ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και το γκρίζο φόντο των σύγχρονων μορφών κακοποίησης

0

 Η 25η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών  από τον ΟΗΕ.Η βία με οποιοδήποτε μορφή της αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων , ελευθεριών και ισότητας  .Σαν πρόβλημα καταγράφεται, συζητείται  και γίνεται αντικείμενο μελετών. Η κοινωνική αντιμετώπιση της ακουμπά  τις γυναικοκτονίες, μελετώντας τις όψεις της  σε γυναίκες  και διεθνείς οργανισμούς .Στις μέρες μας  οργανώνονται  καμπάνιες με στόχο την ενδυνάμωση των θυμάτων υπενθυμίζοντας  την αναγκαιότητα αυστηροποίησης των μέτρων που αφορούν τους δράστες .Από την αγριότητα των καιρών μας δεν εκλείπουν οι βίαιες συμπεριφορές  σε παιδιά  μέσα από το  οικογενειακό  ή σχολικό  περίγυρο. Τις τελευταίες μέρες δε  το φαινόμενο της κακοποίησης επισκιάζει και  κοινωνικές δομές φιλοξενίας προβληματίζοντας τους πάντες  .

Αναζητώντας την έννοια της «κακοποίησης»  η  γενική απάντηση τη θέλει ως «ακατάλληλη μεταχείριση ενός ενήλικου ατόμου ή παιδιού για την επίτευξη άδικων ή ακατάλληλων σκοπών με ενδεδειγμένες μορφές της τη σωματική, τη λεκτική, τον τραυματισμό, την επίθεση, την παραβίαση, το βιασμό, τις άδικες πρακτικές ,τα εγκλήματα ή άλλα είδη επιθέσεων. Ας παρατηρήσουμε  όμως τη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνουμε .Οι πολεμικές συρράξεις των ημερών μας καταγράφουν  βία κατά των γυναικών που  γίνεται πολεμικό όπλο ,απειλή και φόβος θέτοντας τη γυναικεία αξιοπρέπεια στα τάρταρα βάσει καταγγελιών από οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένοπλοι βιασμοί ,σεξουαλικά βασανιστήρια και εξαναγκαστική γύμνωση σώματος και ψυχής στα πλαίσια πολεμικών εισβολών .Παράλληλα σε καιρό  πανδημίας αναδείχτηκε   το  πρόσωπο  της έμφυλης οικογενειακής  βίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο η ιδιωτική εστία αποδείχτηκε  προνομιακός χώρος   άσκησης βίας στις γυναίκες από συντρόφους, συζύγους και συγκατοίκους λόγω ζηλοτυπίας, ξεπερασμένων  παλαιών άνισων  αντιλήψεων υπεροχής  .

Ο όρος γυναικοκτονία  συμπεριλαμβάνει  δολοφονίες από συντρόφους, συζύγους, εγκλήματα τιμής, βίας λόγω ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού.Συνεχίζουν να διαπράττονται, όχι στις μακρινές γωνιές του πλανήτη, αλλά  δίπλα μας με θύματα γυναίκες της διπλανής πόρτας  συμφοιτήτριες,,συναδέλφισσες, συμπολίτισσες .Παράλληλα  ενάντια στον ανθρώπινο εξευτελισμό, στόματα ανοίγουν για να διηγηθούν «την  ντροπή εκείνων των στιγμών» εκθέτοντας  χώρους υπεράνω υποψίας όπως εκπαίδευση ,αθλητισμός, πολιτισμός, θέατρο, κοινωνικές δομές, εκκλησία. Η συγκλονιστική κατάθεση ψυχής της Σοφίας Μπεκατώρου θα  έκανε τη σκέψη πολλών …γυναικών  αλλά τελικά και  ανδρών να θυμηθεί …Να θυμηθεί την αγωνία ,την ντροπή και τη γύμνια που μπορεί να αισθανθεί ανθρώπινη ψυχή και να νοιώσει το  ανθρώπινο σώμα . Η αλυσίδα έσπασε .Δεν φτάνει να μιλήσουν όσοι υπέστησαν σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση και  χρόνια τώρα ζουν με τους δικούς τους εφιάλτες. Ας μιλήσουν  και εκείνοι  που ξέρουν και σιωπούν .Το ντόμινο αποκαλύψεων δεν αφορά μόνο αθλητές ,μόνο γονείς, μόνο ηθοποιούς ,μόνο εργοδότες και υπαλλήλους ,μόνο  υπεύθυνους δομών  φιλοξενίας  ανθρώπων . Αφορά όλους της ευνομούμενης κοινωνίας μας .

Στο στίβο της ζωής η κάθε Σοφία ,Ελένη ,Μαρία ,συμπληρώνει την ιστορία κάθε Βαγγέλη που χλευάζεται ,κάθε παιδιού που διαμένει σε κοινωνικές δομές και «υπηρετεί» ορέξεις γιατί απλά θέλει να ζήσει, να μορφωθεί .Όσο η κοινωνία μας κωφεύει  μη κάνοντας ελέγχους ,μη στηριζόμενη σε κανόνες και όρια  τόσο η κάθε μορφή «κακοποίησης» θα ξενί-ζει αλλά θα ζει. Όσο  οι μελανιές από  χτυπήματα βιαιότητας   στο γυναικείο πρόσωπο θα καλύπτονται με χρώματα για να μην προδίδουν ,όσο η αδιαφορία μας σε φωνές  έκκλησης  βοήθειας  από τη διπλανή πόρτα δεν μας αγγίζουν, όσο ο διάλογος  λείπει από τα μέλη της οικογένειας τόσο τα δελτία θα προβάλλουν τα κακώς κείμενα αυτής της κοινωνίας, βορρά στο βωμό της τηλεθέασης απλά .Παράλληλα  βίαιες συμπεριφορές με θύματα  άντρες έχουν καταγράφει   πολλάκις στις μέρες μας ξαφνιάζοντας εξίσου.

Ήρθε  η ώρα της υπεύθυνης στάσης της πολιτείας, της εκπαιδευτικής κοινότητας, του Αθλητισμού, της Εκκλησίας ,των κοινωνικών δομών να περάσουν από την ακρόαση και το ξάφνιασμα, στην πράξη απόδοσης ευθυνών των  τότε « ισχυρών» και «δυνατών» αλλά σήμερα α-δυνάτων  και μικρών .Η αναθεώρηση της ποινικής νομοθεσίας που προβλέπεται για  πράξεις  βιαιοτήτων  καθώς και τα χρόνια παραγραφής των είναι επιβεβλημένη .Η αποιδρυματοποίηση  αλλά και η προώθηση  νομοθετικής ρύθμισης για να ανοίξει ο δρόμος για την αναδοχή παιδιών από οικογένειες που αναζητούν την ανατροφή τους επιτέλους ας προχωρήσει γοργά ,οργανωμένα και πάντα με έλεγχο . Ο κρατικός ελεγκτικός  μηχανισμός ας ενεργοποιηθεί με  αυτοψίες και έλεγχο των υφιστάμενων κοινωνικών δομών που ήδη φιλοξενούν παιδικές ψυχές χωρίς κλουβιά απομόνωσης  ,τιμωρίας  στο όνομα της  συνέπειας. Για τα θύματα κακοποίησης χρειάζεται στους επιμέρους  Δήμους  να  λειτουργήσουν  με κρατική εποπτεία κοινωνικές δομές ξενώνων μέχρι να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο περιβάλλον που εκδηλώθηκε το  βίαιο συμβάν .Κέντρα Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων βίας με εξειδικευμένο προσωπικό λειτουργών ψυχικής υγείας   πρέπει να λειτουργούν παντού, δεχόμενα την ανακούφιση σωματικού αλλά και ψυχικού  δισταγμού ,προβληματισμού αλλά και πόνου. Ας αποτελέσουν κέντρα πρόληψης παρά αντιμετώπισης βίαιων περιστατικών .

Σε κάθε εργασιακό χώρο ,χώρο εκπαιδευτικό προτείνεται συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς συνεργάτες νομικούς ή ψυχολόγους για την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας . Μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης πρέπει να καταλαμβάνουν  αξιόλογη θέση στα εκπαιδευτικά προγράμματα από την πρώτη κιόλας βαθμίδα της εκπαίδευσης με την ανάλογη παρουσία. Πολλά γυναικεία σωματεία πρεσβεύουν την ενδυνάμωση της προσωπικότητας  νέων κοριτσιών ,γυναικών  μεριμνώντας και επιμένοντας στην ευαισθητοποίηση ανάπτυξης της προσωπικότητας τους μέσα στην οικογένεια ,στην εργασία, σε θέσεις ευθύνης στην  κοινωνία μας . Ας ευαισθητοποιηθούμε  από το «και εγώ «στο  «όλοι  μαζί» άτομο, πολιτεία ,κοινωνία  για να τελειώνουμε με την ανοχή τέτοιων φαινομένων. Η Σοφία ,ο 19χρονος των τελευταίων ημερών  και τόσοι άλλοι ανοίγοντας το στόμα τους να διηγηθούν τα ανεκδιήγητα, βοήθησαν πολλές και πολλούς  να καταγγείλουν ,να αντιδράσουν ,να διεκδικήσουν και μια ολόκληρη κοινωνία να αναζητά  αλλαγή νομοθετικού  πλαισίου ορθής αντιμετώπισης θεμάτων   νομικών αλλά  και κοινωνικών .  Μόνο που για κάποιες ,κάποιους, κάποια  είναι ήδη …αργά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ