ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η υποβολή φακέλου Νέου Αγρότη, πρόκριμα για μόρια και στα Σχέδια Βελτίωσης

0

Η προκήρυξη για τους Νέους Αγρότες αναμένεται εντός των ημερών, καθώς η σχετική ΥΑ έχει πάρει ήδη υπογραφεί, με τους εγγεγραμμένους στο ΟΣΔΕ που πληρούν τα σχετικά κριτήρια ένταξης να είναι κοντά στους 25.000 σύμφωνα με τον προϊστάμενο της μονάδας επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύμιο Τσιατούρα. «Δεν είμαστε νομισματοκοπείο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιατούρας, τονίζοντας πως εκτιμάται πως κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν επιλαχόντες και κάλεσε μελετητές και υποψήφιους να ξεκινήσουν να μαζεύουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τους φακέλους ακόμα και πριν βγει στον «αέρα» η πρόσκληση. Άλλωστε, όπως είπε, οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, με όλα τα δικαιολογητικά να μπορούν να «μαζευτούν» ψηφιακά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του υποψήφιου σε καμία δημόσια υπηρεσία.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιατούρας σε σχετική εκδήλωση στο Αγρίνιο (25/9), οι επενδύσεις που θα προβλέψουν στο επιχειρηματικό τους σχέδιο οι Νέοι Αγρότες για να εξασφαλίσουν τα έξτρα μόρια (βαθμολογική πριμοδότηση όσων υποψηφίων δηλώσουν επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό, κτίρια και κατασκευές από 10.000 ευρώ έως 17.500 ευρώ) θα είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση στο υπομέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης. Σύμφωνα πάντως με το περασμένο θεσμικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης, για να είναι κάποιος δικαιούχος των Σχεδίων ως νέος αγρότης θα πρέπει να έχει ενταχθεί στο σχετικό Μέτρο ως δικαιούχος, οπότε, το γεγονός αυτό μπορεί να μεταφέρει την πρόσκληση των Σχεδίων, αρχές του Φεβρουαρίου οπότε και θα έχουν πραγματοποιηθεί οι εντάξεις του πριμ πρώτης εγκατάστασης.

Στα νέα Σχέδια Βελτίωσης σύμφωνα με τον κ. Τσιατούρα, θα ενταχθούν, επενδύσεις έως 130.000 ευρώ για φυτική παραγωγή και μελισσοκομία και 200.000 ευρώ για ζωική παραγωγή.

Το ύψος του επιδοτούμενου προϋπολογισμού θα είναι λοιπόν αρκετά μειωμένος (ήταν έως 300.000 ευρώ), στη φιλοσοφία πως τα χρήματα που ζήτησαν οι δικαιούχοι στην περασμένη πρόσκληση ήταν κατά μέσω όρο στα 100.000 ευρώ.

Τα βασικά σημεία του νέου Μέτρου προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ έχουν ως εξής:

  •     Επιλεξιμότητα γεωργού: Πρέπει να διαθέτει εκμετάλλευση τυπικής απόδοσης άνω των 8.000 ευρώ και να έχει υποβάλει ΟΣΔΕ το 2021. Επίσης θα πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος. Εφόσον έχει υπαχθεί σε σχέδιο βελτίωσης ή στον αναπτυξιακό νόμο, η επένδυσή του πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.
  •     Επιλέξιμες επενδύσεις: Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών, μηχανήματα –τρακτέρ, παρελκόμενα και νέος μηχανολογικός εξοπλισμός, αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών, ΑΠΕ, περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων, γενικές δαπάνες.
  •     Κριτήρια βαθμολογίας: Προτεραιότητα θα δοθεί σε αιγοπροβατοτροφία, μελισσοκομία, οπωροκηπευτικά, βαμβάκι, ζωοτροφές και ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή. Επιπλέον θα βαθμολογείται η απόδειξη της δυνατότητας κάλυψης του 20% της ιδιωτικής συμμετοχής στην επ’ενδυση. Όταν το κόστος της επένδυσης δεν υπερβαίνει το τετραπλάσιο της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης, ο αγρότης θα λαμβάνει έξτρα πόντους.
  •     Ύψος ενίσχυσης: Από 40% έως 80% ανάλογα την Περιφέρεια και τα χαρακτηριστικά του αγρότη και της εκμετάλλευσης.


agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ