ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Άμεσα μέτρα στήριξης αγροτών - κτηνοτρόφων από την πανδημία του κορωνοϊού

0

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Κρήτης

Την άμεση λήψη μέτρων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ζητά σε ανακοίνωσή του το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Tα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων ήταν ήδη πολλά πριν από τον "κορωνοϊό".

Το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κρήτης έχει αναδείξει και έχει παλέψει με πολλούς τρόπους για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Δυστυχώς κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν έχει λυθεί, εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα όμως, υπάρχει, μια καινούργια χειρότερη πραγματικότητα, η οποία εξελίσσεται σε κρίση, όχι μόνο υγειονομική αλλά και οικονομική!

Αυτή την περίοδο παλεύουμε ώστε να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα για να καλύψουμε τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Η προσπάθεια αυτή γίνεται ουσιαστικά χωρίς καμία κρατική στήριξη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια κυρίως σε καναλάρχες, επιχειρηματίες, κλινικάρχες, κλπ.

Ενώ οι τιμές στα ράφια των σουπερ μάρκετ είναι στα ύψη οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα. Στους κατεστραμμένους ελαιοπαραγωγούς και τους απλήρωτους σταφυλοπαραγωγούς που η κυβέρνηση αγνοεί πλήρως έρχονται να προστεθούν οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Οι τιμές στα πρώιμα κηπευτικά είναι πολύ κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα τεράστιες ποσότητες να θάβονται καθημερινά σε χωματερές αφού μεγάλο μέρος την παραγωγής μένει εκτός αγοράς.

Στο υψηλό κόστος παραγωγής και τις υψηλές τιμές στις ζωοτροφές έρχεται να προστεθεί και η κατρακύλα στις τιμές στο γάλα και το κρέας για τους κτηνοτρόφους. Σαν να μην έφτανε αυτό απειλούνται και από πάνω από τους τυροκόμους ότι δεν θα παραλαμβάνουν γάλα μετά τις γιορτές ενώ ήδη τους μειώνουν τις τιμές.

Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και οι «εκλεκτοί» τους προσκεκλημένοι «εκπρόσωποι» αγροτοκτηνοτρόφων με τις τηλεδιασκέψεις τους όχι μόνο δεν έδωσαν λύση σε αυτά τα προβλήματα αλλά αποπροσανατολίζουν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους εμφανιζόμενοι ότι αγωνιούν και προσπαθούν.

ΟΧΙ άλλο δούλεμα! Τους έχουμε πάρει χαμπάρι!

Είναι οι ίδιοι που παρά την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω της πανδημίας έχουν παρατήσει τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης με μεγάλες ελλείψεις, που σε αυτή την δύσκολη περίοδο αλίμονο σε αυτόν που θα χρειαστεί να γιατροπορευτεί στην ύπαιθρο.

Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα Κρήτης που συγκροτήθηκε από 17 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους και 2 επιτροπές αγώνα που όλα αυτά τα χρόνια δεν σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε για τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης δηλώνουμε και τώρα, σε αυτές τις συνθήκες ότι έχουμε φωνή και διεκδικούμε:

    Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος.
    Άμεση στήριξη των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών που βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
    Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
    Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
    Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
    Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις - βιομηχανίες. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
    Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
    Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
    Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
    Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ