ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από τα έξι καθεστώτα που αναδεικνύονται με τη νέα ΚΑΠ ως το «τρύπιο τσουβάλι» της βασικής ενίσχυσης

0

Ανακατονοµή των ενισχύσεων, οικονοµικά κίνητρα µε µέτρα του νέου πρασινίσµατος και των αγροπεριβαλλοντικών προγραµµάτων ανάπτυξης αλλά και στοιχεία ευελιξίας ως προς την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ, διαµορφώνουν σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Κοµισιόν, µετά τη συµφωνία της µεταρρύθµισης που επετεύχθη. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Ανακατανοµή εισοδηµατικής στήριξης
  Η ανακατανοµή της εισοδηµατικής στήριξης θα είναι υποχρεωτική. Τα κράτη µέλη θα αναδιανείµουν τουλάχιστον το 10 % προς όφελος µικρότερων γεωργικών εκµεταλλεύσεων και πρέπει στο στρατηγικό τους σχέδιο να περιγράψουν τον τρόπο µε τον οποίο προτίθενται να το πράξουν.  Για πρώτη φορά, η ΚΑΠ θα περιλαµβάνει κοινωνικές προϋποθέσεις, που σηµαίνει ότι οι δικαιούχοι της ΚΑΠ θα πρέπει να σέβονται στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργατικού δικαίου προκειµένου να λαµβάνουν κονδύλια της ΚΑΠ.

   Θα οριστεί νέο υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο στήριξης των νέων γεωργών στους προϋπολογισµούς των κρατών µελών για την εισοδηµατική στήριξη στο πλαίσιο της ΚΑΠ, ύψους 3%, για νέους γεωργούς (γεωργοί ηλικίας έως και 40 ετών). Αυτή θα µπορούσε να περιλαµβάνει εισοδηµατική στήριξη, επενδυτικές ενισχύσεις ή ενισχύσεις εκκίνησης για νέους γεωργούς.

Οικονοµικά κίνητρα σε αγρότες µε νέα πράσινα Μέτρα

Η νέα ΚΑΠ θα στηρίξει τη µετάβαση προς µια πιο βιώσιµη γεωργία µε αυξηµένες φιλοδοξίες για το κλίµα, το περιβάλλον και την καλή µεταχείριση των ζώων. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την εφαρµογή της µέσω των εθνικών στρατηγικών σχεδίων, σύµφωνα µε την Πράσινη Συµφωνία και σύµφωνα µε τη στρατηγική «Από το αγρόκτηµα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα. Επίσης, εισάγονται νέα εργαλεία τα οποία, σε συνδυασµό µε τον νέο τρόπο εργασίας, θα επιτρέψουν αποτελεσµατικότερες και καλύτερα στοχευµένες επιδόσεις στους τοµείς του περιβάλλοντος, του κλίµατος και της καλής διαβίωσης των ζώων:

    Συνοχή µε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία: Η νέα ΚΑΠ θα ενσωµατώσει πλήρως την περιβαλλοντική και κλιµατική νοµοθεσία της ΕΕ. Τα σχέδια της ΚΑΠ θα συµβάλουν στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Από το αγρόκτηµα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, ενώ θα επικαιροποιηθούν ώστε να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στην κλιµατική και περιβαλλοντική νοµοθεσία από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία.

   Παροχή στήριξης υπό όρους: οι ελάχιστες απαιτήσεις µε τις οποίες πρέπει να συµµορφώνονται οι δικαιούχοι της ΚΑΠ για να λάβουν στήριξη είναι πλέον πιο φιλόδοξες. Για παράδειγµα, σε κάθε γεωργική εκµετάλλευση τουλάχιστον το 3 % της αρόσιµης γης θα προορίζεται για τη βιοποικιλότητα και για µη παραγωγικά στοιχεία, µε δυνατότητα λήψης στήριξης µέσω οικολογικών προγραµµάτων ώστε να επιτευχθεί ποσοστό 7 %. Όλοι οι υγρότοποι και οι τυρφώνες θα προστατεύονται.

Προσφορά οικολογικών προγραµµάτων: θα είναι υποχρεωτική για τα κράτη µέλη. Αυτό το νέο προαιρετικό µέσο θα ανταµείβει τους γεωργούς για την εφαρµογή φιλικών προς το κλίµα και το περιβάλλον πρακτικών (βιολογική γεωργία, αγροοικολογία, ολοκληρωµένη φυτοπροστασία κ.λπ.), καθώς και για βελτιώσεις όσον αφορά την καλή µεταχείριση των ζώων. Τα κράτη µέλη πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον το 25 % του προϋπολογισµού τους για την εισοδηµατική στήριξη σε οικολογικά προγράµµατα, συνολικού ύψους 48 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισµό άµεσων ενισχύσεων.

Αγροτική Ανάπτυξη: Τουλάχιστον το 35 % των κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης θα διατίθεται σε γεωργοπεριβαλλοντικές δεσµεύσεις, οι οποίες προωθούν περιβαλλοντικές και κλιµατικές πρακτικές και πρακτικές καλής διαβίωσης των ζώων.

Ο προϋπολογισµός της ΚΑΠ πρέπει να συµβάλει σηµαντικά στις συνολικές δαπάνες της Ένωσης για το κλίµα. Για ρεαλιστικό και άρτιο υπολογισµό, η Επιτροπή θα προτείνει έως το 2025 νέα, διαφοροποιηµένη προσέγγιση, η οποία θα υπερβαίνει τις υφιστάµενες µεθόδους.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ