ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αφαίρεση εvόs τίτλου - Μαθήματα ακαδημαϊκής (και όχι μόνο) δεοντολογίας

0

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 ο διεθνής οργανισμός κατάταξης Πανεπιστημίων Times Higher Education (THE) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα σύμφωνα δε με αυτήν το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στα οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια που συμμετείχαν ενώ διατήρησε την 351-400 θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 1.258 πανεπιστήμια διεθνώς.

Εναν χρόνο νωρίτερα το έτος 2018 το Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με άλλα πέντε ελληνικά πανεπιστήμια συμπεριελήφθηκε στα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας στην κατάταξη της παγκόσμιας ομάδας αναλυτών ανώτατης εκπαίδευσης της QS Quacquarelli Symonds δέκατη πέμπτη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS QS World University Rankings που αφορά το κύρος του πτυχίου των αποφοίτων του. Την ίδια χρονιά το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του αποφάσισε την ανάκληση του απονεμηθέντος τίτλου του επίτιμου διδάκτορα στον γερμανό ιστορικό Heinz Richter. Τα δύο γεγονότα είναι απολύτως διακριτά και δεν συνδέονται. Ωστόσο και τα δύο αναφέρονται σε αυτό για το οποίο η διοίκηση κάθε πανεπιστήμιου οφείλει να πασχίζει. Την αποτελεσματική προάσπιση και την ενίσχυση του ρόλου του ως χώρου έρευνας διδασκαλίας και ακαδημαϊκής ανάπτυξης. Για αυτό και η απόφαση της Συγκλήτου υπήρξε εξαιρετικά τεκμηριωμένη και πλήρως αιτιολογημένη.

Παράλληλα ήταν το τελευταίο στάδιο μιας εξαντλητικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και απόλυτου σεβασμού των δημοκρατικών διαδικασιών αλλά και των επιβαλλόμενων από τη νομοθεσία κανόνων ενώ προηγήθηκαν έπειτα από πρόταση της πρυτανείας του Ιδρύματος ομόφωνες αποφάσεις άλλων δύο συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος: του τμήματος που απένειμε τον τίτλο και της οικείας Κοσμητείας. Ήταν το τέλος μιας αμιγούς εσωτερικής διαδικασίας του Ιδρύματος που τέθηκε στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας και επικυρώθηκε πρόσφατα με την υπ αριθμόν 2721/29.12.2021 απόφασή του.

Ωστόσο σε όλη αυτή τη διαδρομή υπήρξαν μειοψηφικές, ευτυχώς απόψεις με συγκεκριμένες επιδιώξεις εντός και εκτός του Ιδρύματος, οι οποίες δεν πρόσφεραν προφανώς καλή υπηρεσία στο Ιδρυμα αλλά ούτε και σ’ εκείνους που τις διατύπωσαν. Απόψεις οι οποίες υπαγορεύθηκαν από ατομικές στρατηγικές ή και πολιτικές σκοπιμότητες και οι οποίες διολίσθησαν σε ανούσιες ρητορείες ακολουθώντας δυστυχώς τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και επιδιώκοντας τα πέντε ή και λίγο παραπάνω (κατά περίπτωση) λεπτά δημοσιότητας. Τέτοιες που μας υποχρεώνουν να αναρωτηθούμε εάν μπορούν με την ίδια άνεση να ισχυρισθούν και σήμερα ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκτέθηκε διεθνώς (Νίκος Δήμου 2.6.2016) ή μήπως η εύκολη και ανέξοδη κριτική σε μια προφανώς δύσκολη και μοναδική από πολλές απόψεις απόφαση εκθέτει τους ίδιους. Απέναντι σε αυτές η Σύγκλητος του Ιδρύματος με την απόφασή της αντέταξε την πάγια θέση της για την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών αρχών και αξιών και την πεποίθηση των μελών της για την καθοριστική επίδραση του θεσμού του πανεπιστημίου στην ποιότητα της κοινωνίας.

Ουσιαστική και σημαντική υπήρξε και η συμβολή των μελών της Νομικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που στήριξαν το Ιδρυμα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και το εκπροσώπησαν για άλλη μια φορά επάξια ενώπιον του δικαστηρίου. Έτσι τόσο η απόφαση της Συγκλήτου όσο και η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας αποτέλεσαν ένα μάθημα ακαδημαϊκής και όχι μόνο δεοντολογίας. Και επαναδιατύπωσαν και νοηματοδότησαν τους ξεχασμένους «μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες». («Όσο μπορείς» Κωνσταντίνος Καβάφης 1913) όρους του καθήκοντος της ευθύνης και της υπεράσπισης του Πανεπιστημίου που «βασίζεται στις αρχές του ανθρωπισμού, αποβλέπει στην καλλιέργεια του πολιτισμού τόσο μεταξύ των μελών του όσο και στην κοινωνία, προσανατολίζεται στην πλήρη κοινωνική ένταξη όλων των μελών του και λειτουργεί ως ενεργός σύνδεσμος της ελληνικής κοινωνίας με το ευρύτερο ευρωπαϊκό, μεσογειακό και διεθνές περιβάλλον, ενώ υποστηρίζει τη συνεχή προαγωγή των δημοκρατικών θεσμών και πρακτικών που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την κοινωνική καταξίωση της επιστήμης» (Κεφάλαιο πρώτο με τίτλο «Γενικές Αρχές» του Εσωτερικού Κανονισμού του Πανεπιστημίου Κρήτης).

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ