ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Διετές πριμ για 85.000 δικαιούχους με τη νέα προκήρυξη του μέτρου Βιολογική Γεωργία που ανοίγει μέχρι Νοέμβρη

0

Οι αιτήσεις στο Μέτρο θα αφορούν µόνο όσους έχουν ήδη πιστοποιήσει ως βιολογικές τις καλλιέργειες ή τις εκτροφές τους µέχρι και τις 31/12/2020, κάτι που όµως ενδέχεται να αλλάξει και να µπορούν να κάνουν αίτηση και όσοι πιστοποιήθηκαν στις αρχές του 2021. Σηµειώνεται εδώ πως οι αιτήσεις θα βασιστούν στις φετινές αιτήσεις ΟΣ∆Ε. Όσον αφορά ειδικότερα το περιεχόµενο της προδηµοσίευσης του Μέτρου 11, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων λέει πως θα βγάλει τέσσερις προσκλήσεις ανάλογα µε την οµάδα των προϊόντων. Η κάθε πρόσκληση θα έχει τον δικό της προϋπολογισµό, µε το µεγαλύτερο ποσό να κατευθύνεται στα κηπευτικά (60 ευρώ το στρέµµα). Αναλυτικότερα:

Πρώτη πρόσκληση: Επιλέξιµες καλλιέργειες: αραβόσιτος κτηνοτροφικός, αραβόσιτος εδώδιµος, χειµερινά σιτηρά, µηδική, τριφύλλι, άλλα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, βαµβάκι, λινάρι, ελαιοκράµβη, ηλίανθος, σόργο και άλλες αροτραίες καλλιέργειες.

∆εύτερη πρόσκληση: Επιλέξιµες καλλιέργειες: ελαιοκοµία, σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια, σταφύλια οινοποιήσιµα, µηλοειδή, πυρηνόκαρπα, εσπεριδοειδή, αρωµατικά – φαρµακευτικά φυτά, ακρόδρυα, φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα. Νέες προσθήκες ροδιά, ακτινίδιο, συκιά, µικρόκαρπες/δάσους, αβοκάντο και νέα κηπευτικά.

Τρίτη πρόσκληση: Επιλέξιµες εκτροφές: αιγοπρόβατα, βοοειδή µε κρεατοπαραγωγική/µικτή κατεύθυνση, βοοειδή µε γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση. Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή άνω των 6 µηνών και τα αιγοπρόβατα άνω των 12 µηνών, σύµφωνα µε την προδηµοσίευση του Μέτρου

Τέταρτη πρόσκληση: Θα περιλαµβάνει ως επιλέξιµα τα µελίσσια.

Τα ποσά για κηπευτικά και μελισσοκομία

Αναλυτικά τα νέα προϊόντα που θα πριµοδοτούνται µε 60 ευρώ το στρέµµα σύµφωνα µε την τροποποίηση του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι: Αγκινάρα, φασολάκια υπαίθρια και θερµοκηπίου, αρακάς (χλωρός), κουκιά (χλωρά), µπάµια (λοβός), καρπούζι υπαίθριο και θερµοκηπίου, πεπόνι υπαίθριο και θερµοκηπίου, φράουλα υπαίθρια και θερµοκηπίου, αγγούρι υπαίθριο και θερµοκηπίου, γλυκοπατάτα, τοµάτα υπαίθρια και θερµοκηπίου, αρωµατικά κουζίνας (µάραθος, άνηθος, σέλινο, µαϊντανός, ρίγανι), άγρια λαχανευόµενα (ραδίκι, σέσκουλο, βλίτα, σπανάκι, σταµναγκάθι), πιπεριά θερµοκηπίου, µελιτζάνα θερµοκηπίου.

Η τιµή ενίσχυσης για τη βιολογική µελισσοκοµία ανέρχεται στα 26,39 ευρώ ανά κυψέλη κατ’ έτος, όπως αναφέρεται στην τροποποίηση του προγράµµατος.

Ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή την την καθιέρωση της 23ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας βιολογικής παραγωγής της ΕΕ αναφέρει:

Σπ. Λιβανός: Τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλά μία πρόσκαιρη παγκόσμια τάση αλλά ο προορισμός

Με αφορμή την καθιέρωση από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ της 23ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στρατηγικά στα βιολογικά προϊόντα. Αυτό επιβεβαιώνει η κοινή απόφαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Επιτροπής.  Είναι ένα σαφές μήνυμα για το πού πρέπει να οδηγηθεί η αγροτική οικονομία μας, όχι μόνο προς τους παραγωγούς αλλά και προς τις κυβερνήσεις, αφού η βιολογική παραγωγή πρέπει να ενισχυθεί και με τα κατάλληλα εργαλεία.

Κι αυτό ακριβώς πράττει πλέον  η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΑΑΤ.  Ενισχύσαμε το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση βιολογικής παραγωγής στα 420 εκατ. ευρώ και το  διευρύναμε  εντάσσοντας σε αυτό δενδρώδεις καλλιέργειες, το βαμβάκι και τη μελισσοκομία και άλλα προϊόντα.  Έτσι, δίνουμε τη δυνατότητα και σε νέους βιοκαλλιεργητές να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και  το εισόδημά τους. Δικαιούχοι του μέτρου είναι περισσότεροι από 85.000 βιοκαλλιεργητές.

Με την απόφασή μας αυτή και με πρόσθετα μέτρα που λαμβάνουμε, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε στέρεα θεμέλια για τη βιοκαλλιέργεια στη χώρα μας.  Στηρίζουμε στην πράξη τους αγρότες που επιλέγουν τη βιολογική παραγωγή.

 Δουλεύουμε για μεγαλύτερη βιολογική παραγωγή, προσιτή σε όλους. Ώστε τα βιολογικά προϊόντα να μπουν σε κάθε σπίτι και ο πρωτογενής τομέας μας να γίνει πιο ανταγωνιστικός, εξωστρεφής, βιώσιμος. Γιατί τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλά μία πρόσκαιρη παγκόσμια τάση, αλλά ο προορισμός».

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ