για τη δημόσια υγεία. +

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ