ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Να δοθούν άμεσα οι ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους της Κρήτης

0

Εκατόν πενήντα μέρες μετά την έναρξη στην Ελλάδα της πρωτόγνωρης, αρχικά υγειονομικής και μεταγενέστερα οικονομικής, κρίσης του κορονοϊού, οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης δεν έχουν ακόμη δει ούτε ευρώ οικονομικής ενίσχυσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη Βορίδη προκειμένου την ανάσχεση των συνεπειών που υπέστησαν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε προσπάθεια να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα οικονομικής στήριξης τόσο των κτηνοτρόφων όσο βεβαίως και του συνόλου των παραγωγικών τάξεων με αποτέλεσμα σήμερα η πολύ μεγάλη μερίδα των κρητικών κτηνοτρόφων να βλέπουν τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών και των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αλλά και των  νοικοκυριών τους να τίθεται εν αμφιβόλλω.

Παρά τις πολλές, μόνο επικοινωνιακές, όπως αποδεικνύεται, εξαγγελίες, τις επισκέψεις υπουργών και τις υποσχέσεις, τα μέτρα έμειναν στα διαφημιστικά σπότ των καλοπληρωμένων κυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. Τα έξοδα όμως των κτηνοτρόφων προκειμένου να συντηρήσουν το ζωικό κεφάλαιο τους δεν μπορούν να μπουν σε παύση. Οι κτηνοτρόφοι ακόμη παλεύουν μόνοι τους, αβοήθητοι από το κράτος, να κρατήσουν ζωντανές τις μονάδες τους απέναντι στις υψηλές τιμές των τροφών και την εκμηδένιση του τζίρου τους λόγω κυρίως της πολύ χαμηλής εγχώριας ζήτησης και της αδυναμίας εξαγωγών.

Η κτηνοτροφία στο Νομό και το Νησί μας κι ευρύτερα ο πρωτογενής τομέας πρέπει να μείνει ζωντανή τόσο γιατί αποτελεί από τους βασικούς αιμοδότες της οικονομίας του τόπου μας όσο και γιατί διασφαλίζει την υψηλή ποιότητα της διατροφής μας. Επιπλέον όμως πρέπει να ληφθούν και μέτρα για την περαιτέρω ενδυνάμωσης της καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δυστυχώς από το έλλειμμα των 6 δις στο εμπορικό ισοζύγιο  εισαγωγών-εξαγωγών τροφίμων και ζώντων ζώων της χώρας μας οφείλεται στο κρέας, τα αυγά, το γάλα, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να περάσει από την επικοινωνία στην ουσία και να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους της Κρήτης και συνολικά της Ελλάδας με πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις συνέπειες της πανδημίας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ