ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επιδότηση ασφαλίστρου αγροτικής παραγωγής και εγγυήσεις Δημοσίου για μικρά δάνεια αγροτών σε πρόγραμμα

0

Τις προτάσεις για την ενεργοποίηση των ολοκαίνουργιων αυτών επενδυτικών δράσεων από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2022, έχει στα χέρια του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός. Όπως δήλωσε στην Agrenda υψηλόβαθµο στέλεχος των διαχειριστικών αρχών του ΠΑΑ, ακόµα και µέσα στο µήνα αναµένεται να υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Υπουργό. Το σχέδιο βέβαια δεν έχει περάσει τον ευρωπαϊκό σκόπελο (απαιτείται η σχετική έγκριση) εξού και ο λόγος της καθυστέρησης στις ανακοινώσεις, ωστόσο µετά τα Βιολογικά, τους Νέους Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης, τα νέα Μέτρα αναµένεται να ενεργοποιηθούν µέσα στη διετία.

Μία από αυτές τις δράσεις που εξετάζεται να ενεργοποιηθεί είναι ένα ειδικό Μέτρο για την επιδότηση ασφαλίστρου αγροτών όσον αφορά ασφαλιστικούς κινδύνους που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Το συγκεκριµένο Μέτρο (κωδική ονοµασία Μέτρο 17) είχε ενταχθεί στο ΠΑΑ της τρέχουσας περιόδου αλλά τελικά διαγράφηκε και δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Από την άλλη, έχει «κλειδώσει» η ενεργοποίηση του Μέτρου των µικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ για τους αγρότες.  Σκοπός των αρχών είναι να ενεργοποιηθεί το συγκεκριµένο εργαλείο µέχρι το τέλος του έτους, και, να βγουν στην αγορά τραπεζικά προϊόντα που θα έχουν αρκετά µειωµένο επιτόκιο, και, να προσφέρονται τα δάνεια µε µηδενικές εξασφαλίσεις, καθώς το ποσό των δανείων είναι αρκετά µικρό. Στις σκέψεις των διαχειριστικών αρχών βρίσκεται επίσης η παράλληλη ενεργοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας, δηλαδή το κάθε δάνειο να συνοδεύεται και από συµβουλευτικές υπηρεσίες προς τον δικαιούχο. Αυτό είναι ένα µοντέλο που ακολουθείται από διεθνείς τραπεζικούς οργανισµούς και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στα προϊόντα που προσφέρει προς τους δανειολήπτες.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ