ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η αγορά γης δίνει μόρια, και τζίρο σε Νέους Αγρότες και στηρίζει υποψηφιότητα για Σχέδια Βελτίωσης

0

Σε έξτρα µοριοδότηση και ευκολότερη τήρηση δεσµεύσεων µπορεί να οδηγήσει η πρόβλεψη για την αγορά αγροτικής γης στο επιχειρηµατικό σχέδιο των Νέων Αγροτών για την πρόσκληση του 2021. Μάλιστα, τα Σχέδια Βελτίωσης που έρχονται να ανοίξουν µέσα στο ερχόµενο Φθινόπωρο έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους νεαρούς που θα κάνουν αίτηση στο πρόγραµµα να τηρήσουν τα όσα γράφουν στο επιχειρηµατικό τους σχέδιο και µένει να φανεί αν η αγορά γης θα είναι επιλέξιµη προς ενίσχυση.

Να σηµειωθεί εδώ πως κατά την προετοιµασία της περασµένης πρόσκλησης Σχεδίων Βελτίωσης (2017) είχε προβλεφθεί η επιδότηση της αγοράς γης στο 10% του συνολικού κόστους της επένδυσης, κάτι που τελικά, µε την προδηµοσίευση του Μέτρου, δεν προχώρησε.

Ως εκ τούτου, είναι στην ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ αν θα ανοίξει αυτή η δυνατότητα στα πλαίσια των καινούργιων Σχεδίων Βελτίωσης που προωθούνται ως πρόγραµµα που θα συµπέσει µε την πρόσκληση των Νέων Αγροτών, οι οποίοι, θα δικαιούνται µεγαλύτερη ένταση ενίσχυσης και βαθµολογική πριµοδότηση. Η αγορά γης όπως προαναφέρθηκε θα µπορέσει να βοηθήσει και στη µοριοδότηση για το πρόγραµµα Νέων Αγροτών, καθώς αν προβλεφθούν επενδυτικές δαπάνες 10.000-17.500 ευρώ και άνω, τότε ο υποψήφιος δικαιούχος θα λάβει 5-10 µόρια. Σηµειώνεται, ότι µέχρι στιγµής δεν έχει υπάρξει κάποια συγκεκριµένη διευκρίνιση για το ποιες επενδύσεις θεωρούνται πως συµβάλλουν σε αυτό το κριτήριο, ως εκ τούτου, η αγορά γης, είναι στο παιχνίδι. Άλλωστε, το επιχειρηµατικό σχέδιο θα υποβληθεί το Σεπτέµβριο όταν ανοίξει η πρόσκληση, οπότε υπάρχει ακόµα χρόνος. Παράλληλα η αγορά γης µπορεί να βοηθήσει και στην επίτευξη των δεσµεύσεων για ελάχιστο τζίρο στο 50% της τυπικής απόδοσης που προκύπτει από τη δήλωση ΟΣ∆Ε 2021.

Με περισσότερα στρέµµατα ο νέος αγρότης µπορεί να αυξήσει κατά ένα βαθµό µετά το πρώτο έτος τις πωλήσεις του έχοντας µεγαλύτερη έκταση, και επίσης να αυξήσει την τυπική του απόδοση κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού σχεδίου. Υπενθυµίζεται πως µε βάση την προδηµοσίευση του Μέτρου 6.1, κατά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηµατικού τους σχεδίου οι Νέοι Αγρότες καλούνται να επιτύχουν τυπική απόδοση αυξηµένη κατά τουλάχιστον 20% αλλά σε κάθε περίπτωση µεγαλύτερη ή ίση των: α) 16.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, β) 14.000 ευρώ για τα νησιά µε πληθυσµό άνω των 3.100 κατοίκων, πλην Κρήτης και Εύβοιας, γ. 10.700 ευρώ για τα νησιά µε πληθυσµό µικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ