ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Εγκαινιάστηκε η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ο ΧΥΤΥ Αμαρίου.

0

Πρόκειται για μια εγκατάσταση, η οποία επενδύει στην μετάβαση προς την κυκλική οικονομία και η λειτουργία της θεωρείται, ότι θα αλλάξει τα δεδομένα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Π.Ε. Ρεθύμνου. 

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με Αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Εμμανουήλ Γραφάκου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργίου Ζερβού, του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΑΚ κ. Ζαχαρία Καλογεράκης και εκπροσώπων των τοπικών θεσμικών Αρχών και φορέων, τους οποίους υποδέχθηκε και καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός. 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ Κ. ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥΡΤΖΑΝΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΑ ΚΑΙ ΧΥΤΥ ΑΜΑΡΙΟΥ

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομε,

Πανοσιολογιώτατε Πρωτοσύγγελε π. Αθανάσιε, εκπρόσωπε του Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κκ. Ειρηναίου,

Σεβαστοί πατέρες,

κ. Γενικέ Γραμματέα του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

κ. Ειδικέ Γραμματέα του Υπ. Ανάπτυξης,

κ. Προϊστάμενε της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπ. Ανάπτυξης,

κ. Περιφερειάρχη,

Αντιστράτηγε, κ. Διοικητή της ΑΣΔΕΝ,

κ. πρώην Υπουργέ Υγείας,

κα. Αντιπεριφερειάρχη,

κ. Πρόεδρε της ΠΕΔ Κρήτης,

κ. Δήμαρχοι,

κ. Πρόεδρε του ΕΣΔΑΚ και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής,

κ. Εκπρόσωποι αρχών και φορέων,

κ. Εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρίας,

Συνάδελφοι στην αυτοδιοίκηση,

Αγαπητοί συνδημότες,

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά σήμερα εδώ, στη θέση «Κουλέ Μασχάλια» της Κοινότητας Καλογέρου του Δήμου Αμαρίου, όπου κατασκευάστηκε η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χ.Υ.Τ.Υ. Αμαρίου.

Μια σύνθετη και πολυεπίπεδη επένδυση, για την οποία ο Δήμος Αμαρίου, αντιλαμβανόμενος από την πρώτη στιγμή, πλήρως, τα περιβαλλοντικά οφέλη και τη σημασία του έργου για την εξέλιξη της κυκλικής οικονομίας της Κρήτης, προχώρησε από το 2014 με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην δωρεάν παραχώρηση χρήσης προς τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. έκτασης που ξεπερνά τα 181 στρεμμ.  

Μάλιστα, πρόσφατα, με νέα απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, το χρονικό διάστημα αυτής της παραχώρησης χρήσης των 181 στρεμμάτων προς τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. παρατάθηκε έως το 2044, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη λειτουργία του εν λόγω εργοστασίου.

Η ολοκλήρωση και λειτουργία του εμβληματικού αυτού έργου, το οποίο ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις στην επεξεργασία των αποβλήτων με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ως Ρεθεμνιώτες μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Εμείς, ως Αμαριώτες, είναι γεγονός ότι διαχρονικά έχουμε επιδείξει υπεύθυνη στάση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίλυση ενός χρόνιου και δύσκολου, από πολλές απόψεις, προβλήματος, αποδεχόμενοι στον τόπο μας τα απορρίμματά ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Για όσους δεν το θυμούνται, υπενθυμίζω ότι ο ΧΥΤΑ Αμαρίου, ήταν αυτός που έδωσε οριστική λύση στο θέμα της εναπόθεσης των απορριμμάτων σε όλους τους καποδιστριακούς Δήμους του νομού Ρεθύμνης, όταν στις 31-12-2006 έκλεισε ο ΧΥΤΑ στο Μαρουλά, άρχισε να παραλαμβάνει εκτός από τα απορρίμματα των Δήμων Ανωγείων, Κουλούκωνα, Γεροποτάμου, Λαπαίων, Νικηφόρου Φωκά, Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου και τα απορρίμματα του Δήμου Ρεθύμνου και του Δήμου Αρκαδίου. Μάλιστα, με απόφαση του τότε Περιφερειάρχη κ. Σεραφείμ Τσόκα, ανατέθηκε η διαχείριση των απορριμμάτων του νομού Ρεθύμνης στην εταιρία «ΑΜΑΡΙ Μ.Α.Ε. – Ο.Τ.Α.»

Εδώ, θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος, η διαχρονικά υπεύθυνη αυτή στάση δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε εμείς να ξεχαστεί από τους αρμόδιους και τη νέα διοίκηση που θα λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου.  

Είναι λοιπόν αυτονόητο, ότι η λειτουργία της νέας μονάδας θα πρέπει να συνδεθεί με μια σειρά αντισταθμιστικών έργων που περιλαμβάνονται στην αρχική απόφαση παραχώρησης των εκτάσεων και για τα οποία έχουμε ήδη συζητήσει με τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και τον ανάδοχο και έχουμε λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις, τις οποίες και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω.

Μιας και είμαστε όμως σήμερα όλοι εδώ, δράττομαι της ευκαιρίας να πω, πως αυτές οι προφορικές δεσμεύσεις, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και εγγράφως, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνυπάρξουμε χωρίς προβλήματα την επόμενη μέρα. Είναι αυτονόητο, πως σύγχρονες περιβαλλοντικές υποδομές για ένα πράσινο και βιώσιμο μέλλον δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.

Όπως αρμονικά λοιπόν συνυπήρξαμε και καθ΄ όλη τη διάρκεια σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου, όπου ο Δήμος, η εταιρία ΑΜΑΡΙ Μ.Α.Ε. - Ο.Τ.Α,, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και ο Ανάδοχος συνεργαστήκαμε άψογα, με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα, επιτυγχάνοντας παρά τις όποιες μικρές αποκλίσεις, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και των καιρικών συνθηκών, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου, έτσι ακριβώς ευελπιστώ ότι θα συνεχίσουμε και κατά τη λειτουργία της μονάδας.

Ολοκληρώνοντας, θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στον οποίο οφείλουμε την κατασκευή του έργου 100% με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Η αντίδραση του ήταν καταλυτική όταν το αρμόδιο Υπουργείο προωθούσε την κατασκευή του έργου μέσω ΣΔΙΤ.

Ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. κ. Ζαχαρία Καλογεράκη για την μέχρι σήμερα άψογη συνεργασία μας, όχι μόνο για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και γενικά για όλα τα ζητήματα που διαχειριζόμαστε ως Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Στην ίδια κατεύθυνση, και για την παρουσία τους σήμερα εδώ, θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την περιοχή μας, επιβλέποντας την πρόοδο των εργασιών,

τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Ζερβό,

τον Προϊστάμενο Τομέα Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης ΥΜΕΠΕΡΑΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κ. Νικόλαο Μαμαλούγκα,

την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου κα. Μαίρη Λιονή καθώς και τους συναδέλφους Δημάρχους, κ. Γιώργη Μαρινάκη, κ. Δημήτρη Κόκκινο , κ. Γιάννη Ταταράκη και κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη για τη διαχρονική μας συνεργασία.

Θέλω επίσης να πω ένα ευχαριστώ σε όλες τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους του ΕΣΔΑΚ και  της εταιρίας ΑΜΑΡΙ Μ.Α.Ε. – Ο.Τ.Α για την προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε όλοι μας και στην ανάδοχο εταιρία Thalis και τους εργαζομένους της, οι οποίοι εργάστηκαν με απόλυτο επαγγελματισμό κατά την κατασκευή του έργου, τηρώντας κατά κανόνα το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Αυτό βέβαια δεν ήταν τυχαίο. Οφείλεται σε έναν άνθρωπο που δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας. Αναφέρομαι φυσικά στην τραγική απώλεια του φίλου, εξαίρετου επαγγελματία και μέχρι πρότινος Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας Thalis, αναφέρομαι στον αείμνηστο Βασίλη Παπαζήση. Μια απώλεια η οποία μας συγκλόνισε όλους, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος συνδέθηκε στενά μαζί μας και κατάφερε σε λίγο χρόνο να γίνει ένας από εμάς. Είμαι σίγουρος ότι από εκεί πάνω που βρίσκεται μας βλέπει και είναι χαρούμενος και περήφανος για το αποτέλεσμα των προσπαθειών του.

Σας ευχαριστώ. Και πάλι καλώς ήρθατε!

ΤΟ ΕΡΓΟ 

Το έργο αποτελεί μια σύνθετη επένδυση που περιλαμβάνει την κατασκευή και πεντατετή λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) και του Χ.Υ.Τ.Υ. Αμαρίου και εξυπηρετεί την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης. Με την λειτουργία των εγκαταστάσεων, θα έχει πραγματοποιηθεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία στην  Κρήτη.

Το έργο ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις τόσο στην επεξεργασία των αποβλήτων όσο και στον έλεγχο της διαδικασίας.

Η ΜΕΑ θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται ετησίως εισερχόμενη ποσότητα 43.000 τόνων απορριμμάτων, που αποτελούνται από 35.600 τόνους σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα και 7.400 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά από διαλογή στην πηγή.

Η ΜΕΑ θα επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά ανάκτησης ποιοτικών ανακυκλώσιμων υλικών με σύγχρονες μεθόδους (όπως η χρήση οπτικών διαχωριστών) σε μία μονάδα πλήρως αυτοματοποιημένη:

  • Χαρτί / Χαρτόνι σε ποσοστό τουλάχιστον 45,0% επί του εισερχομένου ρεύματος
  • Φίλμ σε ποσοστό τουλάχιστον 65,0% επί του εισερχομένου ρεύματος
  • PET σε ποσοστό τουλάχιστον 60,0% επί του εισερχομένου ρεύματος
  • ΡΡ-ΡΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 50,0% επί του εισερχομένου ρεύματος
  • Σιδηρούχα, σε ποσοστό τουλάχιστον 90,0% επί του εισερχομένου ρεύματος

Αλουμίνιο, σε ποσοστό τουλάχιστον 70,0% επί του εισερχομένου

•           Κόμποστ τύπου Α, από το οργανικό κλάσμα των ΑΣΑ και

•           Κόμποστ υψηλής ποιότητας από το προδιαλεγµένο οργανικό

Η επεξεργασία του οργανικού υλικού θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο της ξηρής αναερόβιας χώνευσης σε αντιδραστήρες συνεχούς ροής ενώ το παραγόμενο βιοαέριο θα αξιοποιηθεί ενεργειακά προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 999kW  που θα διοχετευτεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Το ώριμο υλικό προωθείται στη Μονάδα Εξευγενισμού (ραφιναρία) όπου παράγονται Compost και Compost τύπου Α τα οποία και παραδίδονται προς αξιοποίηση σε κατάλληλες εφαρμογές βάσει των αντίστοιχων προδιαγραφών.

Ειδικότερα, οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αναπτύσσονται σε ένα ορθολογικά διαμορφωμένο ενιαίο χώρο και περιλαμβάνουν τις ακόλουθες μονάδες:

•           Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ,

•           Μονάδα υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών,

•           Μονάδα μηχανικής επεξεργασίας και οπτικών διαχωρισμών των ΑΣΑ με στόχο ανάκτηση ανακυκλώσιμων,

•           Μονάδα αναερόβιας βιολογικής επεξεργασίας για την παραγωγή βιοαερίου και αξιοποίηση αυτού σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής,

•           Μονάδα αερόβιας κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών,

•           Μονάδα ωρίμανσης του κομποστοποιημένου υλικού,

•           Μονάδα εξευγενισμού (ραφιναρία) του κομποστοποιημένου υλικού μετά την ωρίμανση, ώστε να παραχθεί κόμποστ συγκεκριμένων προδιαγραφών,

•           Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας,

•           Μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων.

•           Κτίριο διοίκησης.

Με το έργο αυτό, παράλληλα με την διαλογή στην πηγή, η περιοχή του Ρεθύμνου θα συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αναφορικά με την διαχείριση αστικών αποβλήτων.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση παράγει σημαντικά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα. Από τα απορρίμματα δημιουργούνται νέες αξίες μέσω των ανακυκλώσιμων και της παραγωγής ενέργειας και λιπάσματος. Το ενεργειακό αποτύπωμα της μονάδας που θα κατασκευαστεί θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας ΑΣΑ. Επιπλέον, τα έργα περιβαλλοντικής προστασίας αναβαθμίζουν την λειτουργία των μονάδων, προστατεύουν τους εργαζόμενους και το περιβάλλον της περιοχής. Τέλος, δημιουργούνται 44 νέες άμεσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και υψηλής εξειδίκευσης.

Η Μονάδα είναι ανοικτή σε αναβαθμίσεις και επεκτάσεις ανάλογα με τις εξελίξεις στη τεχνολογία και τις απαιτήσεις ενός εξελισσόμενου σχεδιασμού.

Με την ολοκλήρωση του έργου επιλύεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Π.Ε. Ρεθύμνου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών ενώ δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την έναρξη της μετάβασης στην κυκλική οικονομία στο Ρέθυμνο.

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ