ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ολοκλήρωση του προγράμματος ευαισθητοποίησης απέναντι σε θέματα αναπηρίας 2023-2024

0

Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων παιδιών με Αυτισμό Ρεθύμνου, έπειτα από επικοινωνία με Δημοτικά σχολεία της πόλης του Ρεθύμνου, για τη σχολική σεζόν 2023-2024, υλοποίησε το πρόγραμμα ‘’Ευαισθητοποίησης παιδιών απέναντι σε θέματα αναπηρίας’’.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε συνεννόηση με τους αρμόδιους δασκάλους των σχολείων που συμμετείχαν, από τη διευθύντρια και κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ ‘’Μαζί Μπορούμε΄΄, Ζευγαδάκη Εύη, με τη συνεισφορά της ειδικής παιδαγωγού Κρόμπα Αντωνίας και του μουσικού Λινοξυλάκη Βαγγέλη και περιελάμβανε δύο συναντήσεις στους χώρους των σχολείων.

Η περίοδος υλοποίησης του προγράμματος ήταν από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο 2024. Συμμετείχαν 5 σχολεία της πόλης (1ο Δημοτικό Ατσιποπούλου, 13ο Δημοτικό Ρεθύμνου, 2ο Δημοτικό Ρεθύμνου, 9ο Δημοτικό Ρεθύμνου και το 1ο Γυμνάσιο Ατσιποπούλου), 11 τμήματα και συνολικά απευθύνθηκε σε 200 μαθητές (κατά προσέγγιση).

Στην πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις γνωριμίας, εισαγωγή στην γενικότερη έννοια της αναπηρίας αλλά και στα δικαιώματα των ΑμεΑ. Στη δεύτερη συνάντηση τα παιδιά μέσα από βιωματικές ασκήσεις, παιχνίδια και με αφόρμηση δομημένο υλικό, εξοικειώθηκαν με τέσσερις μορφές αναπηρίας (τύφλωση, κώφωση, κινητική αναπηρία, αυτισμός). Μέσα από βιωματικά παιχνίδια (διαφορετικότητας, ρόλων, κοινωνικές ιστορίες κλπ) έμαθαν γενικές πληροφορίες και χαρακτηριστικά της κάθε αναπηρίας, καθώς επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους. Τέλος, τα παιδιά κλήθηκαν να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν τα ίδια να βοηθήσουν, ενισχύοντας την ενσυναίσθησή τους απέναντι σε θέματα αναπηρίας. Οι περισσότεροι μαθητές φάνηκαν να ενδιαφέρονται πολύ για τους τρόπους που ζουν την καθημερινότητά τους, κυρίως, άτομα με κινητική αναπηρία και φαίνεται να γνώριζαν ελάχιστα για τον αυτισμό.

Ανανεώνουμε την προσπάθεια μας αυτή για την επόμενη σχολική χρονιά, κατά την οποία ελπίζουμε να βρεθούμε κοντά σε περισσότερους νέους ανθρώπους, που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την αναπηρία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ