ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι πυρκαγιές και ο λήθαργος των βουλευτών της Ευβοίας

0

     Είναι γνωστό πως εάν ένας βουλευτής έχει παθητική στάση (είναι «γλάστρα») στο Κοινοβούλιο και δεν υποβάλλει ούτε μια ερώτηση στη  διάρκεια της θητείας του, δυστυχώς, ουδεμία κύρωση προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής και δεν υπάρχει η παραμικρή παρακράτηση από τον μισθό του.

     Είναι επίσης γνωστό τοις πάσι (άρα και στους 5 βουλευτές) πως (δυστυχώς) η θητεία των στρατεύσιμων ταυτίζεται με την λούφα. Με το δεδομένο αυτό, τα τελευταία 20 χρόνια είχαν δημοσιευτεί στον τύπο επιστολές μου με τίτλο « ο στρατός στα δάση ». Κανένας υπουργός δεν μου απήντησε ποτέ, διότι απλούστατα περί άλλων τυρβάζουν. Όταν όμως έχουμε το δεδομένο ότι κάθε χρόνο (επί 15 χρόνια ) η Εύβοια καίγεται, όφειλαν οι 5 βουλευτές της να αφυπνισθούν από τον βαθύτατο ανατολίτικο λήθαργό τους και να εισηγηθούν τελεσφόρες λύσεις για να μην θρηνούμε μετά τις τραγωδίες. Εάν όμως δεν έχουν την ως άνω δυνατότητα, τότε όφειλαν τουλάχιστον να υιοθετούν προτάσεις όπως και η ανωτέρω για τις περιπολίες του στρατού και της πυροσβεστικής στα δάση. Η λύση είναι απλή: περιπολία στις εισόδους και εξόδους των δασών με ασύρματους και αναγραφή του αρ. ΙΧ καθώς και του ΑΔΤ του οδηγού. Εάν είχε υιοθετηθεί η πρότασή μου αυτή δεν θα είχε καεί ούτε ένα δέντρο. Δυστυχώς η πρότασή μου αυτή υιοθετήθηκε (μετά από 20 χρόνια ) και συγκεκριμένα στις 23/8/21, όταν πλέον ήταν αργά αφού τώρα θρηνούμε στα αποκαῒδια των 518.160 στρεμμάτων πλέον   αυτών της Καρύστου.  Η 2η μου πρόταση αρχές Μαῒου στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής (με κοινοπ. σε Πρωθυπουργό κ.λ.π.) για spots σε τρία κρατικά κανάλια για το τι πρέπει οι πολίτες να αποφεύγουν στα δάση, έπεσε στον κάλαθο των αχρήστων λόγω αφασίας και παραλυσίας των αρμοδίων. Καμμία ωφέλεια πλέον δεν έχει η υλοποίησή της πρότασης αυτής μετά από χρόνια και δη τον Αύγουστο από την Πολιτική Προστασία.

    Άραγε δεν θα ήταν σοφώτερο να δίνουμε τεράστια σημασία στην πρόληψη παρά να ξοδεύουμε δις για την μερική αποκατάσταση των αναρίθμητων ζημιών;  Άλλωστε μετά τα μνημόνια δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε δις για να διορθώνουμε τις γκάφες υπουργών και βουλευτών. Όταν μάλιστα συμβαίνουν βιβλικές οικολογικές τραγωδίες, οι κυρώσεις σ’ αυτούς πρέπει να είναι ποινές ισοβίου καθείρξεως. Οι πολιτικοί απεδείχθησαν για πολλοστή φορά μοιραίοι. Ελπίζω οι 5 βουλευτές να διδαχθούν επιτέλους από τις τραγωδίες και να αφυπνίζονται πριν αυτές συμβαίνουν και να μην ενεργούν ως μωρές παρθένες. Οι πολιτικοί που είναι ανίκανοι να τις προλαμβάνουν, πρέπει να έχουν το σθένος να παραιτούνται και όχι να περιμένουν την αποπομπή τους. Όψόμεθα!

ΤΑ 10 ΜΟΙΡΑΙΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

     Η Π.Π. ανήκει στον στενό πυρήνα του κράτους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς αντεγκλήσεις, αλλά με εποικοδομητικές προτάσεις/ εισηγήσεις που θα υλοποιούνται κατεπειγόντως.

     1. Η Π.Π. ουδέποτε υιοθέτησε σοβαρές έγγραφες προτάσεις  δημοσιευμένες στον τύπο, όπως π.χ. ο στρατός στα δάση με περιπολίες, ασυρμάτους και αναγραφή του αριθμου Ι.Χ. και Α.Δ.Τ. του οδηγού που εισέρχεται στο δάσος. Φυσικά αυτά από τον μήνα Μάϊο. Δυστυχώς  το πρώτο στρατιωτικό τζίπ εμφανίστηκε στις 28/8 (Θρακομακεδόνες)  δηλ. με καθυστέρηση 4 μηνών. Η σχετική επιστολή μου που δημοσιευόταν συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια ριχνόταν στον κάλαθο των αχρήστων από τους εκάστοτε ιθύνοντες. Εάν είχε υιοθετηθεί η πρότασή μου  αυτή δεν θα είχε καεί ούτε ένα δέντρο. Τώρα δυστυχώς κλαίμε στα αποκαῒδια του 1 εκ. στρεμμάτων.

     2. Η Π.Π. δεν ενημέρωσε τους πολίτες μέσω των κρατικών καναλιών με spots (και δη από τον Μάϊο) για το τι πρέπει να αποφεύγουν αυτοί στα δάση. Δυστυχώς πρόβαλε αυτά  μετά την βιβλική καταστροφή, ως μωρή παρθένος.

     3. Απουσία εναέριας επιτήρησης  για το επίπεδο κινδύνου 4.

     4. Απραξία στην αναδιάρθρωση της Π.Π. που είναι απηρχαιωμένες.

     5. Η Π.Π. ουδέποτε συμβουλεύτηκε καθηγητές  Δασοπονίας, κ.λ.π. για εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων.

      6. Η Π.Π. ουδέποτε συνεργάστηκε με την Πυροσβεστική ώστε από την T.V. οι πυροσβέστες να δείχνουν στους πολίτες τον χειρισμό π.χ. κρουνών, υδροφόρων με κανονάκι, κ.λ.π.

      7.  Η Π.Π δεν έστειλε (ήδη από τον Μάϊο) SMS από το 112 για οδηγίες προς τους πολίτες τι να αποφεύγουν αυτοί στα δάση, κ.λ.π. Η όποια ενημέρωση απεστάλη μετά την βιβλική καταστροφή.

      8.  Απραξία επί 2 χρόνια για εισηγήσεις στην υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, οπότε θα είχαν αποφευχθεί πολλές πυρκαγιές και εξοικονόμηση πολλών δις.

      9. Αδράνεια στο θέμα συνεργασίας με Νομάρχες και Δασάρχες ώστε κατεπειγόντως να κηρυχθούν αναδασωτέες οι 10 περιοχές που κάηκαν (1 εκ. στρέμματα).

      10. Απραξία και αδράνεια για εισηγήσεις στο γκρέμισμα αυθαίρετων (βλ. 55 στο Μάτι, κ.λ.π.) που έχουν κτιστεί σε δάση, αιγιαλούς και ρέματα. Έτσι θα αποθαρρύνονται οι καταπατητές και οι πυρομανείς.  Ο κ. Χαρδαλιάς επωμίσθηκε το βάρος των παθογενειών δεκαετιών και οι όποιες θετικές εισηγήσεις τον βοηθούν.  Αναμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις του για κάθε ένα από τα ανωτέρω θέματα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ