rethemnos-sprite
ΥΓΕΙΑ

Τροφές που βοηθούν την άθληση

Η Άσκηση και ο Αθλητισμός ήταν ανθρώπινες ενέργειες γνωστές και επιβεβλημένες από αρχαιότατους χρόνους. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι θεωρούσαν την άσκηση και τον αθλητισμό ως μια αναγκαία καθημερινή ενέργεια , γιατί πίστευαν ότι βοηθά και προάγει την υγεία του ανθρώπου. Εξ άλλου οι <<Ολυμπιακοί Αγώνες>> είναι γέννημα και θρέμμα των Αρχαίων Ελλήνων .

Τι όμως βοηθά την άθληση του ατόμου; Η απάντηση είναι η σωστή διατροφή και η καλή ψυχολογία.

Η  Αμερικάνικη Ακαδημία Διατροφής και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής, δηλώνουν στην κοινή επίσημη θέση τους, ότι η βέλτιστη αθλητική διατροφή προάγει την αθλητική απόδοση, αλλά και τη μετά προπονητική -μετά αγωνιστική αποκατάσταση του οργανισμού.

Οι αθλούμενοι και οι αθλητές πρέπει να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες τους με τα αναγκαία τρόφιμα, πλούσια σε υδατάνθρακες πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ανάλογα το επίπεδο του αθλητή, τις επιδόσεις του, το χρόνο συμμετοχής του σε αγώνες, οι ανάγκες του σε είδος διατροφής, διαφοροποιούνται.

Δυστυχώς όμως υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με την αθλητική διατροφή και είναι πολλοί οι αθλητές που στην προσπάθεια τους να κερδίσουν το πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, επιλέγουν διάφορες επικίνδυνες και ακατάλληλες δίαιτες, όπως συμπληρώματα διατροφής και φάρμακα, ελπίζοντας να βελτιώσουν την απόδοση τους.

Ενέχουν δε πολλούς κινδύνους, οι βεβιασμένες προσπάθειες απώλειας βάρους , σε νέους αθλητές ή αθλήτριες, γιατί μπορεί να θέσουν  σε άμεσο κίνδυνο την σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη και να επηρεάσουν  τις αθλητικές επιδόσεις τους. Η αυξομειώσεις του σωματικού βάρους πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω κάποιου εξατομικευμένου προγράμματος αθλητικής διατροφής, ανάλογα με το είδος της άθλησης και το επίπεδο του αθλητή, ώστε να επιτευχθεί ισορροπία της μυϊκής μάζας και του μυϊκού λίπους . 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα βασικά καύσιμα κατά την διάρκεια της άσκησης και η επαρκής πρόσληψη τους είναι αναγκαία για την καλύτερη απόδοση του αθλούμενου και του αθλητή. Έτσι λοιπόν το πρωινό πρέπει να αποτελείται  με κάποιο από τα παρακάτω .

1.Γάλα με δημητριακά και ένα φρέσκο φρούτο

Τα δημητριακά θα πρέπει να είναι σε μίγμα και να περιέχουν στάρι ολικής επεξεργασίας, κριθάρι, βρώμη και γιατί όχι και χαρουπάλευρο, ξηρά φρούτα (μάνγκο, παπάγια )

2.Πολύσπορο ψωμί με μέλι και ένα ποτήρι φρέσκος φυσικός χυμός

Το πολύσπορο ψωμί είναι προτιμητέο , γιατί περιέχονται φυτικές ίνες .Ο δε  φρέσκος φυσικός χυμός ανάλογα με τη φύση του , περιέχει βιταμίνες C,E,D , απαραίτητες για την άμυνα του οργανισμού και μάλιστα θα πρέπει να καταναλώνεται άμεσα .

3.Τοστ , ξηροί καρποί και ένα φρέσκο φρούτο

Το τοστ μπορεί να αποτελείται από τυρί και κάποιο ελαφρύ αλλαντικό  . Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι , κάποια από καρύδια , αμύγδαλα , σύκα , σταφίδες .Το φρούτο ή μήλο , ή αχλάδι , ή μπανάνα , ή κεράσια ,ή σταφύλια .Όλα σε κατάλληλες ποσότητες ανάλογα με το βαθμό άσκησης του αθλουμένου

4.Γιαούρτη με αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί

Στο γιαούρτη μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, ακτινίδιο, δαμάσκηνα, μάνγκο), από ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα).

Όταν καταναλώνουμε  κάποιο από τα παραπάνω πρωινά , μπορούμε να το συνδυάζουμε με κάποιο από τους αγαπημένους μας καφέδες.

Το μεσημεριανό και βραδινό γεύμα θα πρέπει να είναι προσεγμένα και ανάλογα με το είδος και το βαθμό άθλησης του αθλουμένου να είναι

-Κρέας.

Η πρωτεΐνη του κρέατος  είναι αναγκαία για τους όλους τους αθλούμενους και ιδιαίτερα για εκείνους που κάνουν ιδιαίτερης έντασης και διάρκειας  ασκήσεις (αρσιβαρίστες , παλαιστές , μποξέρ, ποδοσφαιριστές κ.λ.π). Συγκεκριμένα η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στη μυϊκή πρωτεινοσύνθεση.

-Λιπαρές ύλες

Η ποιότητα των λιπαρών παίζει σημαντικό ρόλο στους αθλούμενους , γι’ αυτό πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή .Τα χαρακτηριζόμενα ως <<καλά>> λιπαρά είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα  όπως ελαιόλαδο , αμυγδαλόλαδο  , αλείμματα ξηρών καρπών (π.χ ταχίνι, φυστικοβούτυρο )  και  αυτά πρέπει  να  καταναλώνουν οι αθλητές

Να αποφεύγουν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που είναι τα κακά και προέρχονται από ζωικούς οργανισμούς.

- Ψάρια πλούσια σε ω-3

Τα ψάρια πλούσια σε ω-3  είναι ο σολομός , η σαρδέλα , ο γαύρος , τόνος , πέστροφα, ρέγγα , σκουμπρί .

-Υγρά

Η επαρκής πρόσληψη υγρών τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ενισχύεται η  αθλητική απόδοση, ενώ η αφυδάτωση οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν ακολουθώντας κατά προσέγγιση τα παραπάνω διατροφικά, που σχετίζονται με την βελτίωση της άσκησης, μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατόν αποτελέσματα.