ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Άνοιγμα νέων προοπτικών για Τουρισμό και Πρωτογενή τομέα

0

             Βιώσαμε μια χρηματοπιστωτική κρίση που τα σημάδια της οικονομικής πίεσης και επίπτωσης φαίνονται ακόμα  στις μέρες μας .Ήρθε και η πανδημία και οι κραδασμοί στην υγεία ,στην εκπαίδευση ,στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό και τελικά στη ζωή όλων μας γίνονται ολοένα και πιο έντονοι.        
          Όλα  όμως διαφαίνονται δυσοίωνα ; Μήπως η σημερινή κρίση είναι ευκαιρία των χωρών της Ευρώπης να βγουν αλληλέγγυες αντιμετωπίζοντας  από κοινού θέματα  γύρω από την  υγεία ,οικονομία και γενικά του τρόπου ζωής μας; Να αναπτύξουν δίκτυο υποστήριξης και διασύνδεσης; Μια τέτοια μικρογραφία είναι ο τόπος μας ,που τούτη την ώρα περισσότερο από ποτέ, θα πρέπει να μετρήσει τις δυνάμεις του στο σύνολο των παραγωγικών τομέων της τοπικής οικονομίας του. Εδώ παρατηρούμε ότι η συμμετοχή τοπικών επιχειρήσεων εμπορίου στον ηλεκτρονικό τρόπο πώλησης και διάθεσης προϊόντων είναι ακόμα μικρή. Από δω και στο εξής επιβάλλεται η παρουσία κάθε επιχείρησης με την εξελιγμένη μορφή της. Κρίνεται, όπως φανερώνουν και τα μέτρα προστασίας, αναγκαίος λόγος ύπαρξης ,επιβίωσης.Επίσης το Ρέθυμνο είναι τόπος που επικεντρώνεται και  στον τουρισμό.
         Εδώ διαθέτουμε ταυτόχρονα πλούτο πρωτογενούς τομέα που ανασυνταγμένος, μετρήσιμος και πιστοποιημένος θα μπορούσε να οργανωθεί και να οργανώσει οικονομικά και αναπτυξιακά σε γόνιμα καλούπια τον τόπο μας .Με στήριξη της μεταποίησης ,της ενσωμάτωσης τεχνολογιών, οικολογικών και περιβαλλοντικών πρακτικών δύναται  τα γρανάζια της τοπικής μας   οικονομίας να παράγουν θετικά οφέλη  για τον τόπο αλλά και αναπτυξιακά εργαλεία ενδυνάμωσης  του τουρισμού ,του εμπορίου αλλά και των διεθνών αγορών με  παρουσία, ταυτότητα προορισμού και ιστορία εξέλιξης των .
      Η ασφάλιση της ντόπιας τουριστικής δραστηριότητας και του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα, γεωργικού και κτηνοτροφικού επιβάλλεται στο μέλλον μιας και μελλοντικές κρίσεις παρόμοιες με τη σημερινή μπορεί να ξανασυμβούν  .Και δεν είναι μόνον η ενδεχόμενη κρίση αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της .Η προνοητικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις σώζει και ας αποτελεί ενδεχόμενο ελάχιστης συχνότητας. Εν μέσω πανδημίας η θεαματική εξέλιξη της τηλεργασίας αλλά και η ψηφιακή διακυβέρνηση έρχονται να απλουστεύσουν την ποιότητα ζωής μας και να υιοθετηθούν από μικρούς αλλά και μεγαλύτερους. Στον τουρισμό αλλά και στον πρωτογενή τομέα, μπορεί να αποτελέσει το δούρειο ίππο για το άνοιγμα στο χώρο των αγορών ντόπιων αλλά και διεθνών .
   Στον τομέα της γεωργίας ,της κτηνοτροφίας, της αλιείας ας πρυτανεύει η λογική του <<τίποτα περισσευούμενο δεν απορρίπτεται >>. Η αξιοποίηση του μη ωφέλιμου θα συμβάλλει τα μέγιστα στην περιβαλλοντική συνείδηση  αποδίδοντας στο οικολογικό αποτύπωμα του τόπου μας ,του Δήμου μας ,της Περιφερειακής μας ενότητας. Η χρήση ντόπιων αγροτικών προϊόντων σε χυμούς ,τα παράγωγα του γάλακτος, κρέατος και ψαριών ας μπουν πρώτα στη ζωή όλων μας. Ταυτόχρονα σε επιχειρήσεις εστίασης ,καταστήματα πώλησης προϊόντων πρώτης ανάγκης στις ντόπιες υπαίθριες αγορές, μπορεί  να  υιοθετηθεί και να διαφημίζεται  η ταυτότητα διατροφής μας. Τα ντόπια Ρεθεμνιώτικα αλιεύματα με την εποχικότητα τους δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν από κείνα άλλων χωρών.  Η δραστηριότητα των αλιεών  θα μπορούσε να αποτελέσει  πόλο έλξης σε γευσιγνωσία αλλά και εμπειρία τέχνης.Εξ άλλου το Ρέθυμνο ήταν πάντα πόλη ανθρώπων της θάλασσας , ψαράδων με παράδοση .
  Η πιστοποίηση τουριστικών καταλυμάτων της υπαίθρου ας συνδεθεί με την τοπική κοινωνία των οικισμών που εντάσσονται αυτά ,με την κουλτούρα τους, τα ήθη και έθιμα.Η επιλογή συνειδητά  ντόπιων προϊόντων στις κουζίνες τους (We do local) ας αποτελέσει κριτήριο εξέλιξης τους  και κρατικών ενισχύσεων, κινήτρων της Πολιτείας απαραιτήτων  ώστε ένας προορισμός να ξεχωρίσει σε ….ποιότητα οργανωμένα .Η συνήθεια προτίμησης των ντόπιων προϊόντων ας αποτελέσει αρχή της οικογενειακής καθημερινότητας .Τη σκυτάλη της προτίμησης θα παραλάβει  το σχολείο ,ο εργασιακός χώρος ,η κοινωνία . Συνειδητά χρειάζεται υποστήριξη από φορείς της Πολιτείας Περιφέρειας και Δήμου,τοπικούς συλλόγους,σωματεία η επιλογή ντόπιων προϊόντων στα ράφια του εμπορίου,των εγχωρίων χρήσεων.
    Καταλήγοντας ,συχνά ακούμε εκτιμήσεις ότι η κρίση αναδεικνύει ευκαιρίες. Μπροστά μας λοιπόν ξεδιπλώνεται  η δυνατότητα να αφουγκραστούμε τα μηνύματα των καιρών για συντονισμό, αλληλεγγύη , νηφαλιότητα σκέψης .Ας καλλιεργήσουμε τη  διάθεση προετοιμασίας για τον επόμενο βηματισμό μας σαν κοινωνία . Όλα τα παραπάνω είμαστε εμείς ,ο τόπος μας. Το Ρέθυμνο που ζούμε  και αγαπάμε .Ας αποτελέσουν τη Ρεθεμνιώτικη ταυτότητα πιστοποίησης διατροφής  και συνάμα ώθησης της τοπικής οικονομίας μας. Να δούμε κατάματα  τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουμε στο έργο<< ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...ΤΟΠΟΥ και ΧΡΟΝΟΥ>>. Λοξοδρόμηση σκέψεων δεν χωρεί γιατί οδηγεί σε παθογόνες καταστάσεις  που βαλτώνουν καθώς και σε φθοροποιούς ιδεολογικές διαφορές που τούτη τη στιγμή δεν πρέπει να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον τόπο μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ