ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με το Απόθεμα και την τροποποίηση για τα βοσκοτόπια να «καίνε» όλα στραβά φέτος με την πληρωμή του τσεκ

0

Όσο για την ηµεροµηνία πληρωµής, δεν φαίνεται να υπάρχει καν κάποιο χρονοδιάγραµµα, παρά µόνο µία άτυπη προθεσµία έως τις 27 του µήνα, προς αποφυγή των έντονων αντιδράσεων απο την πλευρά των αγροτών.

Τα ζητήµατα µε τη φετινή πληρωµή είναι πολλά. Καταρχήν οι «αλχηµείες» που έγιναν µε την κατανοµή των βοσκοτόπων και την τροποποιητική ΚΥΑ και την ενεργοποίηση δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα κρατούν για ακόµα µια χρονιά δέσµιο τον αγροτικό κόσµο, του οποίου οι ανάγκες φέτος µοιάζουν µεγαλύτερες από ποτέ.

Μέσα σε όλο αυτό το «σκηνικό», ο µηχανογράφος επιµένει να κρατά εκβιαστικά κλειστό το σύστηµα για διοικητικές πράξεις, οδηγώντας τους επιτελείς της πλατείας Βάθη και της ∆οµοκού να προσανατολίζονται σε µια πληρωµή, µε βάσει τις δηλώσεις που έχουν γίνει, στα τυφλά και χωρίς να περαστούν οι διορθώσεις των παραγωγών.

Σηµειωτέον χάθηκε ήδη η ευκαιρία που δίνει φέτος η Κοµισιόν για δυνατότητα καταβολής αυξηµένων άµεσων ενισχύσεων έως 70% από 50% που ισχύει κανονικά, από τις 16 Οκτωβρίου 2021, ενώ απίθανο µοιάζει µε τη σηµερινή κατάσταση και το ενδεχόµενο για πληρωµή στις 21 του µήνα, όπως έγινε πέρυσι, που είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και αφορούσε συνολικό ποσό 696.596.038,36 ευρώ.

Άλλο ένα αρνητικό στην υπόθεση της φετινής προκαταβολής του τσεκ και το γεγονός ότι ακόµα δεν έχει υπογραφεί η σύµβαση πρόσθετης πράξης χρηµατοδότησης τήρησης και ταµειακής διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασµού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) µεταξύ του Ελληνικού ∆ηµοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς για την προκαταβολή της ενιαίας, η οποία παρεπιπτόντως πέρυσι υπεγράφη στα µέσα του Σεπτέµβρη.

Την ίδια ώρα κι ενώ καµία επίσηµη ανακοίνωση δεν υπάρχει από τον αρµόδιο υπουργό Σπήλιο Λιβανό, από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών σε πρόσφατη συνάντηση µε Κρητικούς κτηνοτρόφους διαβεβαίωσε ότι «η προκαταβολή της ενιαίας (70% βασικής) είναι στο πλάνο του ΟΠΕΚΕΠΕ να δοθεί µεταξύ 25-27 Οκτωβρίου και το αργότερο µέχρι τις 27 του µήνα». Μάλιστα, ο ίδιος -αρκετά αόριστα- έκανε λόγο και για την εξόφληση της ενιαίας, για την οποία είπε ότι «θα γίνει, όπως κάθε χρόνο προς το τέλος του έτους, κοντά στα Χριστούγεννα».

Έρχεται πληρωµή ΕΛΓΑ σε πυρόπληκτους για ζωικό κεφάλαιο και Νοέµβριο για φυτική

Μέσα στον Νοέµβριο εκτιµάται ότι θα καταβληθούν οι αποζηµιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο στους πληγέντες από τις φωτιές του περασµένου Αυγούστου αγρότες στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Αµέσως µετά αναµένεται να πληρωθούν και οι αποζηµιώσεις για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο στους κτηνοτρόφους.

Αυτά γνωστοποιήθηκαν κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, την περασµένη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, µε τη συµµετοχή του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου και στελεχών του Οργανισµού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αντιπεριφερειαρχών, όπως επίσης και των µελών των επιτροπών αρωγής από κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Άλλη µία δόση ΕΛΓΑ

Με πληρωµές αποζηµιώσεων στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού ξεκινάει µέσα στο επόµενο διάστηµα τις πληρωµές ο ΕΛΓΑ, ενώ αναµένεται και άλλη µία δόση από τον παγετό της άνοιξης προς τα τέλη του µήνα ή στις αρχές Νοεµβρίου, το ποσό της οποίας δεν έχει οριστεί, αλλά εξαρτάται από τα πορίσµατα που στέλνονται στα κεντρικά του φορέα. Τέλος θα γίνει και µία τακτική πληρωµή όπως κάθε µήνα.

 

agronews.gr

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ