ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μετά τα μέσα του μήνα 17 εκατ. δημοσιονομική πειθαρχία, ακολουθεί νέα δόση παγετού πριν το τσεκ τέλη Οκτώβρη

0

Από τα µέσα του µήνα και µετά κάτι θα αρχίσει να κινείται ξανά στο µέτωπο των πληρωµών του αγροτικού κόσµου, µε µια πρώτη πίστωση να αφορά τον παγετό της άνοιξης, µετά την επιστροφή της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας για το 2020, για να ακολουθήσει µια τακτική πληρωµή αποζηµιώσεων από τον ΕΛΓΑ προς τα τέλη Σεπτεµβρίου. Άγνωστο ακόµα τι θα γίνει µε τις ενισχύσεις λόγω της πανδηµίας, ενώ χρήµατα σε πυρόπληκτους κτηνοτρόφους δεν φαίνεται να πιστώνονται πριν τις αρχές Οκτωβρίου. Το µεγάλο βάρος εν τω µεταξύ πέφτει κατά τα γνωστά, το επόµενο διάστηµα στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, που αφορά όλο τον αγροτικό κόσµο.   

Μάλιστα, µετά και την ανακοίνωση της Κοµισιόν για δυνατότητα καταβολής αυξηµένων άµεσων ενισχύσεων έως 70% από 50% που ισχύει κανονικά, από τις 16 Οκτωβρίου 2021, καθώς και κονδυλίων προγραµµάτων αγροτικής ανάπτυξης έως 85%, από 75% που προβλέπεται συνήθως, οι αρµόδιοι σε πλατεία Βάθη και ∆οµοκού θα µπορούσαν να «δουλεύουν» µε ορόσηµο την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Βέβαια, η παραπάνω διευκόλυνση δεν είναι βέβαιο ότι θα πιάσει τόπο στην Ελλάδα, καθώς, για µια ακόµη φορά η επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣ∆Ε γίνεται µε αργό ρυθµό, τουλάχιστον αυτό το διάστηµα, το µηχανογραφικό σύστηµα συνεχώς «µπλοκάρει» και οι εκκρεµότητες που έχουν αναδειχθεί, ειδικά σχετικά µε το Εθνικό Απόθεµα είναι πολλές και δυσεπίλυτες.

Έτσι, αν και κανείς δεν µπορεί να µιλήσει ακόµα για το πότε χρόνο θα καταστεί δυνατή στην Ελλάδα η πληρωµή της πρώτης δόσης των άµεσων ενισχύσεων, αρκετές πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει µια πίστωση την εβδοµάδα 18 µε 22 Οκτωβρίου. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρµόδιους οργανισµούς πληρωµών κοινοτικών ενισχύσεων, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν, παρ’ ελπίδα,  κάτι δεν βγει στους χρόνους, τότε η πληρωµή του τσεκ θα µετατεθεί για την επόµενη εβδοµάδα και πιθανότατα µέχρι την Πέµπτη 28 Οκτωβρίου.

Όσα πορίσµατα παγετού µαζεύονται, στην επόµενη πληρωµή

Περί τα µέσα Σεπτεµβρίου τοποθετούν από τον ΕΛΓΑ το επόµενο πακέτο για τις αποζηµιώσεις παγετού, µε τα υπόλοιπα από το  εγκεκριµένο κονδύλι των 60 εκατ. ευρώ (που δόθηκε λειψό στην πρώτη πίστωση). Οι νεότερες πληροφορίες µιλούν για µια πληρωµή σε δενδρώδεις καλλιέργειες, µεταξύ των οποίων µήλα, αχλάδια και αµύγδαλα, και ίσως και αµπέλια,  χωρίς όµως να ορίζονται συγκεκριµένες περιοχές. Η πληρωµή θα κινηθεί ανάλογα µε το ρυθµό που θα φτάνουν τα πορίσµατα στα κεντρικά του φορέα και όχι ανά ποσοστό ζηµιάς ανά Περιφέρεια ή ανά καλλιέργεια, όπως στην πρώτη δόση. Σε κάθε περίπτωση υπενθυµίζεται ότι σε εκκρεµότητα παραµένουν οι όψιµες ποικιλίες κερασιών στις ορεινές περιοχές, για τις οποίες θα πρέπει να κατατεθεί φάκελος για πληρωµή αποζηµιώσεων στην Κοµισιόν.

Περί τα 17 εκατ. ευρώ η επιστροφή της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας

Από τις 20 Σεπτεµβρίου και µετά δροµολογεί ο Οργανισµός Πληρωµών την πίστωση της επιστροφής της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας για τις αιτήσεις του έτους 2020, ενός ποσού περί τα 17 εκατ. ευρώ σε συνολικά πάνω από 230.000 δικαιούχους παραγωγούς. Υπενθυµίζεται ότι πρόκειται για χρήµατα που «δεσµεύονται « κάθε χρόνο από τον προϋπολογισµό του έτους για τη στήριξη του εισοδήµατος των γεωργών στο πλαίσιο της ΚΑΠ, για τη δηµιουργία του Αποθεµατικού Γεωργικής Κρίσης, τα οποία και επιστρέφονται στους παραγωγούς µέσα στον Σεπτέµβριο.

Ακόµα «κολληµένες», ούτε κουβέντα για τις ενισχύσεις κορωνοϊού

Καµία επίσηµη ανακοίνωση ακόµα σχετικά µε τις περιβόητες ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, οι οποίες διαρρέεται το τελευταίο διάστηµα ότι «κόλλησαν» στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που µπορεί να έχουν λάβει ορισµένοι από τους αιτηθέντες παραγωγούς. Και να σηµειωθεί ότι πρόκειται για ένα κονδύλι µόλις 24,2 περίπου εκατ. ευρώ το οποίο αφορά παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερµοκηπιακών καλλιεργειών σε ντοµάτες-αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης και βουβαλοτροφίας, το οποίο και έχει ήδη εγκριθεί, αλλά δεν έχει ακόµα λάβει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ