ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΔΕΘ 2021 - Μητσοτάκης: Αυτή τη βελτίωση στην παραγωγικότητα αναζητάμε από αγρότες και κτηνοτρόφους

0

Εάν η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές δεν καταστεί αρκετή, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο θέσπισης περαιτέρω αντισταθμιστικών μέτρων, σημείωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, αλλά και κοινωνικής συνοχής. Θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο και ειδικά τα νέα παιδιά στα χωριά, στην ύπαιθρο, ώστε να μην εγκαταληφθούν τα χωράφια», σημείωσε ο πρωθυπουργος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογεννής τομέας της χώρας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην αύξηση του κόστους παραγωγής αγροτών και κτηνοτρόφων, κατά 40%-50%, το οποίο εστιάζεται κυρίως στις ανατιμήσεις των ζωοτροφών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως εάν το μέτρο της μείωσης ΦΠΑ στις ζωοτροφές δεν καταστεί αρκετό, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί συνέχεια την κατάσταση με τις τιμές στην αγορά και αν κρίνει πως χρειάζεται και άλλη παρέμβαση, προφανώς είναι ανοιχτή να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αντισταθμιστικών μέτρων, «ναι κάναμε ένα σημαντικό βήμα με τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, θα παρακολουθούμε συνέχεια την κατάσταση με τις τιμές στην αγορά και αν κρίνουμε πως χρειάζεται και άλλη παρέμβαση προφανώς είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο».

Αναφορικά με τους νέους αγρότες, τη νέα ΚΑΠ και το πώς θα επηρεαστεί το μέλλον του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε πολλές περιοχές της χώρας για να κάνει ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ».

Χαρακτήρισε δε πολλή σημαντική την εκστρατεία ενημέρωσης για μια αγροτική παραγωγή που θα σέβεται το περιβάλλον και θα συνδέεται συνολικά με τον αγροτοδιατροφικό τομέα με τον Τουρισμό μας και θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας έχει προοπτικές, «μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, χθες συνάντησα έναν παραγωγό ρυζιού, ο οποίος κατάφερε και αύξησε την παραγωγικότητά του κατά 20% και μείωσε το κόστος του κατά 16%, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες. Μου είπε ότι η πρώτη χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά μετά τα πράγματα έγιναν καλύτερα. Αυτή την βελτίωση της παραγωγικότητας αναζητούμε από τους αγρότες μας, για αυτό επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στην τεχνολογία, στην κατάρτιση και πιστεύω ότι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα, με τον τουρισμό, με την προστασία του περιβάλλοντος αποτελέι έναν συνεκτικό ιστό που διέπει το όραμά μας για την Ελλάδα του αύριο».

Οπως υπογράμμισε, «στη διάρκεια της πανδημίας ο πρωτογενής τομέας έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα. Βελτιώσαμε τις επιδόσεις μας, βελτιώσαμε τις εξαγωγές μας. Εχουμε πολλούς περισσότερους νέους αγρότες, οι οποίοι τολμούν να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα εργαλεία καινοτομίας και γνώσης για να μπορέσουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Και σήμερα υπάρχουν νέα εργαλεία στη διάθεσή τους, οπως το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για το οποίο διαπραγματεύτηκα σκληρά στις Βρυξέλλες, για να μην έχουμε μείωση στις άμεσες επιδοτήσεις των αγροτών μας, αλλά και πολλά ακόμη εργαλέια τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία των εδαφών, την προστασία του περιβάλλοντος, την ψηφιακή και έξυπνη γεωργία κ.α.»

Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας σημείωσε, «Και μιας και μιλάμε για τους κτηνοτρόφους, τηρησα τη δέσμευσή μου να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά τα προβλήματα των παράνομων ελληνοποιήσεων. Είναι κάτι που εκτιμάται από τον αγροτικό κόσμο και εξάλλου το αποτέλεσμα είναι η αυξηση των τιμών του γάλακτος, διότι οι άνθρωποι αυτοί βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με αθέμιτο ανταγωνισμό. Αρα προστατεύουμε το εισόδημα και με το να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά δουλεύει όπως πρέπει.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ