ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέο Αστυνομικό μέγαρο Ρεθύμνου

0

Το όνειρο κατασκευής ενός νέου Αστυνομικού Μεγάρου μπορούσε και μπορεί να γίνει πραγματικότητα ακόμα και σήμερα, στη θέση ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων.

Α. Το χρονικό 2007-2009

9.2.2007 (Δηλώσεις στον Τοπικό τύπο)

Δήμαρχος: «Ένα αστυνομικό μέγαρο πρέπει να είναι κατάλληλα χωροθετημένο…και για τον λόγο αυτό πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος οικοπεδικός χώρος…ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να δώσει αυτή τη δυνατότητα στην κυβέρνηση (της Ν.Δ.) να κάνει το έργο»

Γ. Κουνδουράκης (Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου): «…Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κανείς συγκοινωνιολόγος, ούτε πολεοδόμος για να αντιληφθεί ότι αν εμείς φύγουμε από εδώ και πάμε στις παρυφές της πόλης μας τα οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της θα είναι πολλαπλά»

4.7.2007

Ο Δήμαρχος στέλνει επιστολή (11145/4.7.07) προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Βύρωνα Πολύδωρα, με θέμα τη μεταστέγαση Σχολής Αστυφυλάκων όπου του γνωστοποιεί τις προθέσεις του, να εισηγηθεί στο Δ.Σ:

α) την παραχώρηση κατάλληλης οικοπεδικής έκτασης επιφανείας 2.880μ2 (στη θέση ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων), ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνης, δίπλα στον υπάρχοντα αλλά και τον σχεδιαζόμενο κόμβο Αμαρίου, για την ανέγερση Αστυνομικού μεγάρου, επιχειρηματολογώντας ότι το οικόπεδο αυτό κατέχει νευραλγική θέση για την εξυπηρέτηση των σκοπών της Αστυνομίας αφού θα είναι δυνατή και άμεση η πρόσβαση τόσο σε όλους τους Δήμους του Νομού όσο και στην πόλη αλλά και στους όμορους Νομούς…με τον όρο την καθαίρεση όλων των κτισμάτων

β) την παραχώρηση 25 στρεμμάτων στη θέση «Ευλιγιά» για την μεταστέγαση της Σχολής Αστυφυλάκων ώστε να πληρούνται όλες οι ανάγκες μια σύγχρονης Αστυνομικής Ακαδημίας με τον όρο ότι οι απαιτούμενες δαπάνες θα βαρύνουν το Υπουργείο ή τους Εθνικούς Πόρους.

Σχόλιο:

Ο Δήμαρχος κινείται (ορθά) στα βήματα της εισήγησης ( στις 14.10.1993) της νομαρχιακής επιτροπής του ΤΕΕ  προς τον τότε δήμαρχο, στην οποία ζητούσε να αντιμετωπισθεί θετικά το αίτημα επιστροφής στο δήμο το οικόπεδο της σχολής χωροφυλακής προκειμένου να ανακουφισθούν ουσιαστικές ανάγκες της πόλης.

7.7.2007

Η πρωτοβουλία του Δημάρχου εκθειάζεται από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κουνδουράκη, ο οποίος δηλώνει στον Τοπικό τύπο:

« Ο οικοπεδικός χώρος (ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων)  που προτείνει η δημοτική Αρχή Ρεθύμνου για την ανέγερση νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις αστυνομικές υπηρεσίες του Ρεθύμνου κρίνεται ως πλέον κατάλληλος από τους αστυνομικούς …»

Ο κ. Κουνδουράκης δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την προηγούμενη δημοτική Αρχή (Δημαρχία κ. Αρχοντάκη) για ανακολουθία λόγων και έργων αλλά και ψεύτικες υποσχέσεις στην παραχώρηση οικοπεδικού χώρου για την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου, εναποθέτοντας τις ελπίδες των αστυνομικών στη νέα δημοτική Αρχή και στον νέο δήμαρχο (Γ. Μαρινάκη)

Σχόλιο:

Ο κ. Κουνδουράκης, προς τιμήν του, συνέχισε να υπερασπίζεται το όραμα υλοποίησης του νέου κτηρίου, κατεβαίνοντας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου και μάλιστα εκλεγείς μεταξύ των πρώτων έλαβε κατά τη θητεία του και θεσμικό ρόλο στο δήμο. Η αποστασιοποίηση του από την δημοτική παράταξη πριν τη λήξη της θητείας του, δείχνει κάτι…που μόνο αυτός μπορεί να εξηγήσει εάν ερωτηθεί.

16.10.2007

Το θέμα του οικοπέδου, το παίρνει πάνω της η βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννη με υπόμνημα και με δια ζώσης επαφή με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, ο οποίος την διαβεβαιώνει και με επιστολή ότι η προσφερόμενη έκταση από τον Δήμο Ρεθύμνης για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στέγασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι κατάλληλη, προτρέποντας να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες κυρίως από πλευράς Δήμου, προκειμένου η κατασκευή του κτηρίου να ενταχθεί στα προγράμματα ΣΔΙΤ.

6.11.2007

Με το αρ. πρωτ. 8039/59031/23-η/ 6.11.2007 έγγραφο του, το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας/ Δ/νση Τεχνικών:

α) αποδέχεται την προσφορά της παραχώρησης οικοπεδικής έκτασης 2.880μ2 στη θέση ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων για την ανέγερση του Αστυνομικού μεγάρου με θερμές ευχαριστίες ζητώντας από το Δήμο να προχωρήσει σε εγκριτική  Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποστέλλοντας παράλληλα τοπογραφικό διάγραμμα του οικοπέδου με τους όρους δόμησης.

β) όσον αφορά την παραχώρηση έκτασης 25.000μ2 προκειμένου να δημιουργηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού πάρει οριστική απόφαση για το χώρο ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου.

15.2.2008

Δημοσιεύεται στον Τοπικό τύπο ότι ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση του δημοτικού οικοπέδου στα Μισίρια (ΠΑΠΟΥΡΑ) στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ανεγερθεί νέο Αστυνομικό Μέγαρο στο Ρέθυμνο.

Βασική προϋπόθεση και απαράβατος όρος για την παραχώρηση ήταν η αντίστοιχη παραχώρηση από το Υπουργείο του κτηρίου που στεγάζονται οι υπηρεσίες της Αστυνομίας.

21. 11.2009 (Μετά από 1 χρόνο και 9 μήνες! )

Από δημοσίευμα στον Τοπικό τύπο με τίτλο:  «Ναυαγεί» το μέγαρο? αναδεικνύονται τα προβλήματα συνεργασίας Δήμου και Δ/νσης Τεχνικών του Υπουργείου με κυριότερα ότι η παραχωρούμενη έκταση δεν είχε δηλωθεί στο Κτηματολόγιο από τον Δήμο και ότι η δόμηση του οικοπέδου στη θέση ΠΑΠΟΥΡΑ στα Μισίρια δεν ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει το κτιριολογικό πρόγραμμα της Αστυνομίας, των 4.200μ2 .

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, φαίνεται να ναυαγεί τουλάχιστον με αυτή τη μορφή, τόσο η μεταστέγαση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας, όσο και ανταλλαγή των ακινήτων μεταξύ Δήμου και Αστυνομίας. Μάλιστα, από τους ίδιους κύκλους έγινε γνωστό, ότι ξαναμπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Αστυνομίας ο χώρος της σημερινής Σχολής Αστυφυλάκων και η αναζήτηση νέου οικοπεδικού χώρου.

Σχόλιο:

Όταν ένα θέμα συζητιέται 1 χρόνο και 9 μήνες για να καταλήξουν ότι το οικόπεδο «δεν κάνει» για το σκοπό, που και οι 2 πλευρές είχαν πανηγυρίσει…τότε είτε δεν είχαν διερμηνέα στις συζητήσεις τους είτε κάποιος δεν έκανε τη δουλειά του, όπως είχε υποσχεθεί. Το σενάριο «στρίβειν δια του αρραβώνος» φαίνεται προ των πυλών.

4.12.2009

Στις 4.12.2009 ο υφυπουργός κ. Βούγιας (ΠΑΣΟΚ) δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη τακτοποιηθεί το πρόβλημα με τη δόμηση του οικοπέδου στην ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων ώστε να ικανοποιείται το κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου κτηρίου, κάνοντας αναφορά στο ότι το έργο είχε ενταχθεί για χρηματοδότηση από 1.9.2008 στα έργα που θα κατασκευάζονταν με ΣΔΙΤ…από την προηγούμενη (ΝΔ) πολιτική ηγεσία του υπουργείου του.

Μετά από αυτό η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κάνει την εξής δήλωση: «Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Ρεθύμνης δεν γνώριζαν εκ των προτέρων το ζήτημα με τους όρους δόμησης του οικοπέδου στα Μισίρια…Οι Ρεθεμνιώτες  καλούνται να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα για τους λόγους , που περισσότερο από ένα χρόνο ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος εμφανιζόταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ένα πολεοδομικό πρόβλημα, το οποίο τελικά αποδείχθηκε ανυπέρβλητο!...»

15.12.2009

Ο Δήμαρχος με δηλώσεις του στον Τοπικό τύπο υποστηρίζει ότι το οικόπεδο των 3004μ2 στην ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων είναι «τακτοποιημένο και το πολεοδομικό πρόβλημα που υπήρχε τακτοποιήθηκε το καλοκαίρι από το ΣΧΟΠ της Νομαρχίας. Μένει μόνο το θέμα του Κτηματολογίου…αλλά κι αυτό βρίσκεται σε καλό δρόμο»

Σχόλιο:

Είναι αδύνατο να έχουν όλοι δίκιο: Υπουργείο, βουλευτής και Δήμαρχος. Κάποιος δεν τα λέει καλά. Σε επόμενο σχόλιο μου θα αποδείξω, ποιος είναι αυτός.

Το λυπηρό είναι ότι το σενάριο «στρίβειν δια του αρραβώνος» για τη θέση της ΠΑΠΟΥΡΑΣ εκ μέρους του Υπουργείου φαίνεται πλέον πιθανό, αναζητώντας νέα «νύφη»-θέση από τον Δήμο…το χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων.

17.12.2009

Η βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννη «στολίζει», νομάρχη, δήμαρχο για τις μη ενέργειες τους.

Χαρακτηριστικά στην απαντητική επιστολή σε δημοσίευμα Τοπικής εφημερίδας αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Βούγιας (ΠΑΣΟΚ), υφυπουργός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε σχετική ερώτηση της επιβεβαίωσε «ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε προωθήσει όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου…» τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και περίμενε τον προσδιορισμό της κατάλληλης έκτασης από τις τοπικές αρχές ώστε αυτό να υλοποιηθεί.

Για τις τοπικές αρχές (δήμαρχο και νομάρχη) αναφέρει «Κατά ένα περίεργο τρόπο μόλις οι δύο αρχές του νομού βρεθούν μπροστά στην πραγματική κατάσταση που έχουν προκαλέσει με την απραξία τους, δημιουργούν κατάλληλο κλίμα για ξεκινήσει «διάλογος» περί του ενδεχομένου αλλαγής χρήσης του χώρου, που φιλοξενεί τη σχολή δοκίμων Αστυφυλάκων, λες και δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων, ότι ο διάλογος αυτός ποτέ δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα για γνωστούς και πολυσυζητημένους λόγους.

Η συγκεκριμένη τακτική στο Ρέθυμνο είναι γνωστή και «καλοδουλεμένη» όλα τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό, όχι μόνο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά ακόμα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έργα που σχεδιάστηκαν για το Ρέθυμνο και εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες πιστώσεις, δεν έγιναν ποτέ!...το Ρέθυμνο χάνει συνεχώς τα δικαιώματα του πάνω σε χαρακτηρισμένα οικόπεδα κοινής ωφέλειας και μένει συνεχώς σε ένα ατέρμονο διάλογο χωρίς ουσία, χωρίς όραμα, χωρίς αποτέλεσμα»

Σχόλιο:

Έχει δίκιο σε όλα! Προφητική για όσα συμβαίνουν και σήμερα, 13 χρόνια μετά, για το ίδιο κτήριο.

Στο επόμενο σχόλιο μου, θα (απο) δείξω τον υπαίτιο του «διαζυγίου» της ΠΑΠΟΥΡΑΣ Μισιρίων.

Αυλαία του 2009: «Όχι» στην ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου στη σχολή αστυφυλάκων δηλώνει ο δήμαρχος Ρεθύμνου (δημοσιογρ. Μαρία Καλογεράκη)

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με σκληρή γλώσσα ο δήμαρχος Ρεθύμνου σχολιάζοντας την πρόταση της κτηματικής εταιρείας του δημοσίου να ανεγερθεί νέο αστυνομικό μέγαρο στο χώρο που στεγάζεται η σχολή δοκίμων αστυφυλάκων, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος. «Αυτό ούτε να το σκέφτονται, το οικόπεδο αυτό ανήκει στο δήμο Ρεθύμνου, είναι ένα τρομαχτικό περιουσιακό στοιχείο, δεχόμαστε να παραμείνει εκεί η σχολή για πάντα, αλλά αν η σχολή αστυφυλάκων φύγει, τότε το θέλει ο δήμος. Δεν θα παραχωρηθεί για να γίνει αστυνομικό μέγαρο εκεί. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας»

Σχόλιο:

 Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται σε όλους τους τόνους και σε όσους του ασκούν κριτική: Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, βουλευτής νομού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ότι ΔΕΝ υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολεοδομικής φύσεως βάρη στο οικόπεδο ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων ώστε να μην μπορεί να οικοδομηθεί το νέο Αστυνομικό μέγαρο σύμφωνα ακόμα και με τις (τότε μαξιμαλιστικές) κτιριολογικές απαιτήσεις των 4300μ2 δόμησης του Υπουργείου.

Αυτός ο ισχυρισμός του είναι ΑΝΑΛΗΘΗΣ όπως αποδεικνύεται:

α) από την 7082/29.10.2010 Απόφαση του Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία εγκρίθηκε η απαιτούμενη παρέκκλιση στην αύξηση του συντελεστή δόμησης του οικοπέδου στην ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων από 1,0 σε 1,4 ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του Υπουργείου για το κτιριολογικό  πρόγραμμα του Αστυνομικού Μεγάρου και

β) από το ΦΕΚ 626/ΤΑΑΠ/31.12.2010 Τροποποίηση της υπ΄ αριθμ 4986/15.7.09 απόφαση Νομάρχη Ρεθύμνου ως προς τη χρήση γης που προορίζεται για την ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου και καθορίζεται η χρήση «Κοινωφελής Χώρος- Διοίκηση» αντί για «Κοινωφελής Χώρος» στο συγκεκριμένο Ο.Τ.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι το οικόπεδο τακτοποιήθηκε πολεοδομικά στο τέλος του 2010! …Δηλ ένα χρόνο μετά! αποδεικνύοντας την αναξιοπιστία του Δήμου, ως συνομιλητή με το Υπουργείο για την  τήρηση των υποσχέσεων του όσον αφορά την απαραίτητη οικοδομησιμότητα του οικοπέδου στην ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων για την ανέγερση κτιρίου με συγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα.

Μετά από αυτό γιατί το Υπουργείο να μην αναζητά, δικαιολογημένα, άλλη πρόταση οικοπέδου, βάζοντας στο τραπέζι και το χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων?

Γιατί η τοπική βουλευτής να μην διαρρηγνύει τα ιμάτια της, δικαιολογημένα, για την αναποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης?

Γιατί ο Δήμαρχος δεν «ξαναζέστανε» το θέμα, έστω και το 2010, όταν υφυπουργός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ο κ. Μανόλης Όθωνας, με λυμένα πλέον τα πολεοδομικά θέματα? Από ότι γνωρίζω, ο κ. Μανόλης Όθωνας είχε διαβεβαιώσει τον Δήμαρχο για δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου.

Άραγε η Ένωση των Αστυνομικών, όλο αυτό το διάστημα, ενημερωνόταν για την πρόοδο της συνεργασίας Δήμου και Υπουργείου?

 

Β. Το χρονικό 2009-2016

«Χειμερία νάρκη» μετά τις εντάσεις της περιόδου 2007-2009.

 

Γ. Το χρονικό 2016-σήμερα

Δυστυχώς, ο Δήμαρχος αντί  το 2010, επί υφυπουργίας Μανόλη Όθωνα να «ξαναζεστάνει» το θέμα της στέγης του Αστυνομικού Μεγάρου, το «πάγωσε» για 6 χρόνια, μέχρι το 2016…προπονούμενος μάλλον στην άσκηση της «κατακορύφου» όπως φαίνεται από την εισήγηση του στην 218/2016 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου αναφέρει: « η δημοτική αρχή είναι διατεθειμένη να τροποποιήσει το παραχωρητήριο συμβόλαιο, με το οποίο ο Δήμος παραχώρησε το 1955 το χώρο για τη στέγαση της Σχολής Αστυφυλάκων, ακριβώς για να κατασκευαστεί στο χώρο αυτό και το Αστυνομικό Μέγαρο, θεωρώντας ότι είναι ο καταλληλότερος χώρος για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου…»

Και δεν αρκέστηκε μόνο στη βούληση για τροποποίηση του παραχωρητηρίου συμβολαίου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει τροποποιηθεί, αλλά διαβεβαίωσε και τον βουλευτή κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη ότι «τακτοποίησε και πολεοδομικά» το οικόπεδο της Σχολής Αστυφυλάκων ώστε να εκδοθεί νόμιμη άδεια για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου δηλ. έργο ώριμο για χρηματοδότηση …για μια ακόμη φορά.

Αυτή η απέλπιδα προσπάθεια του Δημάρχου να χωροθετήσει το Αστυνομικό Μέγαρο στον ευρύτερο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων, μέσω της ΥΔΟΜ, κάνοντας χωροταξική «κοπτοραπτική» αγνοώντας δημοτικό οικόπεδο έκτασης 2.874μ2 που στις 8.7. 1982 με το 330 ΦΕΚ/Δ χαρακτηρίστηκε, ως κοινόχρηστο πράσινο, «μπάζει» σε πολλά σημεία (νομικά και πολεοδομικά), τα οποία και έχουμε αναπτύξει τεκμηριωμένα στην αίτηση-ανάκλησης της: α) 235085/2021 Προέγκρισης και β)  406452/2022 Άδειας ανέγερσης του νέου κτηρίου Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου.

Πάνε 3 βδομάδες από την κατάθεση της αιτιολογημένης αίτησης ανάκλησης των προαναφερόμενων παράνομων διοικητικών πράξεων …χωρίς καμία απάντηση μέχρι σήμερα από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ).

Σχόλιο:

Είναι απολύτως λογικό όταν αλλάζουν τα δεδομένα, κάποιος να αλλάζει και άποψη, όπως συνέβη με τους 3 δημοτικούς συμβούλους αναιρώντας τη σύμφωνη γνώμη τους στις Αποφάσεις 218/2016, 331/2017 και 500/17  του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τη γνωστοποίηση στοιχείων ιδιοκτησιακού καθεστώτος και πολεοδομικών διατάξεων που δεν ελήφθησαν υπόψη κατά την έκδοση των διοικητικών πράξεων, από την ΥΔΟΜ, συνυπογράφοντας την αίτηση ανάκλησης της άδειας.

Το ερώτημα για την αλλαγή στάσης του δημάρχου όσον αφορά την καταλληλότητα θέσης ανέγερσης του Αστυνομικού Μεγάρου είναι:

Ποια δεδομένα άλλαξαν για να αντιστραφεί «κατακόρυφα» η γνώμη του Δημάρχου από το 2009 για την καταλληλότητα του οικοπέδου της ΠΑΠΟΥΡΑΣ Μισιρίων, στην καταλληλότητα του ευρύτερου χώρου της Σχολής Αστυφυλάκων το 2016 όταν:

  1. Το «πολεοδομικά» έτοιμο οικόπεδο από το 2010 μέχρι και σήμερα, στην ΠΑΠΟΥΡΑ Μισιρίων έχει έκταση 3.000μ2 και επιτρεπόμενη δόμηση 4.200μ2, δηλαδή ισοδύναμης πολεοδομικής δυνατότητας με το «δημιουργούμενο» οικόπεδο της άδειας  (με συνεισφορά δημοτικού οικοπέδου περ. 70% της συνολικής έκτασης, χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) έκτασης 2.891,77μ2  και πραγματοποιούμενης δόμησης μόλις 2.111μ2 για την κάλυψη των αναγκών του Αστυνομικού Μεγάρου.
  2. Η γνώμη της Νομαρχιακές Επιτροπής ΤΕΕ, το 2020, για τη χωροθέτηση του Αστυνομικού Μεγάρου (Πρακτικό 2 παρ.3 / 3.7.2020) είναι ότι «η προκρινόμενη χωροθέτηση του Αστυνομικού Μεγάρου από τον Δήμαρχο στο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων δεν είναι ενδεδειγμένη» και ότι « αν σήμερα ξεκινούσε αυτός ο σχεδιασμός, το ΤΕΕ δεν θα την στήριζε» δηλώνοντας «την ξεκάθαρη θέση του ΤΕΕ για την αποκέντρωση όλων των κεντρικών υπηρεσιών της πόλης στα πλαίσια του σχεδιασμού για μια φιλική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες βιώσιμη λειτουργία της»
  3. Η Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων στέγη ζητούσε και εξακολουθεί να ζητά χωρίς να βάζει veto για τη θέση. Το μόνο που άλλαξε στην Ένωση των αστυνομικών υπαλλήλων από το 2007-9 μέχρι σήμερα είναι η ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου.
  4. Η προσπάθεια για την εξεύρεση θέσης για την ανέγερση του νέου Αστυνομικού μεγάρου πάντα τελούσε υπό την αιγίδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού, υποσχόμενοι όλοι έγκριση χρηματοδότησης, χωρίς να επεμβαίνουν στη διαχείριση της δημοτικής περιουσίας.

Με βάση τα παραπάνω, η «κατακόρυφη» αναστροφή των απόψεων του δημάρχου για τη νέα θέση δεν δικαιολογείται από πουθενά…εκτός κι αν το «τρομαχτικό περιουσιακό στοιχείο» του δήμου, κατά δήλωση του το 2009, παύει να είναι «τρομαχτικό» εν όψει των ψήφων των αστυνομικών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Δεν θέλω να το πιστέψω και θα παρακαλούσα τον Δήμαρχο να διαψεύσει το «διεστραμμένο» συλλογισμό μου, εξηγώντας στους δημότες, τον πραγματικό λόγο της «κατακόρυφης» αναστροφής των απόψεων του για το δημοτικό συμφέρον, που εγώ  αδυνατώ να δω.

Τελειώνοντας, θάθελα να πω και «δυο λόγια» για τις επικρίσεις που δεχτήκαμε εμείς που επώνυμα αντιδράσαμε για την τοποθέτηση του νέου Αστυνομικού Μεγάρου στον ευρύτερο χώρο της Σχολής Αστυφυλάκων… χωρίς αντιπρόταση.

  1. Μπορεί να μην συμμετείχαμε στη «διαβούλευση» του 2016 για τη θέση του κτηρίου ΑΛΛΑ και η νομαρχιακή επιτροπή του ΤΕΕ μόλις το 2020 τοποθετήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου.
  2. Ένας από τους ενεργούς δημότες που υπέγραψε την αίτηση ανάκλησης της άδειας, ο κ. Γιώργος Σαραντινός, στις 8.6.2021 στην εβδομαδιαία στήλη του σε εφημερίδα του Τοπικού τύπου, πριν την έκδοση της άδειας (12.5.2022) εξέφρασε τον  αρνητικό προβληματισμό του για τη συγκεκριμένη θέση, αναρωτώμενος: «Ήταν άραγε τελικά μελετημένη από όλες τις απόψεις η τοποθέτηση του κτηρίου σε αυτή τη θέση?»
  3. Η καθυστέρηση ενός ολόκληρου χρόνου για την έκδοση της άδειας (12.5.2022) από την έκδοση της Προέγκρισης (14.5.2021) μας κίνησε το ενδιαφέρον και αρχίσαμε να ψάχνουμε το λόγο καθυστέρησης. Ψάχνοντας με δυσκολία λόγω της ιδιαιτερότητας της άδειας, ανακαλύπταμε συνεχώς στοιχεία που συνηγορούσαν για την κατάθεση της αίτησης ανάκλησης των διοικητικών πράξεων, ως παρανόμως εκδοθεισών. Δεν χαιρόμαστε για την όποια καθυστέρηση του έργου. Αγωνιζόμαστε για τη νόμιμη και ορθή χωροταξική θέση του έργου, με βάση τις επιστημονικές επικρατούσες χωροταξικές απόψεις. Δεν ανησυχούμε για τη χρηματοδότηση. Οι βουλευτές διαχρονικά, όπως και ο σημερινός κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για χρηματοδότηση, όταν το έργο βρει τη νόμιμη θέση του.
  4. Έχουμε αντιπρόταση! Θέλουμε το έργο να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η κραυγή αγωνίας και απογοήτευσης των αστυνομικών ακουμπάει κι εμάς. Η θέση της ΠΑΠΟΥΡΑΣ στα Μισίρια είναι υπέρ-ώριμη πολεοδομικά. Αυτό που χρειάζεται είναι οι μελέτες σε αυτό το οικόπεδο. Η αξιοσύνη του χαρισματικού μελετητή Αρχ/να κ. Μάνου Τσάκωνα, έχοντας όλη τη γνώση του συμφωνημένου με το Υπουργείο κτιριολογικού προγράμματος του Αστυνομικού Μεγάρου, πιστεύω ότι εγγυάται εάν όχι την προσαρμογή της υπάρχουσας μελέτης του στο νέο οικόπεδο, μια νέα μελέτη εξίσου εντυπωσιακή και λειτουργική. Ο χρόνος της δουλειάς του Αρχ/να κ. Μάνου Τσάκωνα καθορίζει και το χρόνο που οι αστυνομικοί «θα πιούν νερό από καθαρή πηγή.»
  5. Η στάση μας, ως ενεργοί δημότες δείχνει ότι η κοινωνία (ευτυχώς) δεν «κοιμάται», όπως νομίζουν κάποιοι… «λαγοκοιμάται».
  6. Για εκείνους τους αιρετούς που εύκολα αποποιούνται τις ευθύνες που τους αναλογούν και που πιστεύουν ότι «όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν»…λόγω της θεσμικής τους θέσης, υπενθυμίζω το: «Ο ΕΞΥΠΝΟΣ παραδέχεται το λάθος του, ο ΠΟΝΗΡΟΣ δικαιολογείται, και ο ΗΛΙΘΙΟΣ επιμένει.»
  7. Ας σταματήσει το «μπραντ ντε φερ» μεταξύ δημοτών και Δημάρχου κι ας μετατραπεί σε χειραψία συνεννόησης και συνεργασίας εάν θέλουμε το όνειρο των αστυνομικών να αποκτήσει σάρκα και οστά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Το στοίχημα δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός, είναι κοινωνική απαίτηση.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ