ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η δημοσιονομική πειθαρχία απλήρωτη, η προκαταβολή του τσεκ σε ομηρία και ένα χλωμό διαζύγιο

0

Όσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ανάδοχος εταιρεία εμπλέκονται σε ένα φαινομενικά «άσχημο διαζύγιο» για τα μάτια του κόσμου, αφού οι υπουργικές αναγγελίες περί εξυγίανσης του οργανισμού πληρωμών βρίσκονται στη σφαίρα του αορίστου, αυξάνονται οι φήμες που θέλουν τον πολυκαιρισμένο «εργολάβο» του συστήματος να καθυστερεί εκβιαστικά τις εκκρεμείς πληρωμές της προηγούμενης χρονιάς καθώς και να μπλοκάρει τις διαδικασίες για την επερχόμενη προκαταβολή του τσεκ. Όλα αυτά την ώρα που οι δικαιούχοι του τσεκ θα μπορούσαν φέτος, λόγω των αναταράξεων στο διεθνές οικονομικό και εμπορικό τοπίο, να λάβουν την προκαταβολή πολύ νωρίτερα. Αντ’ αυτού αρχίζουν να διαισθάνονται  μια καθυστέρηση, που ενδέχεται να συνοδευτεί και με το μπέρδεμα που έγινε στις περσινές πληρωμές, κατά τις οποίες αρκετά χρήματα κόπηκαν, χωρίς ποτέ να δοθούν εξηγήσεις. Τουλάχιστον αυτό μεταφέρουν σε καθημερινή βάση αναγνώστες της Agrenda.

Παραίτηση λοιπόν από το ουσιώδες της πίστωσης των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες, με το χρονοδιάγραμμα να μετρά πλέον αντίστροφα για τη μεγάλη πληρωμή του Οκτώβρη, όσο ο αγροτικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί ένα show αναποφασιστικότητας και αδυναμίας από το δίδυμο Λιβανός-Μελάς και ένα ρεσιτάλ «νομοτυπίας» για το τι έχει υποχρέωση και τι όχι να υλοποιήσει ο ανάδοχος. Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ θέλει τη λεγόμενη συντεχνία του ΟΣΔΕ να έχει παγώσει την πίστωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφού έγκειται στην παλιά σύμβαση που είχε υπογράψει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και άρα θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω αυτής. Από την άλλη, δεν έχουν ανοίξει 25 ημέρες πριν την πληρωμή, οι διοικητικές πράξεις που χρειάζονται για να προχωρήσει το θέμα με την προκαταβολή του τσεκ, αφού «η εν λόγω εργασία δεν εντοπίζεται στις συμβατικές υποχρεώσεις των αναδόχων».

Η ομηρία μιας ολόκληρης δημόσιας αρχής και κατ’ επέκταση 640.000 δικαιούχων αγροτών από ιδιωτικά συμφέροντα των οποίων η ύπαρξη εκ των πραγμάτων θεωρείται πλέον ξεπερασμένη αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες κρατώντας σε μαύρο σκοτάδι την πρώτη πληρωµή (προκαταβολές) των άµεσων ενισχύσεων, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες περιµένουν εναγωνίως την εν λόγω τονωτική ένεση.

Ένα ακόμα παράδοξο λοιπόν, ενώσω δεν έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά για τις εκκρεμείς πληρωμές, αφορά στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την επανεκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας επιλογής Τεχνικού Συμβούλου για το έτος 2022, προκηρύσσοντας ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό με αντικείμενο την συντήρηση και Υποστήριξη Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων, και δεσμεύονται από τώρα, ότι του χρόνου η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους θα γίνει μέχρι τις 20/10/2023(!). Να σημειωθεί ότι η αναγγελία αυτή έρχεται από τις διοικητικές αρχές έπειτα από την ήττα στην πρώτη δικαστική προσφυγή  εκ µέρους των υποψηφίων για την ανάληψη του έργου και της επόµενης χρονιάς.

Η πολιτική και επικοινωνιακή έως τώρα διαχείριση ενός πρακτικού ζητήματος που καίει κάθε χρόνο τους αγρότες δείχνει πως περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που ανάβουν οι ιθύνοντες για εργολαβίες. Όσοι παρακολουθούν από μέσα τις διεργασίες ανάμεσα στα θεσμικά όργανα (Βάθη και Δομοκού 2) και τη συντεχνία του ΟΣΔΕ, αναφωνούν πλέον ότι «κανείς δεν έχει καταλάβει τι του γίνεται».
Παράλληλα φαίνεται πως δεν υπάρχει ακόμα καμία σοβαρή µέριµνα για τη µεταφορά των δεδοµένων των αγροτών στην κυβερνητική πλατφόρµα του opengov.gr. Βέβαια το τελευταίο, διατυπώθηκε ξεκάθαρα σε πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου υπάρχει δέσμευση για ολοκλήρωση της μετάπτωσης αγροτικών δεδομένων σε δημόσιο κυβερνητικό νέφος προκειμένου να είναι εύκολα διαθέσιμα σημαντικά στοιχεία των καλλιεργειών των δικαιούχων επιδοτήσεων μέσα από το gov.gr με πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ