ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Προς άγραν Δημοτικών Συμβούλων

0

Τελειώνει ο Αύγουστος και μαζί και οι καλοκαιρινές διακοπές και τα «μπάνια του λαού» όπως έλεγε ο αείμνηστος Α. Παπανδρέου. Και εκτός από τα υπόλοιπα, θα μπούμε, εδώ στο Ρέθυμνο, σε μια ανεπίσημη και άτυπη αυτοδιοικητική προεκλογική περίοδο, προς άγραν υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων.

Αρκετοί συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και ο νυν Δήμαρχος, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, ανεπίσημα προς το παρόν, για να κατέλθουν επικεφαλής συνδυασμού και να διεκδικήσουν τα ηνία του μητροπολιτικού Δήμου του νομού.

Η κατάσταση, όσον αφορά στις επόμενες δημοτικές εκλογές, δείχνει να έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και μια ιδιόμορφη δυστοκία, σχετικά με τη συγκρότηση των δημοτικών παραταξιακών ψηφοδελτίων. Οι παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι των δεκαετιών 2000-2020, όλων των παρατάξεων, που είχαν συνδέσει το όνομά τους με τον Δήμο Ρεθύμνου, έχουν πλέον αποσυρθεί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Από την άλλη, η υπόθεση «Δήμος Ρεθύμνου», έχει γίνει ένα δύσκολο και «απαιτητικό μαγαζί». Από τον παλιό καποδιστριακό Δήμο με τις δύο Διευθύνσεις, έχουμε περάσει στον μεγάλο και απαιτητικό καλλικρατικό Δήμο με τις εννιά Διευθύνσεις διοίκησης.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι η εμπλοκή του/της οποιουδήποτε στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Ρεθύμνου, δεν είναι μια απλή απόφαση, από τη στιγμή, βέβαια, που σέβεται τον εαυτό του και τους συνδημότες του. Και αυτό, γιατί ο κάθε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει να έχει, οπωσδήποτε, τρία κύρια χαρακτηριστικά.

Πρώτον, πρέπει να έχει εκλογιμότητα. Να μπορέσει, δηλαδή, να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για να μπορέσει να εκλεγεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν ικανοί υποψήφιοι, που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα μέγιστα, να μην εκλέγονται, απογοητευόμενοι και οι ίδιοι, απογοητεύοντας όμως και τους δημότες που τους στήριξαν. Οι υποψήφιοι αυτοί δημοτικοί σύμβουλοι, κατέρχονται, συνήθως, μία, ή το πολύ δύο φορές και μετά αποσύρονται, διατηρώντας μια πικρή γεύση αποτυχίας.

Δεύτερον, πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο. Όπως προείπαμε, ο Δήμος Ρεθύμνου είναι, πλέον, ιδιαίτερα απαιτητικός. Κάποιος υποψήφιος, ο οποίος δεν μπορεί να διαθέσει ικανό ελεύθερο χρόνο για να υπηρετήσει τα κοινά, καλό είναι να μην κατέρχεται στον εκλογικό στίβο. Κι εδώ έχουμε πλείστα παραδείγματα ικανών δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι λόγω, κυρίως, αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα δημοτικά τους καθήκοντα, είτε ως συμπολίτευση, είτε ως αντιπολίτευση.

Τρίτον, πρέπει να έχει στοιχειώδεις γνώσεις και παιδεία. Και σε αυτό το θέμα έχουμε αρκετά παραδείγματα δημοτικών συμβούλων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και τις υποχρεώσεις τους, αφού το γνωστικό αντικείμενο και το διοικητικό έργο του Δήμου, απαιτεί, πλέον, εξειδικευμένες γνώσεις.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, που αποτελεί τροχοπέδη, σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, κυρίως, να ασχοληθούν με τα κοινά. Η πρόσφατη αυτοδιοικητική ιστορία, εξάλλου, μας έχει δώσει αρκετά παραδείγματα δημοτικών συμβούλων που κινδύνεψαν με οικονομική καταστροφή, στην προσπάθειά τους να εκπληρώνουν στο ακέραιο τις αυτοδιοικητικές τους υποχρεώσεις, παραμελώντας, όμως, παράλληλα, τη δική τους επιχειρηματική εργασία. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, πολλοί λένε, ότι πλέον, τα «δημοτικά πράγματα» είναι μόνο για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους συνταξιούχους!

Έτσι, στο Ρέθυμνο το σήμερα, το «πολιτικό προσωπικό», από το οποίο θα κληθούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να αντλήσουν υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, έχει συρρικνωθεί και ελαχιστοποιηθεί επικίνδυνα. Σε αυτό συμβάλλει και η έλλειψη πολιτικής παιδείας της νέας γενιάς, που βλέπει την ενασχόληση με τα κοινά σαν κάτι ξένο σε αυτούς, που, απλά, δεν τους ενδιαφέρει.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τον υπέρογκο αριθμό υποψηφίων, που ο νέος εκλογικός νόμος ζητάει για να είναι πλήρης ένας συνδυασμός, φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για αναζήτηση εκατοντάδων υποψηφίων για να στελεχώσουν αξιοπρεπή αλλά και αξιόμαχα δημοτικά ψηφοδέλτια.

Μέσα σε αυτό το θολό και αβέβαιο τοπίο, που εντείνεται και με τις ραγδαίες εξελίξεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής, περιμένουμε τον Σεπτέμβριο για τις πρώτες ανακοινώσεις ονομάτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία εκκίνησης. Το όποιο, μικρό, θεωρητικό, προβάδισμά μπορεί να έχει κάποιος/α, δεν θεωρώ ότι είναι ικανό για να θεωρηθεί de facto νικητής και να κόψει πρώτος το νήμα. Για να φτάσει εκεί, πρέπει να μαζέψει πολλές, πάρα πολλές υπογραφές υποψηφίων! Και μέχρι τώρα δεν το έχει καταφέρει κανείς αυτό!

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ