ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βιώσιμος τουρισμός στις μέρες μας

0

O προορισμός Ελλάδα ανοίγει τον τουρισμό του προτρέποντας…..  «All you want is Greece (το μόνο που θέλετε, είναι η Ελλάδα). Για να βρείτε ξανά το χαμόγελο, για να πάρετε πίσω τη ζωή σας, το μόνο που θέλετε, είναι η Ελλάδα».  

      Στο σχέδιο της φιλοξενίας  για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στις πύλες εισόδου της χώρας  αεροδρόμια και  λιμάνια,  με  επισκέπτες  ήδη εμβολιασμένους ,ή όντας  σε ανοσία από ανάρρωση ή διαθέτοντας  πρόσφατο αρνητικό τεστ Covid-19.  Βασικό , μιας και περιθώρια αστοχίας την παρούσα χρονική τουριστικά περίοδο δεν υπάρχουν .

      Ήδη το μοντέλο που πέρυσι είχε εφαρμοστεί στην κρουαζιέρα βρίσκει τη φετινή χρονιά εφαρμογή όχι μόνο στο θαλάσσιο τουρισμό αλλά και σε όλες τις εκδοχές ανάπτυξης του και δραστηριότητας  του, με τις εταιρείες κρουαζιέρας να έχουν  χρηματοδοτήσει ολόκληρο ταξίδι προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία συμπεριφοράς του ιού σε επισκέπτες - ταξιδιώτες. Στο ίδιο μήκος κύματος τη φετινή χρονιά  σχεδιάζεται πιλοτική-δοκιμαστική εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί σε πρώτη φάση, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ,το Ισραήλ  αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ήδη ομάδες ξένων επισκεπτών από την Ολλανδία μέσω αεροπορικών πτήσεων καταφθάνουν  ελεγχόμενα στο νησί της Ρόδου πιλοτικά πιστοποιώντας έτσι αερολιμένα ,ξενοδοχειακό κατάλυμα και εν τέλει  προορισμό, ευχόμενοι όλα να πάνε κατ’ευχήν .

     Η ιδιαίτερη αυτή κατάσταση πανδημίας η τόσο ευαίσθητη και ευάλωτη, οδηγεί οικονομίες, κοινωνίες ,πολιτικές να εξελίσσονται με μέτρο και εκτίμηση καταστάσεων ,στατιστικών, αριθμών  .Η περυσινή εικόνα των ξένων επισκεπτών   ήταν να  υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά τη διαμονή τους στον προορισμό επιλογής τους έχοντας φυσικά αρνητικό τέστ στη χώρα αφετηρίας του ταξιδιού τους .Τώρα με το ποσοστό των εμβολιασμένων να αυξάνεται στο εξωτερικό  , το παραπάνω φαινόμενο θα παρατηρείται  στους ντόπιους κατοίκους και εμπλεκομένους με τον τομέα του τουρισμού. Σαφώς και  οι εμβολιασμοί αυτών θα πρέπει να  επιταχυνθούν το συντομότερο  αποτελώντας  επιτακτική ανάγκη για την ασφάλεια του τουρισμού . Απαραίτητο το περιβόητο πιστοποιητικό – ταξιδιωτική βεβαίωση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης .Στόχος η  προστασία της υγείας τουριστών, επαγγελματιών και πολιτών, κράτους αλλά και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο .

          Μέσω του ΕΟΤ επιχειρείται  οκτάμηνη τουριστική καμπάνια για στόχευση ξένων επισκεπτών .Πολλές οι πτυχές ενδιαφέροντος που θίγονται προς ανάπτυξη με  πρώτη τη γαστρονομία,  δεύτερη τον πολυτελή ποιοτικό τουρισμό με έμφαση στην ευεξία,  τρίτη  τη δυνατότητα υπαίθριων δραστηριοτήτων και  τον θαλάσσιο τουρισμό, στοχεύοντας στην προσέλκυση σκαφών αναψυχής ιστιοφόρων ή μη . Εύστοχες και  οι  επισημάνσεις  επιχειρηματιών του  τουρισμού  σε απαραίτητες διακρατικές συμφωνίες που θα επιτευχθούν για την είσοδο στη χώρα τουριστών και από κράτη εκτός της ΕΕ όπως  τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σερβία και τη Ρωσία .Με ξεκάθαρες γραμμές πορείας και προϋποθέσεων  και υγειονομικών μήτρων πρέπει να πορευτεί η χώρα άρα και ο τόπος μας, υποδεχόμενοι τους καλοκαιρινούς επισκέπτες . Σαφέστατα πρέπει να επικρατήσει  η καθαρή υγειονομικά εικόνα ( πράσινο των περιοχών )διότι η θέα στο χάρτη κόκκινων περιοχών και ειδήσεων με ΜΕΘ να ασφυκτιούν δεν παρακινεί για διακοπές  αλλά μουδιάζει διαθέσεις και προκαλεί  φόβο, αβεβαιότητα άρα και ακύρωση  επιλογής προορισμού Ελλάδας ,Κρήτης. Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φτάνουν από το αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού  για ικανοποιητικό αριθμό αφίξεων ξένων επισκεπτών στη χώρα μας  το καλοκαίρι του 2021.Εν τούτοις τα ποσοστά κρατήσεων σε τουριστικά καταλύματα  είναι πολύ χαμηλά μέχρι στιγμής όμως ο χρόνος και οι συνθήκες θα το δείξουν. Επίσης η στροφή και σε εγχώριο εσωτερικό τουρισμό είναι επίσης επιδιωκόμενη.

      Εφέτος το καλοκαίρι η Φιλοξενία και το φιλότιμο  ας είναι η υπεραξία για την ανάκτηση κάθε χαμένου χρόνου και επισκέπτη παρέα φυσικά με τη σύνεση και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας της υγείας μας .Το ζεστό χαμόγελο και το φίλεμα ας βγουν από την καρδιά μας τόσο για τους ντόπιους επισκέπτες όσο και για τους ξένους. Ο φιλοξενούμενος ,αποκαλούμενος και ως μουσαφίρης , πάντα στον τόπο μας ήταν καλοδεχούμενος και φιλευόταν καλοκάγαθα .Δεν είναι μόνο η θάλασσα και ο ήλιος που  μαγεύει στα μέρη μας  αλλά οι ίδιοι οι  Άνθρωποι του και η κουλτούρα του τόπου .Με θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα ο προορισμός Ρέθυμνο, με σεβασμό στην ιστορία ,τη θρησκεία ,την παράδοση  , τις αρχές της  βιώσιμης ανάπτυξης διαθέτει ευοίωνες προοπτικές και πολυποίκιλο χαρακτήρα τουριστικού ενδιαφέροντος ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς ειδικά τους χαλεπούς υγειονομικά  καιρούς που διανύουμε και που μέτρο παρότρυνσης στο να μας επισκεφτούν είναι και ο ασφαλής προορισμός .  

       Η παρέα με τη φύση ,η  περιήγηση σε μονοπάτια ,φαράγγια και κάθε λογής φυσιολατρική διαδρομή είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την καταπολέμηση της πανδημίας που απαιτεί ανοικτούς χώρους και καθαρό περιβάλλον .Η εξερεύνηση θαλάσσιου πλούτου επίσης περιζήτητη ενώ ο θεματικός αθλητικός τουρισμός  είναι  από τις ενδιαφέρουσες επιλογές  των  φιλοξενούμενων  στον τόπο μας .Ο επίσης αναπτυσσόμενος θεματικός άξονας του, ο ιατρικός τουρισμός εξαιτίας  κλιματολογικών συνθηκών ευνοείται , ενδυναμώνεται και αυτό είναι κάτι που και ο τόπος μας…. πρέπει να το αξιοποιήσει .Ο πρωτογενής τομέας στον κλάδο της κτηνοτροφίας ,αλιείας και γεωργίας με αγνά ντόπια προϊόντα μπορεί να αποτελέσουν σύμμαχο υγείας  κατά οποιαδήποτε νόσου και τώρα είναι η ώρα  .Ο συνδυασμός ποιότητας ,ντόπιας εγχώριας παραγωγής και ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας μπορεί να τονώσουν όχι μόνο την ύπαρξη του ανθρώπινου οργανισμού   αλλά και την οικονομία που τόσο το έχει ανάγκη τούτη την ώρα .Βιώσιμη ανάπτυξη κοινωνικά και οικονομικά συνυφασμένη με την αυθεντικότητα είναι τα μυστικά για την εξέλιξη του τόπου μας σε προορισμό προδιαγραφών …….και για τον τουρισμό. Με θετική διάθεση προς εμβολιασμό λοιπόν ας πορευτούμε αυτό τον καιρό υπακούοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα για άνοιγμα επιτέλους του λιανεμπορίου , της εκπαίδευσης, της εστίασης και αναψυχής, του τουρισμού…. δηλαδή της ζωής μας .Μιας ζωής αλλιώς με αναθεωρήσεις όσων γνωρίζαμε δεδομένων και με διάθεση αναδιοργάνωσης της κοινωνίας μας ,της οικονομίας μας ,της υγείας μας, της ζωής μας .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ