ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διευρύνεται η δεξαμενή των επιλέξιμων στα Βιολογικά, μέσα και οι νεοεισερχόμενοι

0

Συγκεκριμένα, αναμένονται να προκηρυχθούν τα Υπομέτρα 11.1 Νέοι Βιοκαλλιεργητές και 11.2 για παλιούς βιοκαλλιεργητές στα τέλη του 2021 με την αίτηση στήριξης να γίνεται με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021. Η αίτηση θα υποβληθεί ηλεκτρονικά με μηχανογραφική αξιολόγηση με τη διάρκεια των δεσμεύσεων να είναι 3 έτη (1ο έτος το 2022), σύμφωνα με την παρουσίαση της κας.  Παπαλουκοπούλου που έδωσε τα βασικά σημεία των προκηρύξεων κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας στο Αγρίνιο για το μεταβατικό ΠΑΑ, το περασμένο Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και όσοι έχουν σήμερα δηλωμένες στο ΟΣΔΕ συμβατικές καλλιέργειες θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «μετάβασης στις βιολογικές πρακτικές», κάτι που δεν προέβλεπε η προδημοσίευση που είχε βγει στον αέρα την περασμένη άνοιξη.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, για πρώτη φορά εντάσσονται στο Μέτρο καλλιέργειες όπως κηπευτικά (60 ευρώ το στρέμμα πριμ), συκιές, μικρόκαρπες δάσους, ροδιές, ροδακινιές κ.α, όπως και η μελισσοκομία (πριμ 26,39 ανά κυψέλη). Αναλυτικότερα τα βασικά σημεία του Μέτρου έχουν ως εξής:

Δικαιούχοι

Φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί. Για το υπομέτρο 11.2 (ήδη βιοκαλλιεργητές) απαιτείται σύμβαση με πιστοποιητικό οργανισμό και αυτή να έχει συναφθεί μέχρι 31/12/2020.

Κριτήρια επιλεξιμότητας εκμεταλλεύσεων:

Ετήσιες καλλιέργειες δηλωμένες στο ΟΣΔΕ 2021 (δεν παίζει ρόλο η καλλιέργεια) και για τις μόνιμες φυτείες (δέντρα, αμπέλια) να είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Βοσκοτόπια και ζωικό κεφάλαιο επίσης πρέπει να έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ 2021. Επιλέξιμα θα είναι βοοειδή άνω των 6 μηνών και αιγοπρόβατα άνω των 12 μηνών, τα οποία έχουν σημανθεί.

Βαθμολογία

Υπομέτρο 11.1 Νέοι βιοκαλλιεργητές: Προτεραιότητα σε γεωργούς νεαρούς ηλικίας, μεγάλες εκτάσεις και σε όσους παράγουν βιολογικές ζωοτροφές και διατηρούν ζωικό κεφάλαιο.

Υπομέτρο 11.2 (ήδη βιοκαλλιεργητές): Προτεραιότητα σε κατ' επάγγελμα αγρότες, σε όσους διαθέτουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενεργές συμβάσεις με πιστοποιητές, σε μεγάλες εκτάσεις και στη βιολογική παραγωγή ζωοτροφών που συνδυάζεται με ζωικό κεφάλαιο.

 

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ