ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Με δράσεις του νέου πρασινίσματος σταθερές οι επιδοτήσεις ΚΑΠ

0

«Με τις περικοπές στις επιδοτήσεις που θα δουν όσοι παραγωγοί δεν συµµετάσχουν στο νέο πρασίνισµα ειδικά στις αροτραίες καλλιέργειες όπως το βαµβάκι, µιλάµε απλά για αιτία πολέµου» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda πηγή που έχει πολύ καλή γνώση της προετοιµασίας για τον στρατηγικό φάκελο της ΚΑΠ στη χώρα µας.

Αυτό έχουν ξεκινήσει να το χωνεύουν και οι εθνικές αρχές παρά το «αντάρτικο» που επιχειρούν κατά καιρούς στα Συµβούλια Υπουργών ώστε να µειωθούν οι σχετικές απαιτήσεις. Τώρα καλούνται να σχεδιάσουν και να καταθέσουν στην Κοµισιόν εντός του έτους τις σχετικές επωφελείς για το περιβάλλον δράσεις, στις οποίες θα πρέπει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας να συµµετάσχουν ώστε να ισοφαρίσουν τις απώλειες (κατάργηση πρασινίσµατος) και να είναι σε θέση να απορροφούν περί τα 450-500 εκατ. ευρώ ετησίως. Αλλιώς τα χρήµατα αυτά χάνονται από τα ταµεία της ΚΑΠ από το 2025.

Σηµειώνεται εδώ πως µερικοί παραγωγοί που θα µπουν «δυνατά» στις δράσεις αυτές ίσως δουν ακόµα και αύξηση στην ετήσια επιδότηση σε σχέση µε όσα λαµβάνουν την τρέχουσα περίοδο, καθώς η συγκεκριµένη ενίσχυση πάει στο στρέµµα ή στο κεφάλι ζώου και δεν έχει καµία σχέση µε τα δικαιώµατα.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως ο δικαιούχος µπορεί να συµµετάσχει σε όσες δράσεις θέλει και να λαµβάνει πριµοδότηση από πολλαπλές πηγές.

Για τις αροτραίες καλλιέργειες, µία δράση που έχει θέσει ισχυρή υποψηφιότητα ένταξης, είναι η στρεµµατική πριµοδότηση για τη χρήση παρεµποδισµένων λιπασµάτων και γενικότερα για τη χρήση προϊόντων ειδικής θρέψης.  Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η ενίσχυση αµειψισποράς και αγρανάπαυσης (δέσµευση για µεγάλο ποσοστό της έκτασης), ενώ εξετάζονται και καλλιεργητικές τεχνικές ανά καλλιέργεια για την προστασία των υδάτων.

Στα δέντρα, το µέτρο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες έχει να κάνει µε την καταστροφή των κλαδεµάτων αντί της καύσης. Στις αροτραίες καλλιέργειες από την άλλη, η εναλλαγή καλλιεργειών σε µεγαλύτερο βαθµό από ότι εφαρµόζεται σήµερα (καλλιεργούµενες εκτάσεις µεγαλύτερες των 100 στρεµµάτων υποχρεούνται να έχουν διαφoρετικές καλλιέργειες σε κάποιο ποσοστό) θεωρείται ως και η πιο εύκολα εφαρµόσιµη από τους Έλληνες αγρότες οπότε επίσης βρίσκεται υψηλά στη λίστα των εξεταζόµενων µέτρων.

Για τους κτηνοτρόφους φαίνεται πως έχει κλειδώσει το µέτρο «∆ιατήρηση Μόνιµων Βοσκοτόπων», που θα προσφέρει σε όλους όσους διαθέτουν βοσκήσιµη γη και διατηρούν ένα ελάχιστο ποσοστό ζώων ανά στρέµµα (π.χ 0,2 ΜΜΖ ανά στρέµµα) µία πρόσθετη ενίσχυση επί της βασικής.

Για να µην «ξεφύγει» το µέτρο και για να διατηρηθεί το στρεµµατικό ποσό σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αναµένεται να τεθεί ένα µέγιστο στρεµµατικό όριο έκτασης που θα επιδοτείται όπως γίνεται για παράδειγµα µε την εξισωτική αποζηµίωση. Παράλληλα, πολύ πιθανό είναι να διαµορφωθεί και ένα ειδικό πρόγραµµα ενίσχυσης στα πλαίσια των άµεσων ενισχύσεων που θα προωθεί δράσεις για την ευζωία των ζώων.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ