ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πιστοποίηση ξενοδοχείων φιλικών προς την Caretta Caretta από τον Αρχέλωνα

0

 Ο ιδιαίτερα δραστήριος σύλλογος «Αρχέλων» που δραστηριοποιείται στο κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα για το κομμάτι της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, ανέλαβε μια πρωτοβουλία, η οποία αφορά ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την πιστοποίηση ξενοδοχείων, φιλικών προς τη χελώνα CarettaCaretta.

Για την πρωτοβουλία αυτή του «Αρχέλωνα» που παρουσιάστηκε και στη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες μέρες στο κτήριο της αντιπεριφέρειας, καθώς οι παραλίες του Ρεθύμνου είναι στις περιοχές ωοτοκίας της, μίλησε στον 9,80 fmκαι τον Σταύρο Ρακιντζή, ο υπεύθυνος αειφόρου τουρισμού του συλλόγου για την προστασία της χελώνας Caretta Caretta,«Αρχέλων» Θάνος Μπόλλας.

Ο τουρισμός αλλάζει…

Ουπεύθυνος αειφόρου τουρισμού του «Αρχέλωνα» κ. Μπόλλας αναφερόμενος καταρχάς στον τουρισμό τόνισε ότι: «μέχρι το 2010 ο τουρισμός είχε ένα κλασικό μοντέλο το businessasusual που επικεντρωνόταν κυρίως στην οικονομία. Τα τελευταία χρόνια όμως ο τουρισμός αλλάζει μορφή και γίνεται αυτό που λέμε βιώσιμος τουρισμός, o οποίος έχει τρεις βασικούς πυλώνες, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η οικονομία αφορά τις θέσεις εργασίας, η κοινωνία ερμηνεύεται ως κοινωνική ισότητα και το περιβάλλον αφορά την προστασία καιτο σεβασμό προς το περιβάλλον. Όλα αυτά θα εξασφαλίσουν μία πολύ καλή ποιότητα ζωής».

Στη συνέχεια ο κ. Μπόλλας μιλώντας για το πιστοποιητικό, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Ο Aρχέλων έχει αναλάβει ένα project με την TUI CareFoundation που λέγεται TUI TurtleAidGreece, μέσα στο οποίο είναι και η πιλοτική εφαρμογή του πιστοποιητικού. Το πιστοποιητικό αυτό δίδεται σε τουριστικές επιχειρήσεις που τηρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας.»

Ενώ τόνισε ότι απευθύνεται σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά σε πρώτη φάση θα τρέξει μόνο για τα ξενοδοχεία. Και πρόσθεσε: «Αυτό το πιστοποιητικό αποτελείται από τέσσερις κατηγορίες που αφορούν διαχείριση στην παραλίας, υποστήριξη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας, εκπαίδευση και προώθηση της βιωσιμότητας. Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες έχουν 40 κριτήρια. Το νόημα ουσιαστικά είναι, τα ξενοδοχεία να βρουν τρόπους ώστε να είναι πιο φιλικά προς τη θαλάσσια χελώνα. Σχετικά με τα ξενοδοχεία, έχει τρέξει από πέρυσι αυτό το πιστοποιητικό, ξεκινώντας από το Ρέθυμνο με δύο ξενοδοχεία της Grecotel, ήταν πιλοτική εφαρμογή του πιστοποιητικού και τώρα έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να επεκταθεί και στα Χανιά, ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτό που λέμε σήμερα βιώσιμος τουρισμός.»

Τα μέτρα αφορούν τις απειλές που ήδη υπάρχουν για την θαλάσσια χελώνα

Ο κ. Μπόλλας, απαντώνταςσε ερώτημα σχετικό με το τι θα πρέπει να τηρήσουν οι επιχειρήσεις, είπε: «Ουσιαστικά πρέπει να δούμε τις απειλές που υπάρχουν για τη θαλάσσια χελώνα, όπως η φωτορύπανση. Ζητάμε από τα ξενοδοχεία να λάβουν μέτρα, όπως στη διαχείριση της παραλίας, στο μάζεμα των επίπλων θαλάσσης καιστη διαχείριση των αποβλήτων, ώστε να μην υπάρχουν σκουπίδια και πλαστικές σακούλες γιατί μπερδεύουν τις θαλάσσιες χελώνες και μπορεί να τις φάνε. Είναι βασικά πράγματα τα οποία θα μπορούσε κανείς να πει, απλά είναι όλα συγκεντρωμένα μαζί».

Για τα έπιπλα παραλίας σημείωσε: «Θέλουμε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό χώρο για να μπορέσει να γεννήσει τα αυγά της η χελώνα. Άρα το ιδανικό θα ήταν να απομακρύνουμε τις ξαπλώστρες σε ένα σημείο. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό τότε θα μπορούσαμε πάνω στην ομπρέλα, κάπως να τα τοποθετήσουμε όλα αυτά. Επίσης τα τζετ σκι να τηρούν χαμηλές ταχύτητες πλεύσης ή το βράδυ να περιορίζεται ο θόρυβος και προφανώς τα beachparties την περίοδο ωοτοκίας είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται.» 

Όσον αφορά την τήρηση των κανόνων, ο ίδιος είπε: «Μετά την πανδημία υπήρχε ένα έντονο πρόβλημα και το καταλαβαίνουμε όλοι μας αυτό. Τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε και βλέπουμε μία μικρή βελτίωση.Σίγουρα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και οι τουρίστες πλέον κοιτάνε, αν ένα ξενοδοχείο συμμορφώνεται με φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές. Έχουμε και μία στρατηγική να πιάσουμε όλα τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, ώστε να προωθήσουμε έναν οδηγό συμπεριφοράς για τους επισκέπτες. Να δείξουμε ένα βίντεο προβολής μέσα από τα προγράμματα του Ρεθύμνου που έχει ο Αρχέλων στην Κρήτη και να κάνουμε περισσότερες ενημερώσεις.»

Η διαδικασία για την απόκτηση του πιστοποιητικού

Για το πως μπορεί να πάρει κάποιο ξενοδοχείο το πιστοποιητικό  ανέφερε: «Ξεκινάει με μία εκπαίδευση του προσωπικού. Αφού έχει γίνει μία επίσημη παρουσίαση του πιστοποιητικού γίνεται μία καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης.Βλέπουμε δηλαδή που είμαστε και που θέλουμε να φτάσουμε, τι μπορούμε να βελτιώσουμε από αυτά τα κριτήρια. Ένα ξενοδοχείο μπορεί να μην πληροί όλα τα κριτήρια. Αφού έχουμε φτιάξει ένα σχέδιο δράσης γίνονται όλες αυτές οι αλλαγές και μετά έρχεται έλεγχος από το δίκτυο που έχουμε εμείς, ώστε να επιβεβαιώσει ότι το ξενοδοχείο αυτό πληροί όλα τα κριτήρια και ακολουθεί η πιστοποίηση του ξενοδοχείου. 

Για τον πληθυσμό της CarettaCaretta, είπε: «Δεν μπορούμε ακόμα να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σίγουρα όμως αυτό το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι εάν δεν είναι ο Αρχέλων για να προστατεύσει τις θαλάσσιες χελώνες και όλοι δεν συμβάλουμε σε αυτό, σίγουρα θα δούμε μεγάλη μείωση στον πληθυσμό.Υπάρχει και ο ενδεχόμενος αποπροσανατολισμός και δεν καταφέρνουν τα χελωνάκια ουσιαστικά να φτάσουν στη θάλασσα.».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα οφέλη από την απόκτηση του πιστοποιητικού για μία επιχείρηση τονίζοντας: «Θα βοηθήσει πάρα πολύ την εικόνα του ξενοδοχείου και σίγουρα θα προσελκύσει επισκέπτες που έχουν μία φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση και καταλαβαίνουν τους όρους της βιωσιμότητας. Συγχρόνως, θα προωθήσουμε και εμείς ως Αρχέλων την προσπάθεια που κάνει το ξενοδοχείο καθώς είναι πολύ σημαντικό να προωθήσουμε το μήνυμα της βιωσιμότητας.» 

Τέλος, ο κ. Μπόλλας διευκρίνισε: «Εμείς δίνουμε συμβουλές το πιστοποιητικό είναι σε συνεργασία με την TUI Care Foundation αλλά το αναλαμβάνει κατεξοχήν εκείνη.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ