ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυτοπαγιδεύεται στο θέμα των πληρωμών ο Λιβανός, στο σκοτάδι μέχρι τώρα η υπόθεση προκαταβολής του τσεκ

0

Σε µαύρο σκοτάδι κινείται φέτος η προετοιµασία για την πρώτη πληρωµή (προκαταβολές) των άµεσων ενισχύσεων, µε τους αγρότες να περιµένουν εναγωνίως την εν λόγω τονωτική ένεση, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αυτοπαγιδεύεται τη χειρότερη στιγµή µε εξαγγελίες περί εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και τη συντεχνία του ΟΣ∆Ε να παίζει όπως κάθε χρόνο το παιχνίδι του εκβιασµού, µε στόχο να δεσµεύσει τους ιθύνοντες για «εργολαβίες» των επόµενων ετών. Ένα µήνα περίπου πριν από την καθιερωµένη εδώ και χρόνια πίστωση της πρώτης δόσης του τσεκ (τελευταίο δεκαήµερο του Οκτωβρίου), η προεργασία βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και τίποτα δεν προοιωνίζει µια πετυχηµένη πληρωµή.

Πιο συγκεκριµένα:

Η υπόθεση κατανοµής των επιλέξιµων βοσκότοπων βρίσκεται άλλη µια φορά σε πλήρες αδιέξοδο, µε τους κτηνοτρόφους να επιµένουν στην εγκατάλειψη της τεχνικής λύσης, τις περιφέρειες να µην έχουν δώσει στοιχεία και το υπουργείο να µην έχει ξεκάθαρη γνώµη επί του θέµατος.  Η υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣ∆Ε ολοκληρώθηκε αργά, αργότερα από κάθε άλλη χρονιά. Κι αυτό, παρά την ακριβή, απευθείας ανάθεση του έργου στον «συνήθη ύποπτο» της τελευταίας 15ετίας.

Οι πληροφορίες θέλουν τις φετινές αιτήσεις για δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα να είναι πολλαπλάσιες, τα «πειραγµένα» βοσκοτόπια να έχουν πάρει φωτιά, τον Λιβανό να µην το βλέπει και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να εθελοτυφλεί.   Η εκτεταµένη λαθροχειρία µε το Εθνικό Απόθεµα της περασµένης χρονιάς παραµένει αναπάντητη, εισαγγελείς και κοινοτικές αρχές παρακολουθούν το ζήτηµα και οι αδικηθέντες εξ αυτού του λόγου κτηνοτρόφοι φωνάζουν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, η εξαγγελία Λιβανού από τη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς την ανάλογη προεργασία, µάλλον αποτελεί βούτυρο στο ψωµί των «κυκλωµάτων» που νέµονται συστηµατικά τα τελευταία χρόνια τις κοινοτικές επιδοτήσεις και ειδικά όσες εξ αυτών «πατούν» σε δηµόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις και δικαιώµατα που δεν συνοδεύονται από ζωικό αντίστοιχο κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα η «µάχη χαρακωµάτων» που δίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή η λεγόµενη «συντεχνία του ΟΣ∆Ε» καλά κρατεί και το χάος που υπάρχει µόνο νερό στο µύλο των εργολάβων µεταφέρει. Σηµειωτέον ότι το δίδυµο Λιβανός-Μελάς, δηλαδή οι επίσηµες αρχές, ήδη έχουν χάσει την πρώτη δικαστική προσφυγή  εκ µέρους των υποψηφίων για την ανάληψη του έργου και της επόµενης χρονιάς, δηλαδή για το ΟΣ∆Ε του 2022, ενώ καµιά σοβαρή µέριµνα δεν φαίνεται να υπάρχει (τουλάχιστον εκ µέρους των καθ’ ύλην αρµοδίων) για τη µεταφορά των δεδοµένων στην κυβερνητική πλατφόρµα του opengov.gr.

Κάπου «χάθηκε» η επιστροφή της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας, στενεύουν τα περιθώρια για Νέους Αγρότες

Σιγήν ιχθύος και όσον αφορά την πληρωµή της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας περί τα 17 εκατ. ευρώ, που αναµενόταν µέχρι τα µέσα του µήνα. ∆εν υπάρχει καµία επίσηµη ενηµέρωση αρµοδίως για την εν λόγω καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί. Αντίθετα, µεγάλη κινητικότητα επικρατεί στο θέµα της πληρωµής της β’ δόσης των Νέων Αγροτών µε τις διαχειριστικές να κρούουν τον κώδωνα στους µελετητές για συντόµευση της διαδικασίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων τελικής πληρωµής των δικαιούχων, η οποία για τις περισσότερες Περιφέρειες λήγει στα µέσα Οκτωβρίου. Σηµειωτέον µέσα στο επόµενο διάστηµα οι περίπου 15.000 Νέοι Αγρότες αναµένεται να λάβουν περί τα 90 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη δόση του προγράµµατος.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ