ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Ξανανοίγει» η όρεξη για το δάκο που παίρνει τη... ρεβάνς

0

Τη... "ρεβάνς" επιχειρεί τώρα, γύρω στους δύο περίπου μήνες πριν αρχίσει η συγκομιδή της ελιάς στο νησί μας, να πάρει από τους παραγωγούς ο... δάκος, που προφανώς και δεν μπορεί να... "πιστέψει" πώς γίνεται, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη δακοκτονία από την πλευρά του κράτους, αυτός να μην έχει καταφέρει αυτό το καλοκαίρι να κάνει το... "μεγάλο φαγοπότι"...

Όπως αποδεικνύεται πλέον, στους καύσωνες και πολύ λιγότερο στην ανθρώπινη παρέμβαση οφείλουν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τη μειωμένη δακοπροσβολή, η οποία όμως τις τελευταίες μέρες έχει αρχίσει να αυξάνεται επικίνδυνα, λόγω των κλιματικών συνθηκών του φθινοπώρου.

Η τιμή του ελαιολάδου, στο μεταξύ, δείχνει ανοδικές τάσεις και υπάρχει και μια αισιόδοξη κατάσταση, αλλά συγκρατημένη, τόσο για τη νέα παραγωγή του προϊόντος όσο και για την εκκίνηση των τιμών!

Καλά εξελίσσεται η χρονιά ως προς την παραγόμενη ποσότητα και τη διακύμανση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη, ωστόσο τις τελευταίες μέρες υπάρχει ανησυχία ως προς τη δακοπρoσβολή. Μέχρι και 4,45 ευρώ το λίτρο δίνει τις τελευταίες μέρες έμπορος του νομού Ρεθύμνου, για να μπορέσει να δελεάσει τους ελαιοπαραγωγούς να του παραδώσουν ελαιόλαδο, καθώς, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώνεται η χρονιά και μπαίνουμε στη νέα ελαιοκομική περίοδο, υπάρχουν ακόμα στα χέρια των παραγωγών μεγάλες ποσότητες απούλητου ελαιολάδου περυσινής εσοδείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, κυρίως στους κύκλους των συνδικαλιστών των αγροτών.

«Άμεσος κίνδυνος καταστροφής»

Ποια είναι όμως η αλήθεια για τη δακοπροσβολή στην παρούσα φάση σε ολόκληρη την Κρήτη; Ανήσυχος δηλώνει στην εφημερίδα μας ο τεχνολόγος γεωπόνος και συνδικαλιστής Άρης Κοζής, που τονίζει χαρακτηριστικά μέσα από την εικόνα που έχει ο ίδιος αποκτήσει στις συζητήσεις του με τους ελαιοπαραγωγούς: «Όπου δεν έχουν γίνει ψεκασμοί, υπάρχουν 40 και 50 δάκοι μέσα στις παγίδες. Όπου γίνονται ψεκασμοί, οι δάκοι είναι πολύ λιγότεροι. Γι' αυτό θα επιστήσουμε την προσοχή στους παραγωγούς να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να κάνουν τα ψεκάσματα που πρέπει να γίνουν για το δάκο».

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κρήτης, ο Άρης Κοζής τονίζει ότι τώρα γίνεται ο δεύτερος ψεκασμός. «Αλλά ο δάκος λόγω καιρού, λόγω ότι πέφτουν σιγά-σιγά οι θερμοκρασίες και ανεβαίνει η υγρασία, τώρα θα αρχίσει να κάνει ζημιά»...

Στο ερώτημά μας για τον μίνι καύσωνα τα τελευταίων ημερών και κατά πόσο θα συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του δάκου, ο ίδιος απαντά ότι «αυτές είναι θερμοκρασίες κάτω των 35 βαθμών. Σίγουρα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο δάκο, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Εξάλλου αυτές οι θερμοκρασίες θα είναι μέχρι την Κυριακή (σ.σ. αύριο), ουσιαστικά. Και οριακά μπορεί να καλμάρει για λίγο ο δάκος. Μετά όμως θα έχουμε πάλι χαμηλότερες θερμοκρασίες και θα πρέπει οι παραγωγοί να έρθουν σε επαφή με τους γεωπόνους τους και να κάνουν τους ψεκασμούς με μεγάλη προσοχή»...

Όπως ξεκαθαρίζει ο Άρης Κοζής, από τώρα και μετά, που φτάνουμε στη φάση της συγκομιδής, δεν επιτρέπονται όλα τα φάρμακα. Υπάρχουν φάρμακα, δηλαδή, με υπολειμματικότητα που φτάνει και τους πέντε με έξι μήνες. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μικρής υπολειμματικότητας φάρμακα και όλα θα πάνε καλά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή πάνω στα δέντρα, πάνω από το μέσο όρο της παραγόμενης ποσότητας στο νομό Ηρακλείου, και μπορούμε φέτος, αν προσέξουμε, να έχουμε πολύ καλές ποιότητες και υψηλές ποσότητες ελαιολάδου. Πάντως επισημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα της δακοκτονίας, διότι φέτος περισσότερο από ποτέ αποδείχτηκε στην πράξη η αποτυχία του.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται κυρίως από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας, στην Κρήτη η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή θα προσεγγίσει συνολικά τους 85 χιλιάδες τόνους. Αυτή η παραγωγή είναι μεν μεγαλύτερη από την περυσινή των 55 χιλιάδων τόνων, δε θα φτάσει όμως τους 120 χιλιάδες τόνους που αποτελεί τη μέγιστη δυναμική της παραγωγής του νησιού κατά την τελευταία δεκαετία. Θα κυμανθεί έτσι στο 70% της μιας γενικής βεντέμας, αλλά και αυτό εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν και η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της δακοκτονίας, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και τον επιστημονικό του συνεργάτη Νίκο Μιχελάκη.

«Απέτυχε το σύστημα της δακοκτονίας»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, μας μετέφερε εξάλλου χθες και μια παρέμβαση του ΤΕΙ Κρήτης που έγινε στο Ρέθυμνο προς το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. «Οι καθηγητές του ΤΕΙ Κρήτης τού έβαλαν το θέμα της ανάγκης να αλλάξει ο τρόπος της δακοκτονίας. Του είπαν ότι ειδικά φέτος δεν έχει γίνει καθόλου καλός σχεδιασμός. Ανέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα έκανε θάλασσα. Καταρχήν τα φάρμακα για τον τρίτοι ψεκασμό δεν έχουν έρθει ακόμα. Και μας έχουν πει ότι μπορεί να έρθουν στις 14 Σεπτεμβρίου»...

Ο ίδιος επισημαίνει, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα ψεκασμών από τους ίδιους τους παραγωγούς, αν δεν ψεκάζουν ταυτόχρονα οι παραγωγοί σε όλες τις περιοχές.

«Δεν ψεκάζουν στα περιφραγμένα»

Εξάλλου, ο ελαιοπαραγωγός Βαγγέλης Ρουσοχατζάκης κατήγγειλε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι δε γίνονται ψεκασμοί σε περιφραγμένα λιόφυτα. «Λένε ότι ειδοποιούν πότε είναι να ψεκάσουν για να έχουμε ανοιχτά τα λιόφυτά μας. Ποιους ειδοποιούν και πότε; Έχω κάνει μέχρι σήμερα μέσα στο καλοκαίρι 25 τηλεφωνήματα στους αρμόδιους για να ζητήσω να μου ψεκάσουν και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Έχω δύο περιφραγμένα λιόφυτα στον Καρτερό και έχουν μείνει αψέκαστα. Το ίδιο ισχύει και με άλλους που γνωρίζω. Παρακαλώ την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους αρμόδιους φορείς να το δουν αυτό το θέμα, διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα»...

Ανοδική τάση των τιμών

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ανοδικές είναι οι τιμές παραγωγού του κρητικού ελαιολάδου. Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, τις τελευταίες μέρες από έμπορο του νομού του δίνεται τιμή στα 4,45 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών.

Από 3,50 έως 3,90 ευρώ το κιλό είναι οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη στο δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με ημερομηνία δημοσίευσης την 6η Σεπτεμβρίου. Από τις 19 επιχειρήσεις (ιδιωτικές και συνεταιριστικές), οι 6 δηλώνουν ότι δεν αγοράζουν λάδι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ