ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι εκλογές στο Ρέθυμνο και η προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη

0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε για ένα απλό λόγο: έπεισε. Και έπεισε διότι – όπως ακριβώς είπε—έκανε τα περισσότερα πράγματα που είχε υποσχεθεί, παραδέχτηκε τα λάθη και προσπάθησε να τα διορθώσει, έδειξε ότι μιλούσε την γλώσσα των πολιτών.

Δεν παρασύρθηκε με μεγαλόστομες εξαγγελίες, δεν υποβίβασε τους αντιπάλους του, δεν μπήκε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Πρόταξε τα επιτεύγματα του και με σαφήνεια προσδιόρισε τι θέλει να κάνει την επόμενη τετραετία. Η στήλη αυτή είχε συχνά υπογραμμίσει την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καθημερινότητα του πολίτη. Ορθά ο Μητσοτάκης επέλεξε να υπογραμμίσει την ασφάλεια και σταθερότητα που προσφέρει η Ν.Δ και στον εξωτερικό τομέα και αποσαφήνισε ότι το τρίπτυχο «υγεία – παιδεία – δικαιοσύνη» θα καθορίσει την νέα κυβέρνηση της Ν.Δ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί από το 2019 και εντεύθεν. Δεν κατάλαβε ευκρινώς τα μηνύματα, ότι η κοινωνία αναζητά την πρόοδο, την ευημερία και την προκοπή του μέσα σε κλίμα σταθερότητας. Η πολυφωνία, οι πολλές διαφοροποιήσεις στις δηλώσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικά αδιανόητο λάθος του Κατρούγκαλου αλλά και η προεκλογική τακτική του κόμματος, που δεν επένδυσε σε ένα ρεαλιστικό και ασφαλές μέλλον αλλά στην αρνητική κριτική των πάντων χωρίς αξιόπιστες αντιπροτάσεις, προφανώς και προκάλεσαν σύγχυση έως και έντονο προβληματισμό στους εκλογείς, που προτίμησαν το σαφές από το ασαφές και το δεδομένο από το περίπου.

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ευνόησε καταφανώς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έστω και δια της τεθλασμένης παίρνει μια δεύτερη ευκαιρία να «ξανανιώσει», έχοντας ωστόσο, μπροστά του τις επόμενες εκλογές και το στοίχημα για το αν αντέξει την ισορροπία που πρέπει να κρατήσει διανύοντας το τεντωμένο σχοινί έως το άνοιγμα της επόμενης κάλπης. Σε κάθε περίπτωση στάθηκε όρθιο και μένει να δούμε τι θα κάνει από εδώ και στο εξής, ειδικά ο αρχηγός του, που μάλλον θα πρέπει να δει την ευκαιρία που του παρουσιάζεται και να την αξιοποιήσει.

Όσον αφορά το Ρέθυμνο, το ΠΑΣΟΚ δικαίως παίρνει την έδρα καθώς παρουσίασε ένα πλήρες και σωστά τοποθετημένο ανθρωπογεωγραφικά ψηφοδέλτιο σε ένα νομό, ο οποίος παραδοσιακά ψηφίζει κεντροαριστερά. Αν εξαιρέσει κανείς την εξαιρετική επίδοση του πρωτοεμφανιζόμενου Θοδωρή Δουλουμπέκη, φαίνεται ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Για την ΝΔ σας το είχαμε γράψει ότι όλα τα προγνωστικά την φέρνουν πρώτη στο  Νομό όπως και έγινε με εμφατικό τρόπο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ