ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην κορυφή του βράχου προκαλεί δέος: Το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου με τα χιλιάδες τάματα

0

Υπάρχουν κάποια μέρη στην Κρήτη που για να τα γνωρίσεις πρέπει πρώτα να κοπιάσεις λίγο. Ένα από αυτά βρίσκεται ψηλά πάνω από το Δαμνόνι, στο νότιο Ρέθυμνο, εκεί όπου μέσα στο άγριο, βραχώδες τοπίο ξεπροβάλλει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου.

Η ανάβαση απαιτεί προσπάθεια. Ο δρόμος σε οδηγεί ψηλά, πάνω στα βράχια, και τα τελευταία μέτρα μέχρι τον ναό κάνουν τον επισκέπτη να αντιληφθεί πόσο ιδιαίτερη είναι η θέση στην οποία χτίστηκε. Όταν, όμως, φτάσεις στην κορυφή, η κούραση δίνει τη θέση της σε μια εικόνα που δύσκολα χωρά σε φωτογραφία: οι ακτές του νότιου Ρεθύμνου απλώνονται χαμηλά και το βλέμμα χάνεται στο απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους. 

Το πετρόκτιστο εκκλησάκι μοιάζει να αποτελεί συνέχεια του ίδιου του βράχου. Κτήτορές του είναι μέλη της οικογένειας Μαστραντωνάκη από τα Λευκόγεια του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, που το έχτισαν ως τάμα και έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Άγιο Παΐσιο.

Κι αν το εξωτερικό του εντυπωσιάζει για τη θέση και την απλότητά του, το εσωτερικό είναι εκείνο που αποκαλύπτει τη σχέση που έχουν αναπτύξει οι πιστοί με τον χώρο. Εικόνες, κομποσκοίνια, σταυροί και αμέτρητα τάματα βρίσκονται σχεδόν παντού. Μικρές προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που έφτασαν ως εδώ με μια προσευχή, μια παράκληση ή ένα «ευχαριστώ». Αναφορές κάνουν λόγο για χιλιάδες τάματα και για πιστούς που επισκέπτονται το εκκλησάκι όλες τις εποχές του χρόνου. 

Ο μικρός ναός διαθέτει ξυλόγλυπτες εικόνες και παραμένει ανοιχτός στους πιστούς. Μια ακόμη ιδιαίτερη λεπτομέρεια είναι πως δεν υπάρχει παγκάρι, ενώ έχει προβλεφθεί ακόμη και ψυγείο με νερό και χυμούς για όσους φτάνουν μέχρι εκεί. 

Στον Άγιο Παΐσιο στο Δαμνόνι, όμως, το ξεχωριστό δεν είναι μόνο ο ναός ούτε μόνο η θέα. Είναι η αντίθεση ανάμεσα στο τραχύ πέτρινο τοπίο έξω και στην κατάνυξη που συναντά κανείς μέσα. Από τη μία ο αέρας, τα βράχια και το Λιβυκό Πέλαγος κι από την άλλη τα αναμμένα καντήλια, οι εικόνες και τα τάματα των ανθρώπων που διατηρούν άσβεστη την πίστη και την ελπίδα τους.

Και κάπως έτσι, όταν έρθει η ώρα της επιστροφής, καταλαβαίνεις ότι η δύσκολη ανάβαση ήταν μέρος της εμπειρίας. Γιατί στην κορυφή σε περιμένουν μαζί η απεραντοσύνη της θέας, η σιωπή του τόπου και ένα μικρό εκκλησάκι γεμάτο από τα ίχνη της πίστης χιλιάδων ανθρώπων.

 

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Στην κορυφή του βράχου προκαλεί δέος: Το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου με τα χιλιάδες τάματα

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ