ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Γιατί ναυάγησε η συμφωνία μετάκλησης εργατών γης με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές

0

Ανενεργή παραμένει εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε δηλαδή που υπεγράφη, η συμφωνία μετάκλησης εργατών γης από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα. Το ιστορικό της αποτυχίας ανέλυσε στην καινούρια τηλεοπτική εκπομπή «Ελληνική Παραγωγή» με παρουσιαστή τον Χρήστο Βοργιάδη, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο προέβλεπε τη μετάκληση 5.000 εργαζομένων, για να εργαστούν στα χωράφια. Ο κ. Γιαννακάκης διευκρινίζει ότι αυτό ισχύει για τον συνεταιρισμό. Για εργάτες στη βιομηχανία ή τις οικοδομικές επιχειρήσεις υπάρχει διαφορετική, συνήθης διαδικασία, χωρίς ανώτατο όριο.

Και συμπληρώνει: «Βάλαμε λοιπόν μόνοι μας φραγμό προς τα πάνω τους 5000 εργάτες. Επίσης, σε αυτή τη συμφωνία, ο εργοδότης πρέπει να προπληρώσει τα αεροπορικά εισιτήρια. Μέχρι τις 30 Ιανουαρίου η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προσδιορίσει προς την αιγυπτιακή πλευρά πόσα άτομα από την Αίγυπτο θα έφερνε σε κάθε περιφέρεια. Δηλαδή θα έπρεπε να πούμε ότι στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρειαζόμαστε π.χ. 718. Πράγματα τα οποία είναι αστεία. Και κάποιες άλλες διατάξεις, οι οποίες καθιστούσαν ανέφικτη την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής. Διαμαρτυρηθήκαμε, αντιδράσαμε, στείλαμε επιστολές. Είπαμε πάρτε πίσω τη συμφωνία, βελτιώστε την σε «αυτά» τα σημεία, για να είναι λειτουργική και να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο. Δεν μας άκουσε η κυβέρνηση και την ψήφισε, με αποτέλεσμα πριν από ενάμιση χρόνο υπέγραψαν οι δύο χώρες αυτή τη συμφωνία και ακόμα δεν μπορέσαμε να τη βάλουμε σε εφαρμογή. Παρά το ότι πήγα και εγώ μαζί με ελληνική εκπροσώπηση στο Κάιρο για να βελτιώσουμε τη συμφωνία. Εντούτοις πάλι βάλτωσε και δεν έρχεται ο κόσμος. Διότι υπάρχει και ένα πρόσθετο πρόβλημα: Η Αίγυπτος είναι μουσουλμανική χώρα, έχει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση και άρα λοιπόν οι ελληνικές προξενικές μας αρχές ασκούν πολύ αυστηρό έλεγχο στο να εκδώσουν βίζα. Είναι μια χώρα η οποία με πολύ μεγάλη δυσκολία θα μας τροφοδοτήσει εργατικό δυναμικό.»

Τι έγινε με τη συμφωνία με το Μπαγκλαντές

Περίπου την ίδια περίοδο υπεγράφη διακρατική συμφωνία με το Μπαγκλαντές. Ο κ. Γιαννακάκης είναι αποκαλυπτικός, αναδικνύοντας την ανοργανωσιά του ελληνικού κράτους: «Το Μπαγκλαντές δεν έχει ελληνική πρεσβεία, δεν έχει ελληνικό προξενείο, άρα λοιπόν η συμφωνία ήταν άνευ περιεχομένου. Όταν δεν υπάρχουν προξενικές αρχές, για να πάρουν συνέντευξη από τον υποψήφιο εργαζόμενο, τότε θα πρέπει να πάνε στην Ινδία, στο Νέο Δελχί. Κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.»

Για τους παραπάνω λόγους ως Ελλάδα, πάλι με πρωτοβουλία του κ. Γιαννακάκη θα αναζητήσουμε συνεργασίες με Βιετνάμ και Ταϊλάνδη, που δεν είναι μουσουλμανικές χώρες κι έχουν πιο οργανωμένες διπλωματικές υπηρεσίες.

Με το καθεστώς 3+3 μηνών η μετάκληση Αλβανών

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γιαννακάκης, «το 2020, όταν, λόγω κορωνοϊού, κλείσαν τα σύνορα σε όλη την Ευρώπη και απαγορεύτηκε η μετακίνηση πληθυσμών, κατορθώσαμε να φέρουμε 32.000 εργάτες από την Αλβανία. Και αυτό το κατορθώσαμε χάρη στην Κοινοπραξία. Διαβλέποντας ότι υπάρχει αυτό το τεράστιο πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού, διότι δεν θα μπορούσαν να έρθουν οι εργάτες που έρχονταν κάθε χρόνο από την Αλβανία, με τη βοήθεια του στελέχους της κοινοπραξίας, Armida Plangarica, κάναμε αλληλογραφία με την αλβανική κυβέρνηση, ρωτώντας εάν είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα σύνορα, για να έρθουν εργάτες από την Αλβανία.

Η αλβανική κυβέρνηση απάντησε ότι είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα σύνορα για τους εργάτες γης αρκεί και η ελληνική πλευρά να συμφωνεί. Στη συνέχεια, ενημέρωσα εγώ προσωπικά τον κ. Βορίδη και αντίστοιχα τον πρωθυπουργό ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση από την αλβανική πλευρά και ήρθαν σε επαφή ο κ. Ράμα μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και συναποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορα μόνο για εργάτες γης από την Αλβανία, αλλά με μια ειδική διαδικασία με κλειστά λεωφορεία, με μάσκες, καταγραφή των ατόμων κ.λπ.

Προβλεπόταν, μάλιστα, όπως ζητούσε ο κ. Τσιόδρας, ότι οι εργάτες οι οποίοι θα έρχονται στην Ελλάδα θα κάθονται 15 μέρες σε χώρο απομακρυσμένο από τους κατοίκους του κάθε χωριού, μέχρι να δούμε αν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό. Και θα δουλεύουνε ταυτόχρονα στα χωράφια.

Έτσι, λοιπόν, φέραμε 32.000 εργάτες για πρώτη φορά νόμιμα στη χώρα με τρίμηνη βίζα, με δυνατότητα παράτασης. Με μια διαδικασία που κατόρθωσε ο κ. Βορίδης να αποσπάσει από το Υπουργείο Εξωτερικών. Στην επιπλέον παράταση για άλλους 3 μήνες συνέβαλε ο κ. Χρυσοχοΐδης για να την λαμβάνουμε από την τοπική αστυνομία, προκειμένου να μπορέσουμε επί 6 μήνες να αξιοποιήσουμε αυτό το εργατικό δυναμικό.

Τότε μόνο στην Ημαθία είχαμε φέρει γύρω στις 3.500 κόσμο, ενώ στην Πέλλα ήρθαν πάνω από 9.000, γιατί εκεί έχουν και το κεράσι, το οποίο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο.

Αυτό λοιπόν το σύστημα του «3+3 μήνες παραμονής» είναι κάτι το οποίο υλοποιείται και σήμερα», καταλήγει ο κ. Γιαννακάκης. Με αυτό το σύστημα δεν παρεμβαίνουν οι ελληνικές προξενικές αρχές στην Αλβανία.

agro24.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ