ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με το νέο χρόνο ξεκινάει η κατασκευή του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου

0

Αρχές του χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου στο φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο, καθώς όπως έγινε γνωστό τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024 θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εργοταξιακοί χώροι.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα γίνει και η πρόσκληση για το προσωπικό και τις ειδικότητες που χρειάζονται με προτεραιότητα τουςεργαζόμενους από την περιοχή του Αμαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη οι εργαζόμενοι θα είναι περίπου 800- 1000 για πέντε χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευήςκαι για τα επόμενα 25 χρόνια που θα λειτουργήσει το έργο οι εργαζόμενοι στο σταθμό του Αμαρίου θα είναι 120.

Το έργο είναι ένα ολοκληρωμένο υβριδικό σύστημα, το οποίο αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική παραγωγή 17 ανεμογεννητριών (Α/Γ) και τη συνδυάζει με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας -  αντλησοταμίευσης.

 

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΡΓΟ

Ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο. Βασίζεται στην ενεργειακή αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, έργο που κατασκεύασε ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. (νυν Ο.Α.Κ. Α.Ε.) και διαχειρίζεται σήμερα ο Ο.Α.Κ. Α.Ε.

Το έργο του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου μελετήθηκε από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. (νυν Ο.Α.Κ. Α.Ε.) και το σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από 12/2008 έως 1/2009. Δημοπρατήθηκε μετά από Διεθνή Ανοιχτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις 31-3-2011 και η σύμβαση μεταξύ Ο.Α.ΔΥ.Κ. (νυν Ο.Α.Κ. Α.Ε.) και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε., υπογράφηκε στις 11-1-2012, μετά από την έγκριση της από το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Αρ. απόφασης 354/2011).

Το έργο αποτελεί συνδυασμό αιολικού πάρκου, που θα βρίσκεται στη Σητεία, εγκατεστημένης ισχύος 81,6 MW, υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ενέργειας εγγυημένης ισχύος 50 MW, εγκατεστημένο δίπλα από τον ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου και από λιμνοδεξαμενή όγκου 1.200.0000 κ.μ. στα Χάρκια Ρεθύμνου, αναπτυσσόμενο έτσι σε τρείς δήμους (Σητείας, ΑμαρίουκαιΡεθύμνης).

Η φιλοσοφία του υβριδικού αυτού έργου βασίζεται στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της στοχαστικής και μη προβλέψιμης παραγωγής ΑΠΕ για την εξυπηρέτηση της άντλησης, με συνακόλουθη ικανοποίηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, στις ώρες αιχμής, μέσω της υδροηλεκτρικής παραγωγής και εν συνεχεία της διοχέτευσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο Εθνικό Διασυνδεμένο Σύστημα Μεταφοράς. Το σύστημα αυτό συμβάλλει στη σταθεροποίηση του διασυνδεδεμένου δικτύου και προσφέρει άμεση απόκριση στις μεταβολές της ζήτησης φορτίου.

Η υδροηλεκτρική παραγωγή ενισχύει τη σταθερότητα του δικτύου, παρέχοντας υψηλής ποιότητας επικουρικές υπηρεσίες και δυνατότητα μεγαλύτερης αποθήκευσης ανανεώσιμης/στοχαστικής ενέργειας.

Το έργο εξασφαλίζει έτσι ποιοτικά και με ασφάλεια εγγυημένη ισχύ και ενέργεια στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης.

Για τις ανάγκες κατασκευής του έργου έχουν μισθωθεί και εξαγοραστεί στο Ρέθυμνο και στο Αμάρι, από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. το σύνολο των αναγκαίων εκτάσεων εμβαδού 870 στρεμμάτων. Οι εκτάσεις αυτές αφορούν 327 στρ. για την κατασκευή της Άνω Λιμνοδεξαμενής στα Χάρκια (μίσθωση από τον Δήμο Ρεθύμνης), 84 στρ. για την διέλευση του αγωγού προσαγωγής (μίσθωση από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου), 459 στρ. για την διέλευση του αγωγού προσαγωγήςκαι για τους αποθεσιοθαλάμους (εξαγορά και μισθώσεις από ιδιώτες). Στην Σητεία έχουν μισθωθεί και εξαγοραστεί 250 στρ.που αφορούν τις θέσεις των 17 Α/Γκαι τον Υ/Σ ανύψωσης τάσης ΜΤ/150 (20/150 kV) Ζήρου και είναι σε εξέλιξη η εξαγορά και μίσθωση άλλων 480 στρ. που αφορούν τις οδοποιίες πρόσβασης και την γραμμή Υ/Τ.

Το έργο είναι ενταγμένο στις ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ του ν. 4608/2019 (Α’ 66) με την υπ΄αρίθμ. 73/15-4-2022 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΦΕΚ3325/Β/29.06.2022).

Πλέον των ανωτέρω, έχει εκδοθεί η υπ’ αριθ. 443/15.04.2022 Ενιαία Άδεια Εκτέλεσης Έργου και Χρήσης Νερού για Υδρευτική, Αρδευτική και Ενεργειακή χρήση από το Φράγμα Ποταμών Αμαρίου Π.Ε. Ρεθύμνης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ