ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελαιόλαδο: «Η πιο δύσκολη στιγμή ιστορικά» – Τι λέει ο μεγαλύτερος παραγωγός

0

Η ισπανική Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, υποστηρίζει ότι η βιομηχανία πρέπει να υποστεί μια «βαθιά μεταμόρφωση», καθώς αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της.

Μια τέλεια καταιγίδα που περιλαμβάνει την κλιματική αλλαγή, την εκτίναξη των τιμών, τα υψηλά επιτόκια και τον έντονο πληθωρισμό έχει επηρεάσει την αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου τους τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα για την Ισπανία, δύο συνεχόμενα χρόνια καύσωνα οδήγησαν σε περιορισμένη συγκομιδή ελιάς, με αποκορύφωμα ένα άνευ προηγουμένου ράλι τιμών που έχει καταπλήξει καταναλωτές και τη βιομηχανία.

Η Ισπανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, γεγονός που την καθιστά παγκόσμια αναφορά για τις τιμές.

«Αντιμετωπίζουμε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου», είπε ο Μιγκέλ Ανχέλ Γκουζμάν, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo, στο CNBC. «Ο ισχυρός πληθωρισμός μαζί με τα υψηλά επιτόκια και τις δυσμενείς προβλέψεις για τη συγκομιδή του ελαιολάδου (από άποψη ποσότητας και ποιότητας λόγω του κύκλου ξηρασίας) έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των τιμών», δηλώνει ο Γκούζμαν.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία έφτασαν την τιμή ρεκόρ των 9,2 ευρώ ανά κιλό τον Ιανουάριο. Διαπραγματεύονταν περίπου 7,8 ευρώ στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec, από περίπου 8 ευρώ στα τέλη Μαρτίου.

Οι τιμές του ελαιολάδου μειώθηκαν εν μέρει λόγω της ανόδου των εκτιμήσεων παραγωγής και των ευεργετικών βροχών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σημειώνει το CNBC.

Η Deoleo, ο κατασκευαστής οικιακών εμπορικών σημάτων ελαιολάδου όπως η Bertolli και η Carbonell, είπε ότι είναι πεπεισμένη ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι κυκλική και αναμένει επιστροφή σε μια «πιο λογική κατάσταση τιμών» όταν οι μελλοντικές αποδόσεις της συγκομιδής επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Ωστόσο, ενώ η πρόσφατη βροχή στην Ισπανία ήταν «αναμφίβολα θετικά νέα», η εταιρεία έδωσε επιφυλακτικό τόνο στις προοπτικές για τις τιμές του ελαιολάδου.

«Έχουμε ακόμη μήνες μπροστά μας μέχρι να μάθουμε τους πιθανούς όγκους της συγκομιδής για τη σεζόν 2024/2025 και μέχρι εκείνη τη στιγμή, αυτές οι κινήσεις θα είναι ακριβείς και οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι ασταθείς», είπε ο Γκουζμάν.

«Εν τω μεταξύ, ο κλάδος χρειάζεται έναν βαθύ μετασχηματισμό. Αλλαγές που αντιμετωπίζουμε από την Deoleo με σταθερή δέσμευση στις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ποιότητα, με έμφαση στον καταναλωτή», καταλήγει.

Ο κλάδος πρέπει «να πάρει τα ηνία»

Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προμήθειας ελαιολάδου προέρχεται από τη Μεσόγειο, με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα να είναι μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών στον κόσμο.

Οι αναλυτές ελαιούχων σπόρων έχουν προειδοποιήσει ότι τα ελαιόδεντρα είναι «υπερβολικά» ευάλωτα στην κλιματική κρίση. Αν και συνήθως μπορούν να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία, οι πρόσφατες συνθήκες ήταν υπερβολικές.

Η Deoleo αναφέρει ότι οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τις κρίσιμες φάσεις της ανάπτυξης του ελαιοκάρπου τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις στις ισπανικές συγκομιδές – και ο ευρύτερος τομέας του ελαιολάδου είναι «από τη φύση του ένας κλάδος που επηρεάζεται από την υψηλή αστάθεια των τιμών προέλευσης».

Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι οι τιμές προέλευσης αντιπροσωπεύουν έως και το 80% του συνολικού κόστους της, προσθέτοντας ότι αυτή είναι «μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, ειδικά σε ένα πλαίσιο όπως το τρέχον».

Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει για να προστατευθούν καλύτερα τα ελαιόδεντρα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που τροφοδοτούνται από το κλίμα, ο Γκουζμάν δήλωσε: «Ο κλάδος πρέπει να αναλάβει τα ηνία και όλοι οι παράγοντες που αποτελούν μέρος του πρέπει να μεταμορφωθούν εάν θέλουμε να μειώσουμε την αστάθεια των τιμών και να τον αυξήσουμε την προβλεψιμότητα».

«Αυτό θα είναι το κλειδί για να αποτραπούν οι εξωγενείς παράγοντες, με μικρότερο ή μεγαλύτερο αντίκτυπο στην προσφορά και τη ζήτηση, να έχουν τόσο αποφασιστικό αντίκτυπο στην τιμή του προϊόντος και, κατά συνέπεια, στις ενέργειες που αναγκάζονται να λάβουν οι εταιρείες. καθώς και για το μέλλον της κατηγορίας», κατέληξε.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο λέει ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ποτέ

Μια τέλεια καταιγίδα κλιματικής αλλαγής, ραγδαία άνοδο των τιμών, υψηλών επιτοκίων και ισχυρού πληθωρισμού έχει επηρεάσει την αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου τους τελευταίους μήνες.

Δύο συνεχόμενα χρόνια καύσωνα στην Ισπανία έχουν περιορίσει τη συγκομιδή ελαιολάδου, με αποκορύφωμα ένα άνευ προηγουμένου ράλι τιμών που έχει καταπλήξει τους καταναλωτές και τους βετεράνους της βιομηχανίας.
«Αντιμετωπίζουμε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του κλάδου», είπε ο Miguel Angel Guzman, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo, στο CNBC μέσω email.

ot.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ