ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τέλος άρδευσης στο νερό από πηγάδια και γεωτρήσεις

0

Μια νέα «έκπληξη» περιμένει τους κατόχους γεωτρήσεων και όσους εκμεταλλεύονται νερό για δική τους χρήση είτε το πουλούν καθώς σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, θεσπίζονται κανόνες για την κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος.

Η αποκάλυψη των στοιχείων έγινε στη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής του «Ράδιο Κρήτη» όπου και έγινε σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει φόρους και χαράτσια και στην εκμετάλλευση του νερού που αντλείται από γεωτρήσεις και πηγάδια.

Η επιβάρυνση για τους αγρότες υπολογίζεται στα 6 ευρώ ανά στρέμμα, το χρόνο, ενώ αναμένεται να ισχύσει από το 2020.

Για πρώτη φορά θεσμοθετείται το λεγόμενο περιβαλλοντικό τέλος και σύμφωνα με τις πληροφορίες η χρέωσή του δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κυβικό μέτρο αρδευτικού νερού που καταναλώνεται.

Παράλληλα, υποχρεούνται οι πάροχοι νερού για αγροτική χρήση «να μεριμνήσουν για τη σταδιακή τοποθέτηση υδρομετρητών στο σύνολο των χρηστών του δικτύου εντός τριετίας», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το μέτρο δεν αναμένεται να ισχύσει πριν από το 2020.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένοι θα είναι οι αγρότες που διαθέτουν μεγάλες εκμεταλλεύσεις και καλλιέργειες που απαιτούν πολύ νερό, καθώς το τέλος άρδευσης εφαρμόζεται ανά στρέμμα καλλιέργειας και ανά κυβικό μέτρο.

Αυτό, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες γης αποτελεί ένα κοινωνικά άδικο μέτρο, αφού προ μηνών το ίδιο το Υπουργείο διαβεβαίωνε ότι δεν θα επιβληθεί τέλος και καλούσε τους πολίτες να δηλώσουν πηγάδια και γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 της απόφασης που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, «ο τρόπος τιμολόγησης από τους παρόχους των υπηρεσιών για αγροτική χρήση στους τελικούς χρήστες γίνεται βάσει μικτού συστήματος χρέωσης.

Το σύστημα χρέωσης αποτελείται από δύο μέρη:

α) ένα σταθερό τέλος και

β) ένα μεταβλητό ανά μονάδα νερού, το οποίο αυξάνεται βάσει της αύξησης της κατανάλωσης.

Το σταθερό τέλος εφαρμόζεται στην άρδευση ανά στρέμμα καλλιέργειας.

Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι εφικτή η καταμέτρηση του ύδατος για άρδευση ώστε να γίνεται χρέωση ανά κυβικό μέτρο, και μέχρι όλοι να τοποθετήσουν υδρομετρητές -το αργότερο μέχρι το 2024- ο πάροχος εκτιμά την ποσότητα του νερού, που καταναλώθηκε, είτε κατά έκταση γης και είδος καλλιέργειας, καθώς και μέθοδος άρδευσης, είτε κατά χρόνο χρήσης του αρδευτικού νερού.

Πάντως, ο αγροτικός κόσμος δηλώνει ότι δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις και η αύξηση του κόστους άρδευσης αποτελούσε μια από τις «κόκκινες» γραμμές τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ