ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Βασική ενίσχυση μέχρι 29 ευρώ το στρέμμα για τα δένδρα 23 ευρώ για αροτραία και 17 για τα βοσκοτόπια

0

Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν, από τη διαµόρφωση του φακέλου της βασικής ενίσχυσης στα 862.598.960 ευρώ ετησίως για τη νέα ΚΑΠ, η κατανοµή των οποίων θα γίνει µε τα ίδια ποσοστά που ισχύουν και σήµερα ανά Αγρονοµική Περιφέρεια Ενίσχυσης (Π.Ε.). ∆ηλαδή, το 25% του ποσού θα κατευθυνθεί για την Π.Ε1: Βοσκοτόπια, το 47% για την Π.Ε.2: Αροτραίες και το 28% στην Π.Ε.3 ∆ενδρώδεις (δέντρα και αµπέλια). Αξίζει να σηµειωθεί εδώ, πως η θεωρητική τιµή (συµπεριλάµβανε και το πρασίνισµα) για το 2019 κατά την τρέχουσα ΚΑΠ ήταν 25, 42 και 50 ευρώ αντίστοιχα για βοσκοτόπια, αροτραίες και δενδρώδεις.

Όπως εξηγεί στην Agrenda πηγή που έχει πολύ καλή γνώση για τη συγγραφή του στρατηγικού σχεδίου της νέας ΚΑΠ η διαµόρφωση της αξίας των δικαιωµάτων έχει ως εξής: «Το πρώτο κοµµάτι αφορά το 60% σύγκλιση για το 2022. Αυτό θα φέρει τα δικαιώµατα όλα µέχρι το 60% του µέσου περιφερειακού όρου. Από 1/1/2023, όλα τα δικαιώµατα θα σηµειώσουν πτώση 22% και άνω. Αυτό αφορά χαµηλές και υψηλές αξίες. Μετά τα δικαιώµατα θα ακολουθήσουν από το 2023 και έως το 2026 πορεία έως την θεωρητική ενιαία περιφερειακή αξία των δικαιωµάτων (σ.σ. 100% σύγκλιση). Όλοι θα λαµβάνουν το ίδιο στρεµµατικό ποσό ανά περιφέρεια ενίσχυσης από τη βασική ενίσχυση το 2026.». Για παράδειγµα εάν κάποιος χρειάζεται 10 ευρώ παραπάνω στο στρέµµα για να βρεθεί στον περιφερειακό µέσο όρο, τότε θα αυξάνεται η ετήσια ενίσχυσή του κατά 2,5 ευρώ ετησίως (10 ευρώ διά τέσσερα, που είναι τα έτη που διανύονται έως την πλήρη σύγκλιση του 2026). Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει για τα δικαιώµατα υψηλότερα από τον περιφερειακό µέσο όρο αλλά µε βήµατα µείωσης και όχι αύξησης όπως αποτυπώθηκε παραπάνω.

Η ιδιαίτερη περίπτωση των βοσκοτόπων

Ο παραπάνω υπολογισµός έγινε µε την παραδοχή ότι ο αριθµός των επιλέξιµων βοσκοτόπων θα παραµείνει κοντά στα 12,7 εκατ. στρέµµατα. Εφόσον προστεθούν στο σύστηµα επιλέξιµα στρέµµατα -ίσως και 10 εκατοµµύρια-, τότε, πολύ απλά ο παρονοµαστής αλλάζει, ενώ το συνολικό ποσό για τη βασική πληρωµή των βοσκοτόπων παραµένει σταθερό. ∆ηλαδή µιλάµε για θεωρητική µέση αξία δικαιωµάτων ΠΕ1: Βοσκοτόπων, 9,8 ευρώ στο στρέµµα, εφόσον τελικά ενεργοποιήσουν 22 εκατ. στρέµµατα δικαιώµατα.

Οι αιτήσεις για Εθνικό Απόθεµα

Το 2022 θα είναι το έτος βάσης για τον επαναϋπολογισµό των δικαιωµάτων που θα γίνει το 2023. Όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους δικαιώµατα δεν θα λάβουν καινούργια, εκτός και αν είναι δικαιούχοι Εθνικού Αποθέµατος που θα ενεργοποιηθεί και στη νέα ΚΑΠ. Εφόσον προστεθούν επιπλέον επιλέξιµα βοσκοτόπια, δικαιώµατα θα µπορούν να λάβουν µόνο από το Εθνικό Απόθεµα. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τον Ευρωπαϊκό Κανονισµό:

Τα κράτη µέλη χρησιµοποιούν κατά προτεραιότητα το Απόθεµά τους για την κατανοµή δικαιωµάτων ενίσχυσης στους ακόλουθους γεωργούς: α) νέους γεωργούς που έχουν δηµιουργήσει πρόσφατα εκµετάλλευση για πρώτη φορά · β) αγρότες που έχουν ιδρύσει πρόσφατα µια εκµετάλλευση για πρώτη φορά, ως επικεφαλής της εκµετάλλευσης και µε κατάλληλη εκπαίδευση ή έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες, όπως καθορίζονται από τα κράτη µέλη για τους νέους αγρότες.

Τα κράτη µέλη µπορούν να θεσπίσουν πρόσθετους κανόνες για τη χρήση του αποθέµατος, συµπεριλαµβανοµένων πρόσθετων κατηγοριών αγροτών που θα εξυπηρετηθούν από το Απόθεµα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξυπηρετηθεί οι οµάδες προτεραιότητας.

Η εξισωτική αποζηµίωση θα επηρεάσει και τα δικαιώµατα

Τα 862.598.960 ευρώ της βασικής ενίσχυσης έχουν υπολογιστεί µε γνώµονα ότι µόλις ένα 5% από τις άµεσες ενισχύσεις θα µεταφερθεί στα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης. Όµως είναι πολύ πιθανό το ποσοστό αυτό να αλλάξει και να ανέλθει έως και 13% σύµφωνα µε τα όσα έχει πει για το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόµου. Σε αυτή την περίπτωση το διαθέσιµο ποσό για τη βασική ενίσχυση µειώνεται στα 790 εκατ. ευρώ.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ