ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΜΑΡΙ - «ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ»

0

Η αγροτική παραγωγή  ελαιόλαδου,  οπωροφόρων δέντρων και κηπευτικών έχει μειωθεί αισθητά  με ολοένα και μεγαλύτερη φθίνουσα πορεία, γεγονός το οποίο μόνο ζημιογόνο είναι καθώς ο Δήμος Αμαρίου  αποτελείται από ένα σπάνιο φυσικό πλούτο, ικανό να κρατήσει σημαντικό μέρος του μονίμου πληθυσμού, αν όμως αξιοποιηθεί καταλληλά. Οφείλουμε λοιπόν, Αμαριωτες , να αναλύσουμε αντικειμενικά και χωρίς ιδιοτέλεια, τους λογούς που οδηγούν σ ‘αυτήν την αγροτική συρρίκνωση.

Ίσως ο κυριότερος λόγος, είναι η ανυπαρξία οράματος από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Και λέω από την εκάστοτε, γιατί οποία και αν εκλεγεί είναι δέσμια των ψηφοφόρων, οι οποίοι κατά κύριο λόγο είναι κτηνοτρόφοι. 

Η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ως πλειοψηφία, και προς ίδιον όφελος ασκεί συχνά πιέσεις προς τους τοπικούς άρχοντες, έχοντας ως μόνο σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους με αποτέλεσμα να μειώνεται το ενδιαφέρον προς άλλες αναπτυξιακές δραστηριότητες. (Προς αποφυγήν παρεξήγησης, είμαι υποχρεωμένος να τονίσω πως δεν τρέφω καμία απολύτως εμπάθεια προς τον κτηνοτροφικό πληθυσμό, αλώστε γαλουχήθηκα  από γονείς κτηνοτρόφους και διέθετα στην κατοχή μου πρόβατα, έως όταν έπεσα πρόσφατα θύμα ζωοκλοπής )

Καθίσταται λοιπόν αναγκαία, η αλλαγή οπτικής του Δήμου, έτσι ώστε να αποκτήσουν δύναμη και τα καταλληλά αναπτυξιακά εφόδια και άλλες κοινωνικές ομάδες μειοψηφίας. Επιπλέον, θα αποτολμήσω να εκφράσω μια εντελώς προσωπική μου άποψη, που ίσως φανεί ουτοπική, αλλά έτσι μόνο θεωρώ πως   θα υπάρξει ανάπτυξη και πρόοδος στην περιοχή. Κοντολογίς, πιστεύω πως η ένωση του Δήμου Αμαριου  με τον Δήμο Αγ-Βασιλείου θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στην αναπτυξιακή πορεία του Αμαρίου, αφού ως ενιαίος πλέον Δήμος θα συνδύαζε την νοτιά θαλασσιά ακτογραμμή και ό,τι αυτό συνεπάγεται, με τον ορεινό φυσικό πλούτο του Αμαρίου. Έτσι , αξιοποιούνται κάλλιστα και οι τρεις πυλώνες της οικονομίας μας, δηλαδή ο τουρισμός, η κτηνοτροφία και η γεωργία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους πως κατοικούμε σε έναν ευλογημένο τόπο μα απέραντες δυνατότητες. Είναι στο χέρι μας, ως  Αμαριωτες  αλλά κυρίως στη θέληση των κρατικών φορέων να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον επίγειο τούτο παράδεισο.

         

                                                                                                                                    Γιάννης Γενεράλης,

                                                                                                                           Δημότης Γερακαριου     

                                                                                                              (πρώην δημοτικός σύμβουλος )

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ