ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με επιδότηση στο 100% του κόστους φύτευσης επιστρέφει στο καλεντάρι το Μέτρο της Δάσωσης

0

Το συγκεκριµένο Μέτρο, είχε ακυρωθεί ώστε να µεταφερθούν πόροι 50 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της εξισωτικής αποζηµίωσης και του µέτρου στήριξης των ελαιοπαραγωγών (Μέτρο 21).

Ωστόσο, τα κονδύλια της µεταβατικής ΚΑΠ (2021-2022) επιτρέπουν πλέον να βγει µια πρόσκληση ακόµα κι µέσα στο έτος. Χαρακτηριστικό είναι πως η απόφαση Παπαγιαννίδη δίνει χρονικό ορίζοντα έως τις 30 Σεπτεµβρίου 2021, για να επαναϋπολογιστούν οι ενισχύσεις.

Στα τεχνικά σηµεία του προγράµµατος, το Μέτρο 8.1 αφορά όλους τους κατόχους γης που σκοπό έχουν να φυτεύσουν δέντρα σε αγροτεµάχια επιλέγοντας µέσα από έναν κατάλογο 108 ειδών (ευγενή πλατύφυλλα, λοιπά δέντρα). Ανάµεσα στα είδη βρίσκονται: Αγριελιά, καρυδιά, καστανιά, µουριά, µαστιχόνδεντρο, δρυς κ.α. Οι ενισχύσεις που παρέχονται είναι τριών µορφών:

Η πρώτη µορφή ενίσχυσης αφορά την επιδότηση της εγκατάστασης φυτείας στο 100% του κόστους. Το µέγιστο ποσό εδώ είχε υπολογιστεί στα 9.090 ευρώ ανά εκµετάλλευση, ωστόσο θα επαναϋπολογιστεί. Στις δαπάνες εγκατάστασης περιλαµβάνονται:

-Εδαφολογική ανάλυση.

-Σύνταξη µελέτης δάσωσης.

-Κατεργασία εδάφους.

-Προµήθεια φυταρίων/πολλαπλασιαστικού υλικού.

-∆ιάνοιξη λάκκων φύτευσης.

-Εγκατάσταση τριτεύοντος αρδευτικού δικτύου.

-Φύτευση βολοφύτων ή γυµνορίζων φυτών.

-Λίπανση φυτών.

-Υλικά και εργασίες περίφραξης.

-Άρδευση φυτών.

Ο νέος υπολογισµός των τιµών ενίσχυσης θα βασιστεί στις τιµές των εγκεκριµένων από το ελληνικό κράτος (Υπουργείο Υποδοµών & Μεταφορών) ενιαίων τιµολογίων εργασιών - Πρασίνου (εγκατάσταση, συντήρηση φυτείας), Οικοδοµικών (περίφραξη) κ.λπ – και όχι σε µέσο όρο τιµών εµπορίου.

Η δεύτερη µορφή ενίσχυσης δίνεται ετησίως και για 8 έτη για την κάλυψη 100% του κόστους για τις εργασίες συντήρησης µε µέγιστο ποσό τα 538 ευρώ (θα επαναϋπολογιστεί).

Η τρίτη µορφή ενίσχυσης είναι ένα 12ετές πριµ που αφορά µόνο αγρότες, ανάλογα το είδος καλλιέργειας που θα «θυσιάσουν» για να βάλουν τα δέντρα: Για παράδειγµα, σε αρδευόµενες εκτάσεις µε σκληρό σιτάρι η αποζηµίωση θα είναι 37,5 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ