Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των απατηλών διαφημίσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη, καθώς εκτιμάται ότι μία στις δέκα διαφημίσεις είναι ψεύτικη. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε τεράστια οικονομικά οφέλη για τις ίδιες τις πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Instagram, με τα ετήσια έσοδα από τέτοιου είδους περιεχόμενο να αγγίζουν τα 4,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα της Juniper Research για την προστασία των χρηστών από διαδικτυακές απάτες, εάν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση, τα έσοδα από απατηλές διαφημίσεις ενδέχεται να εκτοξευθούν στα 10 δισ. ευρώ έως το 2030. Οι περισσότερες απάτες αφορούν ψεύτικα προϊόντα σε «δελεαστικές» προσφορές ή ανύπαρκτες επενδυτικές ευκαιρίες, με στόχο την υποκλοπή προσωπικών και οικονομικών δεδομένων.
Οι επιτήδειοι αξιοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει την παραγωγή παραπλανητικού περιεχομένου, καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό του. Αν εταιρείες όπως η Meta δεν αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, το τίμημα θα είναι η απώλεια εμπιστοσύνης των χρηστών.
