ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Παιδιά – Επεμβάσεις: Πότε είναι καλύτερη η μετεγχειρητική πορεία

0

Το κλειδί για την ταχύτερη και ευκολότερη προσαρμογή του παιδιού μετά από μια επέμβαση αποτελούν οι συνθήκες που επικράτησαν στη χειρουργική αίθουσα. Συγκεκριμένα, αρκεί να περιοριστούν οι διάφοροι θόρυβοι πριν αλλά και μετά την επέμβαση, ισχυρίζονται οι ερευνητές που παρουσίασαν τα πρόσφατα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων στη Νέα Ορλεάνη.

«Η χρονική περίοδος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι ιδιαιτέρως απρόβλεπτη για τους γονείς. Με μικρές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στο χειρουργικό περιβάλλον, πετύχαμε να μειώσουμε σημαντικά την αβεβαιότητα αυτή των γονέων ως προς τους βασικούς τομείς της διάθεσης, σίτισης και συμπεριφοράς του παιδιού» ανέφερε η Δρ Nguyen Tram, ερευνήτρια στην παιδιατρική κλινική Nationwide Children’s Hospital στο Κολόμπους του Οχάιο.

Ο υπερβολικός θόρυβος στο χειρουργείο μπορεί να αυξήσει το άγχος και να επηρεάσει αρνητικά την αίσθηση ασφάλειας και άνεσης των ασθενών. Γίνεται ιδιαιτέρως εμφανές στις περιπτώσεις που ο ασθενής συνέρχεται από τη χορήγηση αναισθησίας, σημείωσε η ερευνητική ομάδα.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές εξέτασαν τη μετεγχειρητική συμπεριφορά  64 παιδιών προσχολικής ηλικίας στα οποία  χορηγήθηκε ένα ηρεμιστικό και μετά αναισθησία για αμυγδαλεκτομή/αδενοειδεκτομή (κρεατάκια) ή οδοντιατρική επέμβαση σε δύο διαφορετικά χειρουργικά περιβάλλοντα· ένα περιβάλλον για την «ομάδα ελέγχου» με τη συνήθη φασαρία του χειρουργείου και ένα πειραματικό περιβάλλον με μειωμένη την ένταση σε θορύβους με σίγαση των συσκευών επικοινωνίας, μείωση του προσωπικού του χειρουργείου και του φωτισμού.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια λίστα με δείκτες ανεπιθύμητης συμπεριφοράς πριν απο τη χορήγηση αναισθησίας και αξιολόγησαν το στρες των ασθενών με μια κλίμακα προεγχειρητικού άγχους, ενώ για τη μετεγχειρητική συμπεριφορά συγκέντρωσαν απαντήσεις από τους γονείς από ένα ερωτηματολόγιο για την πρώτη και πέμπτη ημέρα μετά την επέμβαση.

Τα παιδιά στην ομάδα μειωμένου θορύβου είχαν λιγότερα ξεσπάσματα, ήταν λιγότερο ιδιότροπα ως προς το φαγητό και έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το τι συνέβαινε γύρω τους.

Η συμπεριφορα που έπεται ενός ήσυχου περιβάλλοντος μετά τη γενική αναισθησία ενδεχομένως προκύπτει από την ίδια ανάγκη που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για ένα ήσυχο περιβάλλον ώστε να πετύχουν έναν καλό βραδινό ύπνο, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Καταφέραμε να δείξουμε πώς ο μειωμένος θόρυβος στο χειρουργείο μπορεί να βελτιώσει τη μετεγχειρητική συμπεριφορά των παιδιών κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γενική αναισθησία. Η φασαρία όχι μόνο επηρεάζει άμεσα τους ασθενείς, αλλά μπορεί δυνητικά να επηρεάσει την ασφάλειά τους μειώνοντας την επικοινωνία ιατρονοσηλευτικού προσωπικού-νοσηλευόμενου και την αναγνώριση των ηχητικών και οπτικών συναγερμών κατά την κρίσιμη περίοδο της εισαγωγής» κατέληξε η Δρ Tram.

ygeiamou.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ