ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η γυναικεία παρουσία στο σύγχρονο γίγνεσθαι

0

       Μόρφωση και καλλιέργεια ,δυναμικός χαρακτήρας  με αποφασιστικότητα ,προσήλωση στην εκπλήρωση του στόχου είναι συστατικά σταθερής πορείας στην επιτυχή αντιμετώπιση καταστάσεων .Όταν δε αυτά τα στοιχεία κοσμούν γυναίκα τότε πρόκειται για προσωπικότητα με  χαρακτήρα και παρρησία.

       Η παρουσία της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο  ενδυναμώνει και ενδυναμώνεται μέσα από σειρά ενεργειών και καταστάσεων των καιρών μας.  Η  παραπάνω περιγραφή συναντάτε  σε γυναίκες που ζουν  και δρουν ανάμεσα μας .Άλλες αθόρυβα  ,άλλες δυναμικά άλλες δημόσια μα όλες με κοινό στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής με ισότητα ,αναγνώριση ανθρωπίνων  δικαιωμάτων, ειρήνη. Γυναίκες της επιστήμης όπως η ιατρική  και η έρευνα, που στις μέρες μας πρωτοπορούν και βρίσκονται  στην πρώτη γραμμή ,στέκονται επάξια .Γυναίκες στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις με ντόπια παραδείγματα γυναικείων προσωπικοτήτων στον τομέα του τουρισμού  και όχι μόνο. Γυναίκες στην πολιτική σκακιέρα των καιρών που προσφέρουν έργο νομοθετώντας και προάγοντας την δυναμική γυναικεία παρουσία , θεώρηση και εξέλιξη πραγμάτων και πολιτικών ,νόμων και αξιών. Γυναίκες της Τέχνης και των Γραμμάτων .Γυναίκες στον Αθλητισμό και την εκπαίδευση. Γυναίκες εργαζόμενες μα και εθελόντριες .Γυναίκες μάνες, σύζυγοι μα πάνω από όλα… Γυναίκες .

      Πολλά τα παραδείγματα γυναικών τόσο στην ενεργή πολιτική σκηνή του τόπου μας ,με γυναίκα Πρόεδρο της  Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και γυναικών σε Υπουργικά και Βουλευτικά  αξιώματα .Κορυφαίο παράδειγμα όλων  η ανάδειξη της πρώτης  αφροαμερικανίδας Αντιπροέδρου στην ιστορία των Η.Π.Α. Δυναμική παρουσία και της Καγκελαρίου της Γερμανίας ενώ μεγάλος ο αριθμός γυναικών στα έδρανα της Βουλής σε Φιλανδία ,Βέλγιο και Ισπανία έρχεται να ανατρέψει το δεδομένο της μικρής συμμετοχής των γυναικών στα κοινά που παρατηρούνταν παλαιότερα  .Δραστήρια νέα γυναίκα ,εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου,  επίτιμο μέλος του ICCW.H, πρέσβειρα στο Women Political Leaders για την ισότητα των φύλων .Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ολοένα και πιο ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα συμμετοχής γυναικών σε αυτήν με γυναικείες παρουσίες στο αξίωμα της Αντιπεριφέρειας αλλά και του Δήμου μας  . Παρά δε ταύτα δε θα  έπρεπε να   αποτελεί  η παρουσία της  γυναίκας υποχρέωση λόγο ποσόστωσης, αλλά ανάγκη εκπροσώπησης στα πρότυπα ισότητας στην τοπική κοινωνία και της  θετικής αξιοκρατικής συμβολή της στα κοινά.

         Παρατηρώντας τη σύγχρονη γυναίκα ,διαπιστώνεις  ότι δεν αποτελεί πια το <<ασθενές φύλο>> αλλά το επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης με γνώση και εξειδίκευση   πάνω σε θέματα οικονομίας και οργάνωσης της ίδιας της κοινωνίας στη μετά –covid εποχή. Μια εποχή που εντάθηκε το θέμα της έμφυλης ανισότητας απειλώντας τη θέση της γυναίκας στον εργασιακό χώρο. Μόνο σε κοινωνίες με  δικαιοσύνη και εκτίμηση της ιδέας περί ίσων  δικαιωμάτων παρατηρείται πρόοδος και ανάπτυξη σε καινοτομία ,επιστήμη, επιχειρηματικότητα ,πολιτική  και τελικά ζωή .

         Η πολιτεία τον τελευταίο καιρό ζει μια πτυχή που ξεδίπλωσε γυναίκα τολμώντας να  σπάσει  τη σιωπή  χρόνων γυναικών ….μα και ανδρών  .Πολλά επακολούθησαν .Πολλοί υπεράνω υποψίας έχασαν τον ύπνο τους .Μια κοινωνία αναστατώθηκε και όχι άδικα  γιατί  πρώτη ….μίλησε και ας άργησε. Δεν ξέχασε όμως ποτέ   .Έθιξε κακώς κείμενα και διόρθωσε αντιλήψεις και της αναγνωρίζουμε το θάρρος γι αυτό. Το θέατρο, η εκπαίδευση ,ο Αθλητισμός ,η πολιτική  απαρτίζονται από γυναίκες που ολοένα και δυναμώνουν την παρουσία τους με αξιοπρέπεια και απαιτούν σεβασμό, κατανόηση και αναγνώριση .

       Η  προσπάθεια της δίκαιης συνύπαρξης των δύο φύλων στην  κοινωνία είναι υπόθεση συνεργασίας ,αλληλοκατανόησης ,αλληλοσεβασμού και εκτίμησης πολλών και όλων  . Πολλά γυναικεία σωματεία πρεσβεύουν την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των νέων κοριτσιών, μεριμνώντας και επιμένοντας στην ευαισθητοποίηση ανάπτυξης κρίσης πάνω σε θέματα βίαιης  συμπεριφοράς σε πολλούς τομείς της κοινωνίας μας .Μέσω του  διετούς προγράμματος ΑΝ-ΝΑ , η ΧΕΝ  Ελλάδος  πάνω σε ευαίσθητα θέματα βίας, αλλά παράλληλα και η  προώθηση  νομοθετικού  πλαισίου όπως η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περί παρενόχλησης γυναικών στον εργασιακό χώρο που υποστηρίζεται και  από την Σοροπτιμιστική  Ένωση Ελλάδος, είναι  αξιοπρόσεκτες ,υπαρκτές προσπάθειες ενδυνάμωσης της γυναίκας στην οικογένεια ,την  εργασία και κατ’  επέκταση  στο κοινωνικό γίγνεσθαι .

           Στο Ρέθυμνο ανέκαθεν υπήρχαν γυναίκες που χάραξαν δρόμους προόδου και έσυραν τον τόπο μας σε ράγες πρωτοπορίας και ανάπτυξης .Οι  θύμησες φέρνουν  στο νου γυναικείες φυσιογνωμίες όπως η  Καλλιρρόη Παρρέν, η Βιργινία Τσουδερού, η Αικατερίνη Σαουνάτσου,η Αθηνά Πρεβελάκη  Τσάκωνα ,η Έλλη Βότζη ,η Αργίνη Φραγκούλη μα και η Λέλα Κούνουπα ,η Αικατερίνη Σαουνάτσου, η Βιργινία Τσουδερού ,η Μαρία Τσιριμωνάκη,η Αθανασίου,η Αικατερίνη Βιγδίνη Χαλκιαδάκη ,  η Μαρία Παπαιωάννου,η Φανή Παπαδουράκη,η Σοφία Ηλιάκη  ,και τόσες άλλες που πρωτοπόρησαν τολμώντας μια θέση στην τότε κοινωνία με τα όποια ταμπού και τις νοοτροπίες.

          Γυναικεία υπόθεση λοιπόν και στο σύγχρονο γίγνεσθαι  η εξέλιξη του κόσμου μας  ,ενώ η διεκδίκηση   θέσεων  ηγεσίας και ελέγχου από αυτήν   είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και πετυχημένο  .Και όπου συνέβη η πραγματικότητα το απέδειξε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ