ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στρατηγική απόφαση της ΝΔ η περικοπή των ενισχύσεων σε αγροτοκτηνοτρόφους - Ανάγκη άμεσης πολιτικής αλλαγής

0

Με την λογική «πάμε και όπου βγει» προχώρησε η κυβέρνηση και στην πληρωμή της προκαταβολής των άμεσων ενισχύσεων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μόνο που αυτή τη φορά στη θέση του μηχανοδηγού ο Υπουργός της κυβέρνησης τοποθέτησε τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος προσωπικά από το νέο κυβερνητικό φιάσκο αλλά και να κρύψει την πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που σκοπό έχει να «τελειώσει» τους μικρομεσαίους παραγωγούς του Ρεθύμνου και της Κρήτης.

Δυστυχώς οι παραγωγοί μας είδαν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται το μικρότερο ποσό που έχει πιστωθεί ποτέ ως προκαταβολή άμεσης ενίσχυσης, ποσό που σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής τους οδηγεί μαθηματικά εκτός παραγωγικής διαδικασίας [ 2017 ΣΥΡΙΖΑ 702 εκ. – 2023 ΝΔ 488 εκ.]. Δεν είναι μάλιστα και λίγοι σε όσους δεν πιστώθηκε απολύτως τίποτα (πχ μεταβιβάσεις δικαιωμάτων) ενώ ήδη ο παραγωγικός κόσμος ανησυχεί για το αν θα πιστοποιηθούν ακόμη και αυτά τα λίγα χρήματα αλλά και πότε-πόσο θα πληρωθούν τα οικολογικά σχήματα - πρώην πρασίνισμα. Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης βαθαίνει δυστυχώς την επισφάλεια της παραγωγής.

Η Νέα Δημοκρατία επέλεξε ξανά να αγνοήσει όλες τις προειδοποιήσεις τόσο αγροτών και κτηνοτροφών του Ρεθύμνου και της Κρήτης γενικότερα, όσο όμως και τις δεκάδες παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα διασφάλιζαν το αυτονόητο, την καταβολή των άμεσων ενισχύσεων στους δικαιούχους

Τίποτα από όλα όσα ζητούσαμε δε συνέβησαν δείχνοντας ότι η σημερινή κατάσταση είναι απόλυτη επιλογή της κυβέρνησης.

Ο συνδυασμός κυβερνητικής διαχειριστικής ανεπάρκειας και δραματικών περικοπών της νέας ΚΑΠ 2023-2027, για τις οποίες στην Κρήτη ευθύνη έχουν άμεσα τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο όμως και το ΠΑΣΟΚ μέσω των θέσεων που κατείχε στην Περιφέρεια και είχαν την αρμοδιότητα της διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης (δεν έγινε ποτέ), δυστυχώς οδηγεί τους παραγωγούς του τόπου μας σε αφανισμό και σε επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης που βιώνουμε.

Η αλλαγή πολιτικής στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα είναι επιβεβλημένη και μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη διακυβέρνηση του τόπου ώστε τόσο να διασφαλιστεί η συνέπεια στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων όσο όμως να γίνουν όσες τροποποιήσεις που είναι πλέον εφικτό στην ενδιάμεση περίοδο στη νέα ΚΑΠ. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση, μι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα πιστεύει στον μικρό και μεσαίο πραγματικό παραγωγό.

Έως τότε η σημερινή κυβέρνηση, πρέπει τουλάχιστον να αναζητήσει τρόπους ώστε να περιοριστεί η τεράστια βλάβη που προκάλεσε η ίδια στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Ρεθύμνου και της Κρήτης, τόσο διορθώνοντας τα τραγικά λάθη της στην κατανομή των ενισχύσεων και διασφαλίζοντας τη σωστή κι έγκαιρη πληρωμή των οικολογικών σχημάτων όσο όμως και εφαρμόζοντας επιτέλους κάποιες από τις προτάσεις μας, όπως η αύξηση της συνδεδεμένης του γάλακτος, για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των παραγώγων μας και την ανάσχεση του υψηλού κόστους ζωής των καταναλωτών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ