ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Νίκου Μανουσάκη, για την αντιπυρική προστασία στην ΠΕ Ρεθύμνης

0

Στη συνεδρίαση, την  Τετάρτη 22-5-2024,  του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ρεθύμνης, με αντικείμενο το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και τον σχεδιασμό αντιμετώπισης κινδύνων από εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, ο  περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Νίκος Μανουσάκης,  τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας τα εξής:

Η απουσία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, οι διαχρονικές ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, η υποβάθμιση των Δασικών Υπηρεσιών είναι τεράστιες.

Πρόκειται για αποτελέσματα της εγκληματικής στρατηγικής «κόστους – οφέλους», της ανταποδοτικότητας και της «ατομικής ευθύνης»,  που έχει την ευρωενωσιακή σφραγίδα και την εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οδηγώντας στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού, η προστασία των δασών, τα αντίστοιχα έργα υποδομής λογαριάζονται ως κόστος, που δεν φέρνουν όφελος, δηλαδή χρήμα σε λίγους, άρα τα χαρακτηρίζουν ως «έργα μη επιλέξιμα». «Επιλέξιμα» είναι πάντα τα έργα που φέρνουν κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτήν είναι η βασική αιτία, που δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης.

Όσον αφορά ειδικότερα την περιοχή του Ρεθύμνου,  παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών, με πιο πρόσφατη την πυρκαγιά  το 2022 στον Δήμο Αγίου Βασιλείου,  που κατέκαψε τότε περίπου 15.000 στρέμματα γης, γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως ελαιώνες και αμπέλια, βοσκοτόπια,  στάνες, ζώα και κυψέλες με μελίσσια, με σοβαρές επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους.

Οι επικλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης (περιφέρειας και δήμων) για την κλιματική κρίση σε κάθε καταστροφή -είτε πνιγόμαστε είτε καιγόμαστε -  δεν μπορούν να γίνουν άλλοθι για να καιγόμαστε «με δικαιολογία». Πίσω από αυτές τις επικλήσεις, κρύβεται η διαχρονική, αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων κεντρικού και τοπικού κράτους που συνειδητά ΔΕΝ θέτει σε προτεραιότητα τα μέτρα πρόληψης, μέτρα αντιπυρικής προστασίας που είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές. Μέτρα που πρέπει να είναι αυξημένα, λόγω και της κλιματικής κρίσης, που τόσο πολύ την επικαλούνται.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας. Παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας. Συνεχίζεται η πολιτική της διάσπασης της ενιαίας διαχείρισης των δασών και ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στην καταστολή.

Η Δασική Υπηρεσία, τα δασαρχεία είναι απογυμνωμένα από χρηματοδότηση και προσωπικό. Στην πυροσβεστική υπηρεσία τα μέσα καταστολής υπολείπονται κατά πολύ για την αποτελεσματική καταστολή,  ενώ και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι τεράστιες. Οι μάχιμοι πυροσβέστες κατά την αντιπυρική περίοδο φτάνουν κυριολεκτικά στα όριά τους αφού υφίστανται το «τέντωμα» του εργασιακού τους χρόνου με τις επιφυλακές, για να καλυφθεί η τεράστια έλλειψη προσωπικού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει τη μετατροπή της Πολιτικής Προστασίας σε ένα ακόμα κερδοφόρο εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προωθεί, επίσης,  την υποκατάσταση της ευθύνης της, μέσω της παραχώρησης σημαντικού μέρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών στον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ και αντίστοιχα αρμοδιοτήτων δασοπροστασίας στις Περιφέρειες και την τοπική διοίκηση, χωρίς να διασφαλίζει καμιά προϋπόθεση, επιβαρύνοντας τις λαϊκές οικογένειες με επιπρόσθετους φόρους και τέλη.

Επιπλέον, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις,  συνεχίζουν να δίνουν βάρος στην κατάσβεση κι όχι στην πρόληψη,  ενώ δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος. Έτσι, εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών,  αποποιούμενο -εκ των προτέρων-  τις δικές του τεράστιες ευθύνες.

Επιπρόσθετα, η ΕΕ επιμένει να μην αποζημιώνει κανέναν πληγέντα από φυσικές καταστροφές γιατί βάσει των όρων του λεγόμενου Ταμείου Αλληλεγγύης δεν θεωρείται επιλέξιμη η ιδιωτική ζημία, όμως οι «πράσινες» επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ άλλων και στα καμένα εδάφη ή σε περιοχές NATURA, είναι απόλυτα «επιλέξιμες»,  χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες.

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές.

Όμως σε όλα τα παραπάνω εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Και σε αυτή την περίπτωση,  επιβεβαιώνεται η ανάγκη να δυναμώσει ο λαός μας τον αγώνα, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του, του φυσικού μας πλούτου. Για να παρθούν μέτρα προστασίας των δασών. Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας από τις φυσικές καταστροφές.

Επιβεβαιώνεται, επίσης,  η ανάγκη -ενόψει και των ευρωεκλογών- να δεχτούν πλήγμα οι διαχειριστές της πολιτικής της ΕΕ. Ο λαός και η νεολαία που, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, εκφράζει -με μεγάλα ποσοστά - από διαφωνία, έλλειψη εμπιστοσύνης, ανησυχία ως και ερωτηματικά για τον ρόλο της ΕΕ στη διαρκή επιδείνωση της ζωής του,  μπορούν  στις ευρωεκλογές να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας των μονοπωλίων.

Να στείλουν μήνυμα ηχηρής αντίστασης και ανυπακοής με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9 Ιούνη, ακυρώνοντας αυτή την πολιτική που είναι καταστροφική για εμάς, τις οικογένειες μας και τα δάση μας, το περιβάλλον και την ίδια μας την ζωή. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ