ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Προκαταβολή το Μάιο, μάλιστα άνω του 70% της ενιαίας ενίσχυσης αιτούνται με επιστολή οι υπουργοί της Ε.Ε.

0
Αγροτικες επιδοτησεις

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το οποίο ζητούν είναι να λυθεί και τυπικά το ζήτημα με την επίσπευση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, ώστε να μπορέσει να εκταμιευθεί μέσα στο Μάιο χωρίς τη χρήση κρατικών κονδυλίων και μάλιστα με αύξηση πέραν του 70% που ήδη έχει ανακοινωθεί.

Στην επιστολή τους οι υπουργοί, τονίζουν ότι παραμένει η ανάγκη για επείγουσα πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καλώντας για μία ακόμη φορά την Κομισιόν να ενεργοποιήσει τα μέτρα ιδιωτικής αποθεματοποίησης για γάλα, αιγοπρόβειο κρέας, τυριά κ.α, που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι το δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ μέσα στο Μάϊο έχει ήδη ανοίξει η Ιταλία, ύστερα από τροπολογία της Επιτροπής Προϋπολογισµού της Γερουσίας, ως ένα µέτρο άµεσης βοήθειας στον γεωργικό τοµέα. Ένας δρόμος στον οποίο δείχνουν να κινούνται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα που υπογράφει επίσης την Επιστολή, ως μια κίνηση ανακούφισης, έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα με κόστος για τον προϋπολογισμό.

Αναλυτικά η κοινή επιστολή των υπουργών Γεωργίας προς την Κομισιόν αναφέρει:

Οι Υπουργοί Γεωργίας της Ιρλανδίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας , Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία, με την υποστήριξη της Κροατίας:

Aναγνωρίζουν τον αντίκτυπο της κρίσης COVID-19 σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Τονίζουν ότι η κοινή μας άμεση προτεραιότητα σε αυτήν την έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας

Υπογραμμίζουμε τον ζωτικό ρόλο των αγροτών και του ευρύτερου αγροδιατροφικού τομέα στη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας και του εφοδιασμού με τρόφιμα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, καθώς και το ουσιαστικό πλαίσιο που παρέχεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ως προς αυτό, και την ανάγκη για ισχυρή ΚΑΠ στο μέλλον.

Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Σημειώνουμε με ανησυχία τις αναδυόμενες επιπτώσεις στην αγορά από την κρίση COVID-19 στον τομέα της αγροδιατροφής, οι οποίες είναι ήδη σημαντικές στην περίπτωση ορισμένων υποτομέων.

Θεωρούμε ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες για τους Ευρωπαίους αγρότες, για τη βιομηχανία τροφίμων και για την αγροτική οικονομία.

Καλωσορίζουμε την αλληλεγγύη που έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα στην ευρωπαϊκή απάντηση, μεταξύ άλλων μέσω του νέου προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, των κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση των συνόρων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, και τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν ορισμένες ευελιξίες γύρω από την ΚΑΠ.

Θεωρούμε ότι, ωστόσο, παραμένει η ανάγκη για επείγουσα πρόσθετα κατάλληλα και υπεύθυνα μέτρα να ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο της ΚΑΠ αυτή τη στιγμή.

agronews

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ